PředmětyPředměty(verze: 963)
Předmět, akademický rok 2013/2014
  
Technologie čokolády a cukrovinek - N321010
Anglický název: Technology of Chocolate and Confectionery
Zajišťuje: Ústav sacharidů a cereálií (321)
Fakulta: Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Platnost: od 2013 do 2015
Semestr: zimní
Body: zimní s.:4
E-Kredity: zimní s.:4
Způsob provedení zkoušky: zimní s.:
Rozsah, examinace: zimní s.:2/1, Z+Zk [HT]
Počet míst: neurčen / neurčen (neurčen)
Minimální obsazenost: neomezen
Stav předmětu: vyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: prezenční
Způsob výuky: prezenční
Úroveň:  
Poznámka: předmět je možno zapsat mimo plán
povolen pro zápis po webu
Garant: Čopíková Jana prof. Ing. CSc.
Termíny zkoušek   Rozvrh   
Anotace -
Přednášky seznámí studenty s historií, ekonomickým aspektem a legislativou cukrovinek. Budou popsány zdroje a vlastnosti základních surovin cukrovinkářského průmyslu. Předmět má dvě podstatné části, tj. výroba čokolády a výroba nečokoládových cukrovinek. Budou vysvětleny fyzikálně-chemické procesy probíhající během výroby cukrovinek. Během přednášek, případně seminářů, budou procvičovány výpočty: hmotnostní bilance, tepelná bilance při pražení kakaových bobů, tepelná bilance při odpařování cukerných roztoků za normálního tlaku a za sníženého tlaku, výpočet nutričních hodnot cukrovinkářských výrobků na základě výchozích receptur, apod.
Poslední úprava: Čopíková Jana (06.12.2012)
Výstupy studia předmětu -

Studenti budou umět:

Řídit procesy při výrobě čokolády a cukrovinek a řešit problémy vzniklé během procesů

Poslední úprava: Čopíková Jana (06.12.2012)
Literatura -

Základní (Z)

Čopíková J.: Technologie čokolády a cukrovinek. Skriptum VŠCHT Praha, 1999, ISBN 80-7080-365-7.

Doplňková (D)

Minifie B.W.: Chocolate, Cocoa and Confectionery: Science and Technology, ISBN-0-8342-1301-X, 1999, Aspen Publishers, Inc.

Emmanuel Ohene Afoakwa: Chocolate Science and Technology, ISBN-13: 978-1405199063, 2010, WileyBlackwell

Poslední úprava: Čopíková Jana (18.07.2013)
Sylabus -

1. Historie, ekonomika a legislativa čokolády a cukrovinek

2. Suroviny cukrovinkářského průmyslu - sacharidy

3. Suroviny cukrovinkářského průmyslu - kakaové boby, jádroviny, barviva, arómata, aj.

4. Základní a modifikované schéma výroby čokolády

5. Pražení, mletí, mísení, válcování a konšování čokolády - fyz.-chem. děje, zařízení

6. Temperace, formování a chlazení čokolády - fyz.-chem. děje a zařízení

7. Fyzikálně-chemické vlastnosti kakaového másla a jeho náhrad

8. Výroba kakaového prášku a polev na bázi kakaového prášku

9. Chemicko-inženýrské výpočty v technologii čokolády

10. Základy výroby nečokoládových cukrovinek- technologická zařízení

11. Chemicko-fyzikální vlastnosti cukerných roztoků a cukerných hmot, fázové přechody

12. Výroba kandytů a fondánu

13. Výroba ostatních nečokoládových cukrovinek

14. Chemicko-inženýrské výpočty v technologii cukrovinek. Výpočet energetické hodnoty na základě výchozích receptur a dějů probíhajícíh během výroby.

Poslední úprava: Čopíková Jana (06.12.2012)
Studijní opory -

Vědecké a odborné články zahrnuté v databázích Food, Technology and Science Abstracts, SciFinder

Poslední úprava: Čopíková Jana (06.12.2012)
Studijní prerekvizity -

Chemie potravin N323001 a Chemické inženýrství I N409002A

Poslední úprava: Čopíková Jana (06.12.2012)
Zátěž studenta
Činnost Kredity Hodiny
Účast na přednáškách 1.6 44
Příprava na přednášky, semináře, laboratoře, exkurzi nebo praxi 1 28
Příprava na zkoušku a její absolvování 1 28
Účast na seminářích 0.4 12
4 / 4 112 / 112
Hodnocení studenta
Forma Váha
Aktivní účast na výuce 30
Obhajoba individuálního projektu 10
Zkouškový test 50
Průběžné a zápočtové testy 10

 
VŠCHT Praha