|
|
|
||
Předmět seznamuje studenty se základními mikrobiologickými problematikami. Je zde probíráno rozdělení mikroorganismů podle fysiologických vlastností, základní struktura mikrobiálních buněk, cytologické a morfologické vlastnosti bakterií, kvasinek, plísní a jejich taxonomie. Dále význam virů jejich rozdělení virů (bakteriální, rostlinné a živočišné), morfologie, životní cyklus.
Studenti jsou seznámeni se základními rysy metabolismu mikroorganismů a jejich technologickém významu. Dále je zde probírána dynamika růstu a množení mikrobiálních populací a vliv prostředí na růst a množení mikroorganismů. Jsou zde opakovány základy genetiky z hlediska mikroorganismů: základní rysy dědičnosti, přenos genetické informace a její realizace, mutace, rekombinace, mimochromosomální dědičnost.
Poslední úprava: Lovecká Petra (04.07.2013)
|
|
||
Studenti budou umět: morfologické a cytologické vlastnosti bakterií, kvasinek, plísní. základní taxonomické rozdělení bakterií, kvasinek a plísní a jejich využití v potravinářském průmyslu anabolické a katabolické matabolismy mikroorganismů růst mikroorganismů a vliv vnějších podmínek genetika mikroorganismů význam mikroorganismů v životním prostředí Poslední úprava: Lovecká Petra (14.11.2012)
|
|
||
Z: Šilhánková L., Mikrobiologie pro potravináře a biotechnology, Victoria Publishing, 1995, 80-85605-71-6 D: Atlas R.M., Principles of Microbiology, Wm.C Brown Publischer, 1997, 0-8151-0889-3 Michael T. Madigan, Kelly S. Bender, Daniel H. Buckley, W. Matthew Sattley, David A. Stahl: Brock Biology of Microorganisms, 15 ed.,Pearson, Prentice Hall 2017 ISBN-13:978-0134261928 Poslední úprava: Lovecká Petra (15.01.2018)
|
|
||
1. Význam mikroorganismů v přírodě a průmyslu, rozdělení mikrobiologie, mikrobiologické názvosloví a taxonomie 2. Rozdělení mikroorganismů podle fysiologických vlastností, základní struktura mikrobiálních buněk: bakterie-morfologie, cytologie a funkce jednotlivých struktur 3. Rozdělení mikroorganismů podle fysiologických vlastností, základní struktura mikrobiálních buněk: bakterie-morfologie, cytologie a funkce jednotlivých struktur - pokračování 4. Kvasinky: morfologie, cytologie, vegetativní rozmnožování, pohlavní rozmnožování. Chemické složení buněčné hmoty kvasinek. Jednotlivé skupiny kvasinek důležité z potravinářského a biotechnologického hlediska a jejich zařazení do taxonomického systému 5. Plísně: morfologie a cytologie, vegetativní a pohlavní rozmnožování, chemické složení buněčné hmoty plísní. 6. Jednotlivé skupiny plísní důležité v potravinářského a biotechnologického hlediska a jejich zařazení do taxonomického systému 7. Viry. Význam virů, rozdělení virů (bakteriální, rostlinné a živočišné), morfologie, životní cyklus. 8. Základní rysy metabolismu mikroorganismů a jejich technologický význam 9. Katabolické a anabolické procesy chemoorganotrofních mikroorganismů. 10. Vliv prostředí na růst a množení mikroorganismů. Výživa: zdroje živin, přijímání živin mikrobiální buňkou.Teplota, pH, vodní aktivita. 11. Dynamika růstu a množení mikrobiálních populací: růstová křivka, růstová rychlost, pricipy kontinuální kultivace, synchronisované kultury. 12. Genetika mikroorganismů : základní rysy dědičnosti, přenos genetické informace a její realizace, mutace, rekombinace, mimochromosomální dědičnost 13. Zásady správné laboratorní a výrobní praxe v potravinářství (GLP, GMP). Hygienické aspekty potravinářských technologií. Zásady desinfekce: vliv antimikrobiálních látek 14. Životní prostředí a mikroorganismy. Současné možnosti využití mikroorganismů při tvorbě a ochraně životního prostředí Poslední úprava: Lovecká Petra (04.07.2013)
|
|
||
www.sciencedirect.com Poslední úprava: Lovecká Petra (10.08.2013)
|
|
||
biologie, biochemie I Poslední úprava: Lovecká Petra (10.08.2013)
|
|
||
Biochemie I Poslední úprava: Lovecká Petra (10.08.2013)
|
Zátěž studenta | ||||
Činnost | Kredity | Hodiny | ||
Konzultace s vyučujícími | 1.5 | 42 | ||
Účast na přednáškách | 1.5 | 42 | ||
Příprava na zkoušku a její absolvování | 2 | 56 | ||
5 / 5 | 140 / 140 |
Hodnocení studenta | |
Forma | Váha |
Zkouškový test | 30 |
Průběžné a zápočtové testy | 30 |
Ústní zkouška | 40 |