PředmětyPředměty(verze: 963)
Předmět, akademický rok 2020/2021
  
Laboratoř reakčních mechanismů v chemii potravin - M323005
Anglický název: Reaction Mechanisms in Food Chemistry: Laboratory
Zajišťuje: Ústav analýzy potravin a výživy (323)
Fakulta: Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Platnost: od 2019
Semestr: letní
Body: letní s.:4
E-Kredity: letní s.:4
Způsob provedení zkoušky: letní s.:
Rozsah, examinace: letní s.:0/6, KZ [HT]
Počet míst: neurčen / neomezen (neurčen)
Minimální obsazenost: neomezen
Stav předmětu: vyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: prezenční
Způsob výuky: prezenční
Úroveň:  
Další informace: http://Doc. Dr. Ing. Karel Cejpek, Doc. Dr. Ing. M. Doležal - http://web.vscht.cz/dolezala/
Poznámka: předmět je možno zapsat mimo plán
povolen pro zápis po webu
Garant: Cejpek Karel doc. Dr. Ing.
Doležal Marek doc. Dr. Ing.
Třída: Základní laboratoře
Záměnnost : N323016
Termíny zkoušek   Rozvrh   
Pro tento předmět jsou dostupné online materiály
Anotace -
Náplní předmětu je uvedení posluchačů do problematiky experimentálního sledování reakcí významných v laboratorní a technologické potravinářské praxi. Studenti si osvojí možnosti řízení průběhu reakcí a naučí se popisovat je kinetickými vztahy.
Poslední úprava: Cejpek Karel (26.01.2018)
Výstupy studia předmětu -

Studenti budou umět

  • experimentálně sledovat nejběžnější reakce významné v potravinářské praxi;
  • zjišťovat kinetické parametry reakcí a popisovat tyto procesy příslušnými kinetickými vztahy;
  • aplikovat získané poznatky pro řízení průběhu reakcí.

Poslední úprava: Cejpek Karel (26.01.2018)
Podmínky zakončení předmětu (Další požadavky na studenta) -

K udělení zápočtu student musí absolvovat všechny úlohy připravené pro turnus a odevzdat příslušné protokoly. V případě omluvené nepřítomnosti úlohu nahrazuje v náhradním termínu. V případě dlouhodobé absence z vážného důvodu (nemoc trvající déle než třetina doby trvání turnusu) může být absolvování jedné úlohy prominuto. Získání zápočtu je podmíněno úspěšným splněním závěrečného testu, který zahrnuje otázky k principům reakcí sledovaných v úlohách, příslušným výpočtům a kinetickým vztahům.

Poslední úprava: Cejpek Karel (26.01.2018)
Literatura -

Z: Davídek J., Velíšek J., Pokorný J.: Chemical Changes during Food Processing (Developments in Food Science 21), Elsevier, Amsterdam-Oxford-New York-Tokyo, 1990, 0444988459.

Z: Van Boekel M. A. J. S.: Kinetic Modeling of Reactions in Foods, CRC Press, Boca Raton, 2009, 9781574446142.

Z: Velíšek J., Hajšlová J.: Chemie potravin, 3. vydání, OSSIS, Tábor, 2009, 9788086659176.

D: Červinka O. a kol.: Mechanismy organických reakcí, SNTL/Alfa, Praha, 1976, 0460576.

D: Upadhay S. K.: Chemical Kinetics and Reaction Dynamics, Springer/Anamaya Publishers, New York /New Delhi, 2006, 1402045468.

Poslední úprava: Cejpek Karel (26.01.2018)
Požadavky ke zkoušce (Forma způsobu ověření studijních výsledků) -

V rozsahu sylabu.

Poslední úprava: Vlčková Martina (30.01.2018)
Sylabus -

1. Úvod do laboratorních cvičení, základní teorie, příprava vzorků.

2. Oxidace lipidů.

3. Oxidace lipidů II.

4. Oxidace askorbové kyseliny.

5. Stanovení antiradikálové aktivity potravin metodou DPPH.

6. Stanovení antioxidační a prooxidační účinnosti potravin metodou odbarvení beta-karotenu.

7. Hydrolýza bílkovin.

8. Reakce neenzymového hnědnutí: sledování vzniku melanoidinů.

9. Reakce neenzymového hnědnutí: sledování vzniku a transformace 1-morfolino-1-deoxy-D-fruktosy.

10. Reakce neenzymového hnědnutí: mutarotace sacharidů.

11. Reakce neenzymového hnědnutí: hydrolýza oligosacharidů.

12. Vlhnutí potravin.

13. Stanovení aktivity a obsahu vody v potravinách; vytvoření sorpční isothermy.

14. Závěrečný test.

Poslední úprava: Cejpek Karel (26.01.2018)
Studijní opory -

http://mms02.vscht.cz/vyuka

http://mms02.vscht.cz/

http://lib-c.vscht.cz/

http://www.sciencedirect.com/

http://mms02.vscht.cz/chemreakce

Poslední úprava: Cejpek Karel (26.01.2018)
Studijní prerekvizity -

Reakční mechanismy v chemii potravin

Poslední úprava: Cejpek Karel (26.01.2018)
Zátěž studenta
Činnost Kredity Hodiny
Konzultace s vyučujícími 0.5 14
Účast v laboratořích (na exkurzi nebo praxi) 3 84
Příprava na přednášky, semináře, laboratoře, exkurzi nebo praxi 0.5 14
4 / 4 112 / 112
 
VŠCHT Praha