PředmětyPředměty(verze: 963)
Předmět, akademický rok 2013/2014
  
Balení potravin - D324002
Anglický název: Food Packaging
Zajišťuje: Ústav konzervace potravin (324)
Fakulta: Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Platnost: od 2005 do 2018
Semestr: oba
Body: 0
E-Kredity: 0
Způsob provedení zkoušky:
Rozsah, examinace: 0/0, Jiné [HT]
Počet míst: zimní:neurčen / neurčen (neurčen)
letní:neurčen / neurčen (neurčen)
Minimální obsazenost: neomezen
Stav předmětu: vyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: prezenční
Způsob výuky: prezenční
Úroveň:  
Poznámka: předmět je určen pouze pro doktorandy
student může plnit i v dalších letech
předmět lze zapsat v ZS i LS
Garant: Dobiáš Jaroslav doc. Ing. CSc.
Termíny zkoušek   Rozvrh   
Anotace -
Výuka předmětu je zaměřena na prohloubení znalostí ve vybraných oblastech balení potravin zejména s ohledem na moderní technologie, jako jsou aktivní systémy balení, balení v modifikované atmosféře, hodnocení bezpečnosti a kvality obalů atd.
Poslední úprava: DOBIASJ (01.04.2014)
Výstupy studia předmětu -

Podrobná znalost principů moderních systémů balení a jejich využitelnosti při zpracování potravin.

Znalost metod zkoušení kvality obalových prostředků.

Poslední úprava: DOBIASJ (01.04.2014)
Literatura -

Vlastní text přednášek.

Čurda D., Balení potravin, SNTL, Praha 1982

Arvanitoyannis I., Modified Atmosphere and Active Packaging Technologies, CRC Press, 2012, 978-1-43-980044-7

Robertson G.L., Food Packaging and Shelf Life, CRC Press, 2009,978-1-42-007844-2

Coles R. a kol., Food Packaging Technology, Blackwell, 2003, 978-0849397882

Poslední úprava: DOBIASJ (01.04.2014)
Sylabus -

1. Ekononické a ekologické aspekty balení potravin.

2. Kvalita a metody zkoušení obalových prostředků.

3. Propustnost polymerních obalových materiálů.

4. Principy a možnosti využití aktivních systémů balení při výrobě potravin.

5. Balení potravin v modifikované atmosféře.

6. Bezpečnost obalů potravin.

Poslední úprava: DOBIASJ (01.04.2014)
Vstupní požadavky -

Znalost Principů úchovy potravin a základů Technologie potravin.

Poslední úprava: DOBIASJ (01.04.2014)
Studijní prerekvizity -

Žádné nejsou.

Poslední úprava: DOBIASJ (01.04.2014)
Hodnocení studenta
Forma Váha
Aktivní účast na výuce 20
Ústní zkouška 80

 
VŠCHT Praha