PředmětyPředměty(verze: 963)
Předmět, akademický rok 2013/2014
  
Technologie cukru - N321007
Anglický název: Sugar Technology
Zajišťuje: Ústav sacharidů a cereálií (321)
Fakulta: Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Platnost: od 2013 do 2015
Semestr: letní
Body: letní s.:7
E-Kredity: letní s.:7
Způsob provedení zkoušky: letní s.:
Rozsah, examinace: letní s.:3/2, Z+Zk [HT]
Počet míst: neurčen / neurčen (neurčen)
Minimální obsazenost: neomezen
Stav předmětu: vyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: prezenční
Způsob výuky: prezenční
Úroveň:  
Poznámka: předmět je možno zapsat mimo plán
povolen pro zápis po webu
Garant: Šárka Evžen doc. Ing. CSc.
Kadlec Pavel prof. Ing. DrSc.
Termíny zkoušek   Rozvrh   
Anotace -
Předmět pojednává o procesech výroby řepného a třtinového cukru
Poslední úprava: Kadlec Pavel (13.02.2006)
Výstupy studia předmětu -

Studenti získají podrobné teoretické základy procesů technologie cukru

Poslední úprava: Kadlec Pavel (14.11.2012)
Literatura -

Z:Kadlec P., Melzoch K., Voldřich M. (editoři) a kolektiv (2009): Co byste měli vědět o výrobě potravin? Technologie potravin. Key Publishing Ostrava, 540 stran, ISBN 978-80-7418-051-4

Z:Kadlec P., Melzoch K., Voldřich M. (editoři) a kolektiv (2012): Technologie potravin - Přehled tradičních potravinářských výrob. Key Publishing Ostrava, 565 stran, ISBN 978-80-7418-145-0

D:Asadi M. (2007): Beet-Sugar Handbook. Willey-Interscience a John Willey and Sons, Inc., Publication. 866 stran. ISBN 0-471-76347-0

D:Kadlec P., Bubník Z., Čopíková J., Hrušková M., Příhoda J., Bohačenko I. a Vydrová H. (2000): Technologie sacharidů, skripta VŠCHT Praha, ISBN 80-7080-400-9

D:Kadlec P. (editor) (2002): Technologie potravin I., skripta VŠCHT Praha, 300 stran.ISBN 80-7080-509-9

Poslední úprava: Kadlec Pavel (01.10.2013)
Sylabus -

1. Úvod do technologie, cukrovarnické veličiny

2. Cukrovka - pěstování, škůdci, choroby, sklizeň, skladování

3. Inženýrské, chemické, biochemické a mikrobiologické procesy

4. Příjem, ukládka a čištění řepy, výroba řízků

5. Těžení šťávy, lisování a sušení řízků

6. Výroba vápna a CO2 . Čištění šťáv

7. Separace kalu, filtrace a sedimentace, membránové procesy

8. Zahřívání a odpařování šťáv

9. Krystalizace a odstřeďování cukrovin

10. Výrobní schéma surovárny, tepelné a vodní hospodářství

11. Rafinace cukru, výroba kléru, rafinérská schémata

12. Sušení, třídění, skladování a mletí cukru, výroba kostek

13. Výroba a rafinace třtinového cukru

14. Obchod cukru, cukr ve výživě, chemické zpracování cukru

Poslední úprava: Kadlec Pavel (11.02.2008)
Studijní opory -

http://uchts.vscht.cz/materialy/eso/tc_sylabus.pdf

Poslední úprava: Kadlec Pavel (01.10.2013)
Studijní prerekvizity -

Technologie potravin I, Chemické inženýrství I

Poslední úprava: Kadlec Pavel (01.10.2013)
Zátěž studenta
Činnost Kredity Hodiny
Konzultace s vyučujícími 0.6 17
Obhajoba individuálního projektu 0.5 14
Účast na přednáškách 1.5 42
Příprava na přednášky, semináře, laboratoře, exkurzi nebo praxi 1 28
Práce na individuálním projektu 1.5 42
Příprava na zkoušku a její absolvování 0.9 25
Účast na seminářích 1 28
7 / 7 196 / 196
Hodnocení studenta
Forma Váha
Aktivní účast na výuce 20
Protokoly z individuálních projektů 10
Zkouškový test 50
Průběžné a zápočtové testy 10
Ústní zkouška 10

 
VŠCHT Praha