|
|
|
||
Předmět je zaměřen na pochopení základních funkcí obalu při zpracovává potravin, zejména na jeho funkci ochrannou. Porozumění principů konstrukce obalů z hlediska ochrany baleného produktu před mechanickými změnami, změnami vlhkosti, oxidačními procesy, změnami chuti a vůně, působení teploty, kontaminací mikroorganismy, působení hmyzu a hlodavců atd. Důraz je kladen i na hygienické aspekty obalů potravin a vliv systémů balení na životní prostředí. V základních rysech jsou zmíněny i principy balících strojů.
Poslední úprava: Fialová Jana (19.12.2017)
|
|
||
Studenti budou umět: Navrhnout systém balení pro daný potravinářský výrobek včetně specifikace funkčních vlastností vhodných obalových materiálů Specifikovat možnosti použití určitého obalového materiálu při zpracování potravin Patřičně komunikovat s výrobci a dodavateli obalových prostředků pro potravinářské výroby Poslední úprava: Fialová Jana (19.12.2017)
|
|
||
Z: Čurda D., Balení potravin, SNTL, Praha 1982 D: Arvanitoyannis I., Modified Atmosphere and Active Packaging Technologies, CRC Press, 2012, 978-1-43-980044-7 D: Coles R. a kol., Food Packaging Technology, Blackwell, 2003, 978-0849397882 D: Robertson G.L., Food Packaging: Principles and Practice, Third Edition, CRC Press, 2012,978-1-4398-6241-4 Poslední úprava: Vápenka Lukáš (02.07.2024)
|
|
||
1. Ekonomie balení potravin, požadavky na obal 2. Základní obalové materiály, jejich vlastnosti a aplikace - dřevo, tkaniny 3. Papír 4. Kovy 5. Sklo,polymerní obalové materiály - klasifikace, obecné charakteristiky 6. Přírodní polymery, modifikované přírodní polymery 7. Syntetické polymery - polyolefíny a jejich kopolymery 8. Vinylové, akrylové a dusíkaté polymery 9. Polyestery, epoxidové pryskyřice, aminoplasty, fenolplasty. Lepidla 10. Potiskování obalů, ochranná funkce obalů, principy aktivního balení 11. Ochrana před mechanickýmizměnami, změnami vlhkosti a oxidačně-redukčními ději 12. Obal a změny teploty, balení pro mikrovlnný ohřev 13. Ekologické aspekty balení potravin, ekobilance, migrace složek obalů do potravin 14. Základní principy konstrukce balících strojů Poslední úprava: Fialová Jana (19.12.2017)
|
|
||
Skripta balení potravin: Dobiáš J., Vápenka L., Votavová L., Balení potravin, Praha 2019 (https://vydavatelstvi.vscht.cz/katalog/publikace?uid=uid_isbn-978-80-7592-052-2) E-learning: Balení potravin (https://e-learning.vscht.cz/course/view.php?id=390)
Poslední úprava: Vápenka Lukáš (11.09.2023)
|
|
||
Principy úchovy potravin Poslední úprava: Fialová Jana (19.12.2017)
|