|
|
|
||
V předmětu je podán přehled v přírodě nejrozšířenějších polymerů se zaměřením na jejich strukturu a vlastnosti. Zvláštní pozornost je věnována technicky využívaným přírodním polymerům a jejich případné modifikaci.
Poslední úprava: Hladíková Jana (04.01.2018)
|
|
||
Studenti budou umět: Orientovat se v systematice přírodních i modifikovaných přírodních polymerů - biopolymerů Využít získané informace o struktuře a vlastnostech základních přírodních polymerů využít základní údaje o průmyslově využívaných biopolymerech a modifikovaných biopolymerech v oblasti polymerní chemie Poslední úprava: Hladíková Jana (04.01.2018)
|
|
||
Složení písemné zkoušky se ziskem minimálně 60% z celkového počtu bodů. Poslední úprava: HERMANOS (21.02.2018)
|
|
||
Z: Vodrážka Z.: Biochemie I., Academia, Praha 2002, ISBN 978-80-200-0600-4 /vybrané kapitoly/, ISBN 80-200-0600-1 Z: Blažej A.: Štruktúra a vlastnosti vláknitých bielkovín, Veda, Bratislava 1978 Z: Blažej A., a kol.: Chemia dreva, Alfa, Bratislava 1975 D: Encyclopedia of Polymer Science and Technology, J.Wiley Sons, Interscience, Publ., 3rd edition, New York, 2004 /v současné době dostupná v elektronické podobě na webu ústavu/ D: Belgacem M.N., Alessandro G.: Monomers, Polymers and Composites from Renewable Resources,Elsevier 2008, ISBN 978-0-08-045316-3 D: Industrial Polymers Handbook, S.Wilks (editor), Wiley-VC Verlag Gmbh, Weinsheim 2001, ve 4 dílech; ISBN 3 527-30260-3 D: Elias H.-G.: Macromolecules, Vol 2: Industrial Polymers and Syntheses, Wiley-VCH Verlag Gmbh, Weinheim 2007, ISBN 978-3-527-31173-6 D: Handbook of Natural Polymers, Volume 1: Sources, Synthesis, and Characterization, Elsevier, 2023, ISBN 0323998534 Poslední úprava: Sedlačík Tomáš (26.06.2024)
|
|
||
Kontrola studia - maximálně 3 písemné testy v průběhu semestru, zkouška písemná případně ústní, zohledňující výsledky testů. Poslední úprava: Sedlačík Tomáš (20.09.2023)
|
|
||
1. Bílkoviny - stavební jednotky 2. Peptidy - sekvenční analýza, peptidová syntéza, přírodní peptidy 3. Klasifikace bílkovin /chemická a fyzikální struktura/, fyzikálně-chemické vlastnosti bílkovin 4. Enzymy 5. Vláknité bílkoviny (technicky významné bílkoviny) 6. Nukleové kyseliny: struktura a vlastnosti DNA, RNA /r-RNA, m-RNA, t-RNA/ 7. Polyhydroxyalkanoáty 8. Monosacharidy - oligosacharidy - polysacharidy 9. Škrob, glykogen, dextran 10. Celulosa - struktura, fyzikální a chemické vlastnosti, deriváty 11. Příprava a využití etherů a esterů celulosy 12. Hemicelulozy. Polyfenoly - lignin, struktura, využití 13. Polyterpeny - přírodní kaučuk, biosyntéza, struktura, vlastnosti, modifikace 14. Nenasycené kyseliny a jejich deriváty - tuky a oleje Poslední úprava: Sedlačík Tomáš (20.09.2023)
|
|
||
Encyclopedia of Polymer Science and Technology, J. Wiley&Sons dostupné na http://www.vscht.cz/pol/ Pro studenty zapsané na předmět je elektronická verze prezentací přednášek dostupná u učitele Poslední úprava: Hladíková Jana (04.01.2018)
|
|
||
Organická chemie I, (Makromolekulární chemie) Poslední úprava: Hladíková Jana (04.01.2018)
|
|
||
Organická chemie I, (Makromolekulární chemie) Poslední úprava: Hladíková Jana (04.01.2018)
|
Zátěž studenta | ||||
Činnost | Kredity | Hodiny | ||
Účast na přednáškách | 1 | 28 | ||
Příprava na přednášky, semináře, laboratoře, exkurzi nebo praxi | 1 | 28 | ||
Příprava na zkoušku a její absolvování | 1 | 28 | ||
3 / 3 | 84 / 84 |