PředmětyPředměty(verze: 963)
Předmět, akademický rok 2013/2014
  
Základy hygieny a sanitace - N322016
Anglický název: FUNDAMENTALS OF HYGIENE AND SANITATION
Zajišťuje: Ústav mléka, tuků a kosmetiky (322)
Fakulta: Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Platnost: od 2013 do 2013
Semestr: letní
Body: letní s.:2
E-Kredity: letní s.:2
Způsob provedení zkoušky: letní s.:
Rozsah, examinace: letní s.:0/2, KZ [HT]
Počet míst: neurčen / 15 (neurčen)
Minimální obsazenost: neomezen
Stav předmětu: vyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: prezenční
Způsob výuky: prezenční
Úroveň:  
Poznámka: předmět je možno zapsat mimo plán
povolen pro zápis po webu
Garant: Šviráková Eva Ing. Ph.D.
Termíny zkoušek   Rozvrh   
Anotace -
Předmět je zaměřen na osvojení základních sanitačních principů praktikovaných v potravinářství. Předmět se věnuje klasických metodám likvidace mikroorganismů ve výrobních závodech v kontrastu s moderními metodami (např. membránovou filtrací, vysokým tlakem, pulzním elektrickým polem). Důraz je kladen na umístění a členění výrobních závodů, včetně hygienického designu výrobních závodů a zařízení, a také na hygienu zaměstnanců v potravinářských výrobních závodech a kontrolních laboratořích.
Poslední úprava: Šviráková Eva (24.09.2013)
Výstupy studia předmětu -

Studenti budou umět zorientovat se v problematice zdravotně nebezpečných mikroorganismů způsobujích alimentární onemocnění v kontrastu s technologicky rizikovými mikroorganismy; navrhnout projekt HACCP pro konkrétní potravinářský výrobek; navrhnout obecný sanitační program pro potravinářský výrobní provoz.

Poslední úprava: Šviráková Eva (24.09.2013)
Literatura -

Z: Forsythe S.J., Hayes P.R. In Food Hygiene, Microbiology and HACCP, 3.vydání. Gaithersburg (Maryland): Aspen Publisher, Inc., 2000. ISBN 0-8342-1815-1.

D: Sprenger A.R.: Hygiena ve výrobě potravin, příručka, 16.vydání. Doncaster (UK): Highfield.co.uk Ltd., 2003. ISBN 1-904544-18-5.

Poslední úprava: Šviráková Eva (24.09.2013)
Sylabus -

1. Hlavní hygienická rizika potravinářských výrob.

2. Hlavní hygienická rizika biotechnologických výrob.

3. Vzorkování a úprava vzorků, mikrobiologické zkoušení, celkový počet mikroorganismů (MO), základy identifikace MO.

4. Výskyt nežádoucích MO v potravinách a v prostředí, metody jejich zkoušení.

5. Využití startérových mikrobiálních kultur v potravinářských technologiích a metody jejich stanovení.

6. Charakterizace MO podle životaschopnosti. Vliv technologických procesů na životaschopnost MO.

7. Mikrobiální adheze. Hygienický význam tvorby biofilmů v potravinářských výrobách.

8. Klasické metody likvidace MO ve výrobních závodech a kontrola jejich účinnosti.

9. Alternativní metody (např. membránová filtrace, vysoký tlak, pulzní elektrické pole) likvidace MO ve výrobních závodech.

10. Biologické ochranné systémy (např. antibakteriální, antifungální metabolity) potlačování růstu a likvidace nežádoucích MO v potravinách.

11. Umístění a členěnení potravinářských výrobních závodů. Hygienický design výrobních závodů a zařízení.

12. Hygiena zaměstnanců v potravinářských výrobních závodech a kontrolních laboratořích.

13. Voda a nakládání s průmyslovým odpadem v potravinářských výrobních závodech a kontrolních laboratořích.

14. Systémy řízení jakosti, systém HACCP. Projekt HACCP pro potravinářských výrobek.

Poslední úprava: Šviráková Eva (24.09.2013)
Studijní opory -

Studenti obdrží studijní materiály ve formátu pdf v tištěné podobě nebo e-mailem.

Poslední úprava: Šviráková Eva (24.09.2013)
Studijní prerekvizity -

Mikrobiologie (N320009).

Poslední úprava: Šviráková Eva (15.11.2012)
Zátěž studenta
Činnost Kredity Hodiny
Příprava na zkoušku a její absolvování 1 28
Účast na seminářích 1 28
2 / 2 56 / 56
Hodnocení studenta
Forma Váha
Aktivní účast na výuce 20
Zkouškový test 60
Průběžné a zápočtové testy 20

 
VŠCHT Praha