|
|
|
||
Předmět je zaměřen na pochopení vzniku a základních postupů při likvidaci odpadů z potravinářského průmyslu a ze zemědělství, což je oblast úzce související s potravinářstvím. V první části se studenti seznámí se základními způsoby likvidace, jako jsou procesy skládkování, spalování atd. a způsoby biologické likvidace jako jsou kompostování a methanizace.Následně jsou popsány základní potravinářské technologie v souvislosti se vznikem jednotlivých odpadů. Předmět se také zabývá problematikou týkající se odpadů, které vznikají při haváriích, využitím odpadu jako druhotných surovin, recyklačními procesy a také problematikou obalových materiálů v potravinářství.
Poslední úprava: Horsáková Iveta (21.10.2015)
|
|
||
Vypracování samostatné práce na zadané téma a případná prezentace Ústní zkouška Poslední úprava: Horsáková Iveta (25.10.2015)
|
|
||
Z:Marek M.; Opatová H.; Voldřich M.: Odpady a druhotné suroviny v zemědělsko-potravinářském komplexu, Svazek 32. 1. vyd. Ostrava, 1996, ISBN 80-7078-382-6. D:Wang L. K., Hung Y., Lo H. H., Yapijakis C.: Waste Treatment in the Food Processing Industry, vyd. Tailor and Francis Group, Boca Raton, LLC, 2006, ISBN 0-8493-7236-4 D:Oreopoulou V., Russ W.: Utilization of By-Products and Treatment of Waste in the Food Industry, svazek 3. 1. vyd. Springer Science+Business Media, New York, LLC, 2007, ISBN-13: 978-0387-33511-7. D:Kuraš M.: Odpady, jejich využití a zneškodňování, Praha,Český ekologický ústav 1994, ISBN 80-85087-32-4. D: Jelínek, A. et al.: Hospodaření a manipulace s odpady ze zemědělství a venkovských sídel. Ing. František Savov, Praha, 2001. Poslední úprava: Horsáková Iveta (25.10.2015)
|
|
||
Samostudium, konzultace, návštěva přednášek předmětu Využití a likvidace odpadů zemědělsko-potravinářského komplexu - N324009 Poslední úprava: Horsáková Iveta (21.10.2015)
|
|
||
1. Základní pojmy, vznik a druhy odpadů, nebezpečné odpady. 2. Zdroje energie - Obnovitelné x neobnovitelné (jaderné, uhelné elektrárny, využití biomasy, solární, vodní a větrné energie) Radioaktivní odpady. 3. Zemědělská prvovýroba (rostlinná a živočišná výroba). Lesnictví a zpracování dřeva. 4. Odpady z potravinářských výrob (mlékárenský průmysl, výroba tuků, olejů). 5.Odpady z potravinářských výrob (cukrovarnický průmysl, pivovarnický průmysl, lihovarnický průmysl, výroba vína). 6. Odpady z potravinářských výrob (výroba škrobu a mouky, zpracování ovoce a zeleniny, tabákový průmysl, výroba kávy, čaje, kakaa a čokolády) 7. Odpady z potravinářských výrob (masný průmysl, kafilerní zpracování odpadu, pitná voda, nealko). 8. Likvidace odpadu (skládkování, solidifikace, oxidace na mokré cestě). 9. Likvidace odpadu (spalování, pyrolýza, zplyňování). 10. Likvidace odpadu - biologické procesy (methanizace, kompostování, čištění odpadních vod). 11. Třídění odpadů, druhotné suroviny, recyklace 12. Prevence vzniku odpadů, obalové materiály. 13. Odpady vzniklé haváriemi a dekontaminace prostředí. 14. Exkurze do závodu ZEVO (Spalovna Malešice)/ Exkurze - PVaK Poslední úprava: Horsáková Iveta (21.10.2015)
|
|
||
Studenti budou umět: Určit zdroje a cesty vzniku odpadu. Popsat základní způsoby likvidace odpadu. Pojmenovat jednotlivé odpady z potravinářských výrob a popsat způsoby jejich likvidace nebo využití. Navrhnout možnosti využití odpadu jako druhotných surovin pro další výroby. Navrhnout technologie s minimalizovanou tvorbou odpadů. Poslední úprava: Horsáková Iveta (21.10.2015)
|
|
||
Nejsou vyžadovány Poslední úprava: Horsáková Iveta (21.10.2015)
|