|
|
|
||
Předmět osvětluje cíle a nástroje týkající se oběhového hospodářství, ve kterém je hodnota výrobků, materiálů a zdrojů v hospodářství zachována co nejdéle a ve kterém je minimalizován vznik odpadů. Dále je kladen důraz na koncepční prvky uplatňované v odpadovém hospodářství, které mohou podporovat přechod k oběhovému hospodářství (zejména plány odpadového hospodářství a programy předcházení vzniku odpadů). Předmět se zaměřuje na oblasti jako jsou komunální odpady (vč. tříděných složek – papír, plast, nápojové kartony, kovy, sklo), odpady spadající do režimu zpětného odběru, nebezpečné odpady, potravinový odpad, stavebnictví apod. a to z pohledu celého životního cyklu, největší důraz je přitom kladen na fázi ukončení životnosti výrobku, do které spadá zejména systém sběru a shromáždění.
Poslední úprava: Kubová Petra (09.06.2021)
|
|
||
Studenti budou umět: Popsat systémy sběru a shromáždění pro jednotlivé odpadové komodity, vč. specifik pro dané komodity s ohledem na typ výrobku (obsah nebezpečných složek, materiálová struktura, životnost atd.) a specifických legislativních požadavků. Prokázat základní orientaci ve strategických dokumentech vztahujících se k odpadovému a oběhovému hospodářství. Aplikovat nabyté znalosti v koncepční činnosti vztahující se k odpadovému a oběhovému hospodářství.
Poslední úprava: Kubová Petra (09.06.2021)
|
|
||
D: Odpady jsou zdroje; Oběhové hospodářství v praxi, ISBN: 978-80-7212-608-8; MŽP D: Průvodce předcházením vzniku odpadů na komunální úrovni, ISBN: 978-80-7212-611-8, MŽP (v rámci TAČR Beta č. TB050MZP009) D: Průvodce předcházením vzniku stavebních odpadů, ISBN: 978-80-7212-613-9, MŽP (v rámci TAČR Beta č. TB050MZP009) D: Průvodce předcházením vzniku odpadů z potravin v soukromém sektoru pohostinství a stravování, ISBN: 978-80-7212-612-5, MŽP (v rámci TAČR Beta č. TB050MZP009) Poslední úprava: Kubová Petra (09.06.2021)
|
|
||
1. Základní principy oběhového hospodářství (cíle, strategické dokumenty – oběhové hospodářství, udržitelný rozvoj, politika druhotných surovin) 2. Základní pojmy, principy a legislativní povinnosti odpadového hospodářství (shromažďování, sběr, nakládání) 3. Podpůrné nástroje oběhového hospodářství (finanční nástroje, rozšířená odpovědnost výrobce, EVVO, ekodesign, a dobrovolné nástroje atd.) 4. Podpůrné datové a informační zdroje (vyhledávání, práce s nimi, interpretace) 5. Koncepční činnost v odpadovém hospodářství (plány odpadového hospodářství) 6. Předcházení vzniku odpadů (programy předcházení vzniku odpadů) 7. Komunální odpad (materiálová skladba, systémy shromažďování a sběru), vč. využitelných suroviny jako plasty, papír, sklo, hliník, železo 8. Elektrická a elektronická zařízení (jednotlivé fáze životního cyklu) 9. Autovraky a pneumatiky (jednotlivé fáze životního cyklu) 10. Baterie a akumulátory (jednotlivé fáze životního cyklu) 11. Stavební a demoliční činnost (jednotlivé fáze životního cyklu stavby) 12. Potravinový odpad (jednotlivé fáze životního cyklu) a bioodpady 13. Nebezpečné odpady (vlastnosti, sběr a shromažďování) 14. Exkurze – sběrný dvůr, kompostárna či jiné zařízení pro nakládání s odpady Poslední úprava: Kubová Petra (09.06.2021)
|
|
||
Studijní materiály na intranetových stránkách ústavu Poslední úprava: Kubová Petra (09.06.2021)
|
|
||
Žádné Poslední úprava: Kubová Petra (09.06.2021)
|