PředmětyPředměty(verze: 963)
Předmět, akademický rok 2013/2014
  
Technologie potravin I - N321002
Anglický název: Food Technology I
Zajišťuje: Ústav sacharidů a cereálií (321)
Fakulta: Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Platnost: od 2013 do 2015
Semestr: letní
Body: letní s.:6
E-Kredity: letní s.:6
Způsob provedení zkoušky: letní s.:
Rozsah, examinace: letní s.:3/1, Z+Zk [HT]
Počet míst: 20 / 20 (neurčen)
Minimální obsazenost: neomezen
Stav předmětu: vyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: prezenční
Způsob výuky: prezenční
Úroveň:  
Poznámka: předmět je možno zapsat mimo plán
povolen pro zápis po webu
Garant: Šárka Evžen doc. Ing. CSc.
Kadlec Pavel prof. Ing. DrSc.
Termíny zkoušek   Rozvrh   
Anotace -
Předmět podává přehled o fermentačních technologiích a technologii sacharidů. Fermentační technologie popisuje principy fermentačních technologií, výrobu sladu, piva, lihu a lihovin, vína, droždí a octa. Technologie sacharidů zahrnuje výrobu řepného cukru, cukr jako surovinu pro chemické a biochemické transformace, mlýnskou technologii, výrobu pekárenských výrobků, těstovin, trvanlivého pečiva, snack výrobků, výrobu cukrovinek, čokolády a čokoládových bonbonů, výrobu a zpracování škrobu a modifikovaných škrobů.
Poslední úprava: Kadlec Pavel (03.10.2013)
Výstupy studia předmětu -

Studenti budou umět:

  • základy fermentačních technologií
  • základy technologie sacharidů
Poslední úprava: TAJ321 (05.12.2012)
Literatura -

Z:Kadlec P., Melzoch K., Voldřich M. (editoři) a kolektiv (2009): Co byste měli vědět o výrobě potravin? Technologie potravin. Key Publishing Ostrava, 550 stran, ISBN 978-80-7418-051-4

Z:Kadlec P., Melzoch K., Voldřich M. (editoři) a kolektiv (2012): Technologie potravin - Přehled tradičních potravinářských výrob. Key Publishing Ostrava, 565 stran, ISBN 978-80-7418-145-0

D:Kadlec P. (editor) (2002): Technologie potravin I., skripta VŠCHT Praha, 300 stran.ISBN 80-7080-509-9

D:Kadlec P. (editor) (2002): Technologie potravin II., skripta VŠCHT Praha, 236 stran ISBN 80-7080-510-2

Poslední úprava: Kadlec Pavel (16.11.2012)
Metody výuky -

Přednášky a semináře.

Poslední úprava: Šárka Evžen (01.10.2013)
Požadavky ke zkoušce (Forma způsobu ověření studijních výsledků) -

Studenti při studiu vycházejí z okruhů otázek (viz sylaby). Zkouška má písemnou formu po jednotlivých částech, celkem jde o dva testy.

Poslední úprava: Šárka Evžen (01.10.2013)
Sylabus -

1. Suroviny pro kvasné technologie

2. Sladařství

3. Pivovarství

4. Pivovarství

5. Vinařství

6. Lihovarství a výroba lihovin

7. Drožďárenství, výroba organických kyselin (octová, mléčná a citronová)

8. Cukrovarnictví - výroba řepného cukru

9. Cukr jako surovina pro chemické a biochemické transformace, bioetanol

10. Výroba čokolády, výroba cukrovinek

11. Výroba bramborového a pšeničného škrobu

12. Obiloviny, druhy, kvalita, čištění, mletí zrna, hodnocení mlýna, kvalita mouky

13. Cereální chemie, Reologické analytické kontrolní metody, příprava těst

14. Zpracování těst, pečení, kvality pekař.výrobků, trvanlivé pečivo, snack výrobky, těstoviny

Poslední úprava: Kadlec Pavel (19.01.2007)
Studijní opory -

http://uchts.vscht.cz/materialy/stud_bc/tp_I_2012-cukr.pdf; http://uchts.vscht.cz/materialy/stud_bc/tp_I_2012-skrob.pdf

Poslední úprava: Kadlec Pavel (01.10.2013)
Vstupní požadavky -

Znalosti z organické a fyzikální chemie.

Poslední úprava: Šárka Evžen (01.10.2013)
Studijní prerekvizity -

Biochemie I, Chemie potravin

Poslední úprava: Kadlec Pavel (01.10.2013)
Zátěž studenta
Činnost Kredity Hodiny
Konzultace s vyučujícími 1 28
Obhajoba individuálního projektu 0.1 3
Účast na přednáškách 1.5 42
Příprava na přednášky, semináře, laboratoře, exkurzi nebo praxi 1 28
Práce na individuálním projektu 1 28
Příprava na zkoušku a její absolvování 0.9 25
Účast na seminářích 0.5 14
6 / 6 168 / 168
Hodnocení studenta
Forma Váha
Aktivní účast na výuce 20
Protokoly z individuálních projektů 20
Zkouškový test 60

 
VŠCHT Praha