PředmětyPředměty(verze: 963)
Předmět, akademický rok 2013/2014
  
Chemie a technologie škrobu - N321011
Anglický název: Starch Chemistry and Technology
Zajišťuje: Ústav sacharidů a cereálií (321)
Fakulta: Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Platnost: od 2013 do 2015
Semestr: letní
Body: letní s.:3
E-Kredity: letní s.:3
Způsob provedení zkoušky: letní s.:
Rozsah, examinace: letní s.:2/0, Zk [HT]
Počet míst: neurčen / neurčen (neurčen)
Minimální obsazenost: neomezen
Stav předmětu: vyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: prezenční
Způsob výuky: prezenční
Úroveň:  
Poznámka: předmět je možno zapsat mimo plán
povolen pro zápis po webu
Garant: Šárka Evžen doc. Ing. CSc.
Termíny zkoušek   Rozvrh   
Anotace -
Předmět vede studenty k pochopení chemické struktury a funkcionality škrobu a jeho uplatnění v potravinách, podává informace o výrobě škrobu z jednotlivých rostlinných komodit, o výrobě tepelně a chemicky modifikovaných škrobů a dextrinů, o technologii výrobků na základě enzymové a kyselé hydrolýzy. Studenti jsou seznámeni i s nepotravinářským využitím škrobu - v oblasti výroby lepidel a biodegradabilních plastů.
Poslední úprava: Šárka Evžen (25.09.2013)
Výstupy studia předmětu -

Studenti budou umět:

základy chemie a technologie škrobu.

Poslední úprava: TAJ321 (05.12.2012)
Literatura -

Kadlec P., Bubník Z., Čopíková J., Hrušková M., Příhoda J., Bohačenko I. a Vydrová H. (2000): Technologie sacharidů, skripta VŠCHT Praha, ISBN 80-7080-400-9

Kadlec P., Melzoch K., Voldřich M. (editoři) (2012): Technologie potravin. Přehled tradičních potravinářských výrob. Key Publishing, 568 stran. ISBN 978-80-7418-145-0

Be-Miller J., Whistler, R. (2009): Starch: Chemistry and Technology, Academic Press, 880 stran, ISBN 978-0-12-746275-2

Poslední úprava: Šárka Evžen (25.09.2013)
Metody výuky -

Přednášky a semináře

Program přednášek a seminářů předmětu Chemie a technologie škrobu

Přehled přednášek:

1 Úvod do technologie škrobu

2 Chemické složení a struktura složek škrobu; škrobová zrna

3 Vlastnosti škrobových disperzí ve vodě

4 Technologie bramborového škrobu

5 Technologie pšeničného a kukuřičného škrobu

6 Technické dextriny

7 Modifikované škroby

8 Substituované škroby

9 Kyselá hydrolýza škrobu

10 Enzymatická hydrolýza škrobu

11 Lepidla, biodegradabilní plasty

12 Použití výrobků ze škrobu

Poslední úprava: Šárka Evžen (16.11.2012)
Požadavky ke zkoušce (Forma způsobu ověření studijních výsledků) -

Studenti při studiu vycházejí z okruhů otázek (viz dále). Zkouška má písemnou formu.

Okruhy otázek:

