|
|
|
||
Předmět podává přehled o fermentačních technologiích a technologii sacharidů. Fermentační technologie popisuje principy fermentačních technologií, výrobu sladu, piva, lihu a lihovin, vína, droždí a octa. Technologie sacharidů zahrnuje výrobu řepného cukru, cukr jako surovinu pro chemické a biochemické transformace, mlýnskou technologii, výrobu pekárenských výrobků, těstovin, trvanlivého pečiva, snack výrobků, výrobu cukrovinek, čokolády a čokoládových bonbonů, výrobu a zpracování škrobu a modifikovaných škrobů.
Poslední úprava: Kadlec Pavel (03.10.2013)
|
|
||
Studenti budou umět:
Poslední úprava: TAJ321 (05.12.2012)
|
|
||
Z:Kadlec P., Melzoch K., Voldřich M. (editoři) a kolektiv (2009): Co byste měli vědět o výrobě potravin? Technologie potravin. Key Publishing Ostrava, 550 stran, ISBN 978-80-7418-051-4 Z:Kadlec P., Melzoch K., Voldřich M. (editoři) a kolektiv (2012): Technologie potravin - Přehled tradičních potravinářských výrob. Key Publishing Ostrava, 565 stran, ISBN 978-80-7418-145-0 D:Kadlec P. (editor) (2002): Technologie potravin I., skripta VŠCHT Praha, 300 stran.ISBN 80-7080-509-9 D:Kadlec P. (editor) (2002): Technologie potravin II., skripta VŠCHT Praha, 236 stran ISBN 80-7080-510-2 Poslední úprava: Kadlec Pavel (16.11.2012)
|
|
||
Přednášky a semináře. Poslední úprava: Šárka Evžen (01.10.2013)
|
|
||
Studenti při studiu vycházejí z okruhů otázek (viz sylaby). Zkouška má písemnou formu po jednotlivých částech, celkem jde o dva testy.
Poslední úprava: Šárka Evžen (01.10.2013)
|
|
||
1. Suroviny pro kvasné technologie 2. Sladařství 3. Pivovarství 4. Pivovarství 5. Vinařství 6. Lihovarství a výroba lihovin 7. Drožďárenství, výroba organických kyselin (octová, mléčná a citronová) 8. Cukrovarnictví - výroba řepného cukru 9. Cukr jako surovina pro chemické a biochemické transformace, bioetanol 10. Výroba čokolády, výroba cukrovinek 11. Výroba bramborového a pšeničného škrobu 12. Obiloviny, druhy, kvalita, čištění, mletí zrna, hodnocení mlýna, kvalita mouky 13. Cereální chemie, Reologické analytické kontrolní metody, příprava těst 14. Zpracování těst, pečení, kvality pekař.výrobků, trvanlivé pečivo, snack výrobky, těstoviny Poslední úprava: Kadlec Pavel (19.01.2007)
|
|
||
http://uchts.vscht.cz/materialy/stud_bc/tp_I_2012-cukr.pdf; http://uchts.vscht.cz/materialy/stud_bc/tp_I_2012-skrob.pdf Poslední úprava: Kadlec Pavel (01.10.2013)
|
|
||
Znalosti z organické a fyzikální chemie. Poslední úprava: Šárka Evžen (01.10.2013)
|
|
||
Biochemie I, Chemie potravin Poslední úprava: Kadlec Pavel (01.10.2013)
|
Zátěž studenta | ||||
Činnost | Kredity | Hodiny | ||
Konzultace s vyučujícími | 1 | 28 | ||
Obhajoba individuálního projektu | 0.1 | 3 | ||
Účast na přednáškách | 1.5 | 42 | ||
Příprava na přednášky, semináře, laboratoře, exkurzi nebo praxi | 1 | 28 | ||
Práce na individuálním projektu | 1 | 28 | ||
Příprava na zkoušku a její absolvování | 0.9 | 25 | ||
Účast na seminářích | 0.5 | 14 | ||
6 / 6 | 168 / 168 |
Hodnocení studenta | |
Forma | Váha |
Aktivní účast na výuce | 20 |
Protokoly z individuálních projektů | 20 |
Zkouškový test | 60 |