|
|
|
||
Předmět se sestává z části Chemie sacharidů a z navazující části Analytika sacharidů. Přednášky jsou věnovány názvosloví cukrů, chování cukrů za různých fyzikálně-chemických podmínek a reakcím, které vedou ke vzniku důležitých derivátů. Do přednášek jsou zařazeny fyzikálně-chemické vlastnosti důležitých oligosacharidů, polysacharidů, cyklodextrinů, dendrimerů, výskyt a vlastnosti přírodních glykosidů. Analytická část je věnována metodám, které jsou používány k jejich stanovení jednotlivých mono a oligosacharidů a slouží ke sledování reakcí sacharidů, vzniku jejich derivátů a stanovení struktury polysacharidů.
Poslední úprava: Čopíková Jana (06.12.2012)
|
|
||
Studenti budou umět:
Navrhnout soubor fyzikálně-chemických metod sloužící k vyčerpávající analýze mono- oligo- a polysacharidů
Navrnout reakce, které vedou k užitečným derivátům sacharidů a polysacharidů Poslední úprava: Čopíková Jana (26.09.2013)
|
|
||
Základní (Z) Čopíková J.: Chemie a analytika sacharidů. Skriptum VŠCHT, Praha, 1997, ISBN 80-7080-306-1. Černý M., Trnka T., Buděšínský M.: Sacharidy. Edice Chemických listů ČSCH, 2010, ISBN 978-80-86238-81-4 Doplňková (D) Názvosloví sacharidů, Edice chemických listů ČSCH, 2001, ISBN 80-86238-16-4 Ernst B., Hart G.W., Sinay P.: Carbohydrates in Chemistry and Biology, Part I. Chemistry of saccharides, Wiley, 2000,ISBN 3-527-29511-9 Poslední úprava: Čopíková Jana (18.07.2013)
|
|
||
1. Definice, struktura a názvosloví sacharidů 2. Fyzikální a chemické vlastnosti sacharidů 3. Chování sacharidů v kyselém nebo alkalickém prostředí a termolýza 4. Oxidace a redukce sacharidů 5. Příprava a význam derivátů cukrů (chránicích skupin) 6. Důležité přírodní a syntetické glykosidy 7. Důležité monosacharidy a oligosacharidy a jejich chemické produkty 8. Tvorba a biologický význam polysacharidů 9. Příprava vzorků a důkaz sacharidů 10. Chemické metody stanovení sacharidů 11. Plynová a kapalinová chromatografie sacharidů. Gelová chromatografie oligo- a polysacharidů 12. Nutriční význam sacharidů a výpočet energetických hodnot potravin se zvýšeným obsahem cukrů. 13. Spektroskopické metody využívané při stanovení struktury polysacharidů 14. Termické a další fyzikální metody využívané při analýze struktury polysacharidů Poslední úprava: Čopíková Jana (06.12.2012)
|
|
||
Články z databází SciFinder, Chemical Abstracts, Food, Science and Technology Abstracts Poslední úprava: Čopíková Jana (26.09.2013)
|
|
||
Biochemie I, N320001 Organická chemie I, N110004 Poslední úprava: Čopíková Jana (26.09.2013)
|
Zátěž studenta | ||||
Činnost | Kredity | Hodiny | ||
Obhajoba individuálního projektu | 0.2 | 5 | ||
Účast na přednáškách | 1 | 28 | ||
Příprava na přednášky, semináře, laboratoře, exkurzi nebo praxi | 0.4 | 10 | ||
Práce na individuálním projektu | 0.5 | 14 | ||
Příprava na zkoušku a její absolvování | 0.9 | 24 | ||
3 / 3 | 81 / 84 |
Hodnocení studenta | |
Forma | Váha |
Aktivní účast na výuce | 30 |
Zkouškový test | 50 |
Průběžné a zápočtové testy | 20 |