![]() | V pondělí 28. 4. 2025 od 17 hodin budou nedostupné některé informační systémy školy z důvodu servisních prací. Jedná se hlavně o Studijní informační systém (SIS), Finanční IS (iFIS/webFIS), MIS/OBD/Verso, Kopla a navázané agendy. Předpokládá se, že v úterý ráno by již vše mělo být opět v provozu. Práce s elektronickou poštou či sdílené disky tímto nijak dotčeny nebudou. Výpočetní centrum |
|
|
|
||
Předmět je zaměřen na hlubší pochopení fyzikálních změn a chemických reakcí probíhajících při výrobě a skladování potravin bohatých na lipidy a na možnosti regulace těchto procesů a změn.
Poslední úprava: Filip Vladimír (04.11.2015)
|
|
||
Ústní zkouška. Poslední úprava: Filip Vladimír (04.11.2015)
|
|
||
Z: Velíšek J., Hajšlová J.: Chemie potravin I. a II., 3.vyd., OSSIS Tábor 2009. ISBN 978-80-86659-16-9. Z: Bockisch M.: Fats and Oils Handbook. AOCS Press Champaign Ill., 838 stran, Champaign. Ill. 1998, ISBN 0-935315-82-9. Poslední úprava: Filip Vladimír (04.11.2015)
|
|
||
Homolipidy a heterolipidy. Biosyntéza, chemické reakce lipidů a zvláště tuků; interakce lipidů s dalšími složkami potravin. Fyziologie a nutriční hodnota tuků. Syntetické analogy, emulgátory a tukové náhrady. Polymorfismus lipidů, fázové rovnováhy a přechody (s-l) a (l-g). Modifikace triacylglycerolů v technologii, strukturované triacylglyceroly a strukturní tuky. Oxidační stabilita lipidů a její regulace. Tuky a jiné lipidy v potravinách. Oleochemické využití a výroba paliv. Poslední úprava: Filip Vladimír (04.11.2015)
|
|
||
Samostudium původních vědeckých pramenů. Poslední úprava: Filip Vladimír (04.11.2015)
|
|
||
Studenti budou umět: popsat a vysvětlit fyzikální změny a chemické reakce v technologii. Řídit technologické procesy výrobě potravin, detekovat nežádoucí chemické změny a odstraňovat provozní odchylky. Poslední úprava: Filip Vladimír (04.11.2015)
|
|
||
Magisterský studijní program chemie, potravinářské chemie nebo potravinářské technologie. Poslední úprava: Filip Vladimír (04.11.2015)
|
|
||
Organická chemie, fyzikální chemie, biochemie. Poslední úprava: Filip Vladimír (04.11.2015)
|