|
|
|
||
Předmět vede studenty k pochopení chemické struktury a funkcionality škrobu a jeho uplatnění v potravinách, podává informace o výrobě škrobu z jednotlivých rostlinných komodit, o výrobě tepelně a chemicky modifikovaných škrobů a dextrinů, o technologii výrobků na základě enzymové a kyselé hydrolýzy. Studenti jsou seznámeni i s nepotravinářským využitím škrobu - v oblasti výroby lepidel a biodegradabilních plastů.
Poslední úprava: Šárka Evžen (25.09.2013)
|
|
||
Studenti budou umět: základy chemie a technologie škrobu. Poslední úprava: TAJ321 (05.12.2012)
|
|
||
Kadlec P., Bubník Z., Čopíková J., Hrušková M., Příhoda J., Bohačenko I. a Vydrová H. (2000): Technologie sacharidů, skripta VŠCHT Praha, ISBN 80-7080-400-9
Kadlec P., Melzoch K., Voldřich M. (editoři) (2012): Technologie potravin. Přehled tradičních potravinářských výrob. Key Publishing, 568 stran. ISBN 978-80-7418-145-0
Be-Miller J., Whistler, R. (2009): Starch: Chemistry and Technology, Academic Press, 880 stran, ISBN 978-0-12-746275-2 Poslední úprava: Šárka Evžen (25.09.2013)
|
|
||
Přednášky a semináře
Program přednášek a seminářů předmětu Chemie a technologie škrobu
Přehled přednášek: 1 Úvod do technologie škrobu 2 Chemické složení a struktura složek škrobu; škrobová zrna 3 Vlastnosti škrobových disperzí ve vodě 4 Technologie bramborového škrobu 5 Technologie pšeničného a kukuřičného škrobu 6 Technické dextriny 7 Modifikované škroby 8 Substituované škroby 9 Kyselá hydrolýza škrobu 10 Enzymatická hydrolýza škrobu 11 Lepidla, biodegradabilní plasty 12 Použití výrobků ze škrobu Poslední úprava: Šárka Evžen (16.11.2012)
|
|
||
Studenti při studiu vycházejí z okruhů otázek (viz dále). Zkouška má písemnou formu. Okruhy otázek: 1. Historie výroby nativního škrobu ve světě 2. Porovnání historie škrobárenského průmyslu v USA a ČR 3. Škrobárenství v ČR 4. Biosyntéza škrobu, základní disacharidy na bázi glukosy 5. Chemické složení a struktura amylosy a amylopektinu 6. Charakteristika škrobových zrn 7. Fyzikální vlastnosti suchého škrobu 8. Bobtnání škrobových zrn, mazovatění, vznik škrobového gelu, retrogradace 9. Reologické vlastnosti škrobových disperzí 10. Surovina pro výrobu bramborového škrobu 11. Blokové schéma výroby bramborového škrobu, cíle 12. Dezintegrace brambor 13. Vypírání škrobu z třenky 14. Rafinace surového škrobového mléka při výrobě bramborového škrobu 15. Zpracování rafinovaného škrobového mléka na finální výrobek 16. Aspekty výroby bramborového a pšeničného škrobu 17. Surovina pro výrobu pšeničného škrobu 18. Výroba pšeničného škrobu z celého zrna a alkalickým postupem 19. Schéma Martinova způsobu výroby pšeničného škrobu, popis přípravy hustého těsta a jeho vypírání 20. Výroba pšeničného lepku 21. Zpracování surového škrobového mléka v Martinově technologii 22. Oddělování lepku s trikantérem 23. Hydrocyklony ve škrobárenské technologii 24. Výroba kukuřičného škrobu 25. Výroba tepelně modifikovaných škrobů 26. Výroba extrudovaných škrobů, aplikace tepelně modifikovaných a extrudovaných škrobů 27. Jiné fyzikální metody modifikace škrobu 28. Dextrinace � pojem dextrin, objevení, retrogradace, reakce probíhající při nižších a vyšších teplotách 29. Periodická výroba dextrinů 30. Kontinuální výroba dextrinů 31. Druhy, vlastnosti a použití dextrinů 32. Teorie vzniku lepeného spoje 33. Rozdělení lepidel 34. Složky lepidel 35. Škrobová a dextrinová lepidla 36. Hodnocení lepených spojů 37. Výrobky za škrobu, pojem modifikovaný škrob, druhy modifikovaných škrobů 38. Hydrolyzované škroby (maltodextriny) 39. Diskontinuální výroba oxidovaného škrobu 40. Kontinuální výroba oxidovaného škrobu 41. Vlastnosti a použití oxidovaného škrobu 42. Pojmy: substituovaný škrob, stupeň substituce, stupeň zesítění; druhy susbstituovaných škrobů 43. Výroba, vlastnosti a použití acetátu škrobu 44. Výroba, vlastnosti a použití fosforečnanového monoesteru škrobu 45. Ostatní estery škrobu 46. Karboxymethylether škrobu 47. Ostatní ethery 48. Výroba, vlastnosti a použití fosforečnanového diesteru škrobu 49. Další zesítěné škroby 50. Kationické ethery škrobu a roubované kopolymery škrobu 51. Biodegradabilní plasty 52. Druhy sirupů na bázi škrobu 53. Kyselá hydrolýza škrobu 54. Enzymová hydrolýza škrobu 55. Glukosa � vlastnosti, použití, spotřeba ve světě a ČR 56. Práškový sorbitol � výroba a vlastnosti 57. Sorbitolové sirupy, použití sorbitolu a jeho spotřeba ve světě a ČR 58. Použití nativního škrobu a škrobových výrobků 59. Produkty s vyšším obsahem amylosy nebo amylopektinu Poslední úprava: Šárka Evžen (16.11.2012)
|
|
||
1. České škrobárenství, historie, současnost, perspektiva 2. Základní fyzikální a chemické vlastnosti škrobu 3. Technologie výroby bramborového škrobu 4. Technologie výroby pšeničného škrobu 5. Technologie výroby kukuřičného škrobu 6. Systematika výrobků ze škrobu 7. Modifikované škroby: odbourané a oxidované škroby 8. Modifikované škroby: upravené fyzikálními metodami 9. Chemické deriváty škrobu: ethery škrobu 10. Chemické deriváty škrobu: estery škrobu 11. Dextriny 12. Enzymová hydrolýza škrobu 13. Škrobové hydrolyzáty 14. Potravinářské a nepotravinářské použití výrobků ze škrobu Poslední úprava: Šárka Evžen (25.09.2013)
|
|
||
Přednášky v elektronické podobě poskytnuté vyučujícím. e-learningové texty pro předmět Potravinářské a biochemické technologie. Poslední úprava: Šárka Evžen (25.09.2013)
|
|
||
Znalosti z biochemie, chemie potravin, potravinářských procesů Poslední úprava: Šárka Evžen (16.11.2012)
|
|
||
Chemie potravin N323001 a Chemické inženýrství I N409002A Poslední úprava: Šárka Evžen (25.09.2013)
|
Zátěž studenta | ||||
Činnost | Kredity | Hodiny | ||
Účast na přednáškách | 1.6 | 44 | ||
Příprava na přednášky, semináře, laboratoře, exkurzi nebo praxi | 0.4 | 12 | ||
Příprava na zkoušku a její absolvování | 1 | 28 | ||
3 / 3 | 84 / 84 |
Hodnocení studenta | |
Forma | Váha |
Aktivní účast na výuce | 30 |
Obhajoba individuálního projektu | 10 |
Zkouškový test | 50 |
Průběžné a zápočtové testy | 10 |