1. Historie výroby nativního škrobu ve světě

2. Porovnání historie škrobárenského průmyslu v USA a ČR

3. Škrobárenství v ČR

4. Biosyntéza škrobu, základní disacharidy na bázi glukosy

5. Chemické složení a struktura amylosy a amylopektinu

6. Charakteristika škrobových zrn

7. Fyzikální vlastnosti suchého škrobu

8. Bobtnání škrobových zrn, mazovatění, vznik škrobového gelu, retrogradace

9. Reologické vlastnosti škrobových disperzí

10. Surovina pro výrobu bramborového škrobu

11. Blokové schéma výroby bramborového škrobu, cíle

12. Dezintegrace brambor

13. Vypírání škrobu z třenky

14. Rafinace surového škrobového mléka při výrobě bramborového škrobu

15. Zpracování rafinovaného škrobového mléka na finální výrobek

16. Aspekty výroby bramborového a pšeničného škrobu

17. Surovina pro výrobu pšeničného škrobu

18. Výroba pšeničného škrobu z celého zrna a alkalickým postupem

19. Schéma Martinova způsobu výroby pšeničného škrobu, popis přípravy hustého těsta a jeho vypírání

20. Výroba pšeničného lepku

21. Zpracování surového škrobového mléka v Martinově technologii

22. Oddělování lepku s trikantérem

23. Hydrocyklony ve škrobárenské technologii

24. Výroba kukuřičného škrobu

25. Výroba tepelně modifikovaných škrobů

26. Výroba extrudovaných škrobů, aplikace tepelně modifikovaných a extrudovaných škrobů

27. Jiné fyzikální metody modifikace škrobu

28. Dextrinace � pojem dextrin, objevení, retrogradace, reakce probíhající při nižších a vyšších teplotách

29. Periodická výroba dextrinů

30. Kontinuální výroba dextrinů

31. Druhy, vlastnosti a použití dextrinů

32. Teorie vzniku lepeného spoje

33. Rozdělení lepidel

34. Složky lepidel

35. Škrobová a dextrinová lepidla

36. Hodnocení lepených spojů

37. Výrobky za škrobu, pojem modifikovaný škrob, druhy modifikovaných škrobů

38. Hydrolyzované škroby (maltodextriny)

39. Diskontinuální výroba oxidovaného škrobu

40. Kontinuální výroba oxidovaného škrobu

41. Vlastnosti a použití oxidovaného škrobu

42. Pojmy: substituovaný škrob, stupeň substituce, stupeň zesítění; druhy susbstituovaných škrobů

43. Výroba, vlastnosti a použití acetátu škrobu

44. Výroba, vlastnosti a použití fosforečnanového monoesteru škrobu

45. Ostatní estery škrobu

46. Karboxymethylether škrobu

47. Ostatní ethery

48. Výroba, vlastnosti a použití fosforečnanového diesteru škrobu

49. Další zesítěné škroby

50. Kationické ethery škrobu a roubované kopolymery škrobu

51. Biodegradabilní plasty

52. Druhy sirupů na bázi škrobu

53. Kyselá hydrolýza škrobu

54. Enzymová hydrolýza škrobu

55. Glukosa � vlastnosti, použití, spotřeba ve světě a ČR

56. Práškový sorbitol � výroba a vlastnosti

57. Sorbitolové sirupy, použití sorbitolu a jeho spotřeba ve světě a ČR

58. Použití nativního škrobu a škrobových výrobků

59. Produkty s vyšším obsahem amylosy nebo amylopektinu

Poslední úprava: Šárka Evžen (16.11.2012)
Sylabus -

1. České škrobárenství, historie, současnost, perspektiva

2. Základní fyzikální a chemické vlastnosti škrobu

3. Technologie výroby bramborového škrobu

4. Technologie výroby pšeničného škrobu

5. Technologie výroby kukuřičného škrobu

6. Systematika výrobků ze škrobu

7. Modifikované škroby: odbourané a oxidované škroby

8. Modifikované škroby: upravené fyzikálními metodami

9. Chemické deriváty škrobu: ethery škrobu

10. Chemické deriváty škrobu: estery škrobu

11. Dextriny

12. Enzymová hydrolýza škrobu

13. Škrobové hydrolyzáty

14. Potravinářské a nepotravinářské použití výrobků ze škrobu

Poslední úprava: Šárka Evžen (25.09.2013)
Studijní opory -

Přednášky v elektronické podobě poskytnuté vyučujícím.

e-learningové texty pro předmět Potravinářské a biochemické technologie.

Poslední úprava: Šárka Evžen (25.09.2013)
Vstupní požadavky -

Znalosti z biochemie, chemie potravin, potravinářských procesů

Poslední úprava: Šárka Evžen (16.11.2012)
Studijní prerekvizity -

Chemie potravin N323001 a Chemické inženýrství I N409002A

Poslední úprava: Šárka Evžen (25.09.2013)
Zátěž studenta
Činnost Kredity Hodiny
Účast na přednáškách 1.6 44
Příprava na přednášky, semináře, laboratoře, exkurzi nebo praxi 0.4 12
Příprava na zkoušku a její absolvování 1 28
3 / 3 84 / 84
Hodnocení studenta
Forma Váha
Aktivní účast na výuce 30
Obhajoba individuálního projektu 10
Zkouškový test 50
Průběžné a zápočtové testy 10

 
VŠCHT Praha