PředmětyPředměty(verze: 963)
Předmět, akademický rok 2013/2014
  
Laboratoř hodnocení výživové jakosti potravin - N323054
Anglický název: Assessment of Nutritional Quality of Food: Laboratory
Zajišťuje: Ústav analýzy potravin a výživy (323)
Fakulta: Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Platnost: od 2013 do 2014
Semestr: zimní
Body: zimní s.:4
E-Kredity: zimní s.:4
Způsob provedení zkoušky: zimní s.:
Rozsah, examinace: zimní s.:0/6, KZ [HT]
Počet míst: neurčen / neomezen (neurčen)
Minimální obsazenost: neomezen
Stav předmětu: vyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: prezenční
Způsob výuky: prezenční
Úroveň:  
Garant: Réblová Zuzana doc. Ing. Ph.D.
Schulzová Věra doc. Dr. Ing.
Termíny zkoušek   Rozvrh   
Anotace -
Cílem tohoto předmětu je detailně seznámit studenty s celým analytickým procesem (začínajícím specifikací stanovovaného analytu a jdoucím přes výběr resp. vývoj analytické metody a její validaci atd. až k finálnímu (statistickému) zpracování výsledků, vyvození závěrů z těchto výsledků a jejich praktickému využití nebo prezentaci). K dosažení tohoto cíle řeší přihlášení studenti společně zadaný projekt z oblasti hodnocení výživové jakosti potravin, kde (na rozdíl od hodnocení jakosti potravin předepsané platnou legislativou) není vždy možné využívat uzanční analytické metody, ale je obvykle nezbytné příslušné analytické metody minimálně adaptovat na jiný typ matrice apod.
Poslední úprava: REBLOVAZ (03.12.2012)
Výstupy studia předmětu -

Studenti budou umět:

Organizovat a realizovat projekty spojené s kontrolou výživové jakosti potravin.

Poslední úprava: REBLOVAZ (03.12.2012)
Literatura -

Vzhledem k charakteru tohoto předmětu si potřebnou literaturu musí studenti vyhledat sami (podle zadání řešeného projektu).

Poslední úprava: REBLOVAZ (03.12.2012)
Sylabus -

1. Úvod k laboratořím. Zadání projektu. Organizace výuky.

2. Specifikace stanovovaného analytu (řešeného problému).

3. Výběr analytické metody a její detailní specifikace.

4. Osvojení si vybrané analytické metody (analytické koncovky).

5. Validace vybrané analytické metody - plán.

6. Validace vybrané analytické metody - realizace a vyhodnocení.

7. Adaptace analytické metody (pro vybranou reálnou potravinovou matrici) - plán.

8. Adaptace analytické metody - realizace.

9. Adaptace analytické metody - vyhodnocení.

10. Analýza reálných vzorků - plán.

11. Analýza reálných vzorků - příprava vzorků.

12. Analýza reálných vzorků - vlastní analýzy.

13. Zpracování výsledků a vypracování závěrečných zpráv.

14. Prezentace dosažených výsledků.

Poslední úprava: REBLOVAZ (03.12.2012)
Studijní opory -

http://eso.vscht.cz/

Poslední úprava: REBLOVAZ (03.12.2012)
Studijní prerekvizity -

Analýza potravin a přírodních produktů, Laboratoř analýzy potravin a přírodních produktů

Poslední úprava: REBLOVAZ (03.12.2012)
Zátěž studenta
Činnost Kredity Hodiny
Konzultace s vyučujícími 0.1 2
Účast v laboratořích (na exkurzi nebo praxi) 3 84
Obhajoba individuálního projektu 0.1 4
Příprava na přednášky, semináře, laboratoře, exkurzi nebo praxi 0.4 12
Práce na individuálním projektu 0.4 10
4 / 4 112 / 112
Hodnocení studenta
Forma Váha
Aktivní účast na výuce 40
Obhajoba individuálního projektu 20
Protokoly z individuálních projektů 40

 
VŠCHT Praha