|
|
|
||
Předmět tvoří základní přípravu potravinářských technologů pro aplikaci inženýrského základu při řízení a kontrole potravinářských a biotechnologických výrob. Navazuje na předcházející obecné předměty chemického inženýrství a fyzikální chemie a rozšiřuje je v oblastech, jež jsou charakteristické pro potravinářské výroby a biotechnologie.
Předmět dává podklady nejen pro studium vlastních technologií, ale např. pro balení a skladování potravin a pro studium změn nutričních hodnot během zpracování potravinářských surovin. Zvláštní důraz je kladen na nové a perspektivní procesy a trendy, jež jsou zaváděny do potravinářských technologií.
Poslední úprava: Bubník Zdeněk (01.10.2013)
|
|
||
Students will be able to:
Manage and control food processes from the point of view of energy consumption, environmental impact, minimizing damage to materials, minimizing the effect on the nutritional value of the product during processing
Find the right solution for greater appreciation of raw materials, ie the selection of separation and isolation processes for obtaining biologically and nutritionally valuable substances from raw materials and intermediate food products
Be able to evaluate and select appropriate technological process or procedure for treatment or obtaining materials with desired biological effects, design and calculate the appropriate conditions for subsequent storage and distribution processes
Basic knowledge and overview of modern and prospective processes in food and biotechnological productions. Poslední úprava: Bubník Zdeněk (01.10.2013)
|
|
||
Základní Kadlec P. a kol.: Procesy a zařízení potravinářských a biotechnologických výrob. KEY Publishing, Ostrava 2012. ISBN 978-80-7418-086-6
Doplňková Palatý Z. a kol: Membránové procesy. VŠCHT, Praha 2012. ISBN 978-80-7080-808-5 Poslední úprava: Bubník Zdeněk (01.10.2013)
|
|
||
Výuka je prováděna formou přednášek (celkem 28 hodin) a cvičení (14 hodin). Podmínkou udělení zápočtu je účast na cvičeních, předmět je zakončen písemnou zkoušku. Poslední úprava: Bubník Zdeněk (05.12.2012)
|
|
||
1. Mass transfer, Diffusion, Extraction 2. Crystallization, Nucleation, Precipitation 3. Crystal size distribution, Granulometric analysis 4. Heat transfer, Unsteady-state heat transfer 5. Heating, Cooling, Vaporization, Freeze and Hot-air drying 6. Physical properties of foods 7. Membrane processes, Electrodialysis 8. Ion exchange, Preparative chromatography, Adsorption 9. Rheology and texture, Basic model systems 10. Rheology measurement, Instrumental methods 11. Rheological behavior of foods, Non-Newtonian behavior 12. Desintegration processes, Milling 13. Sedimentation, Dispersion stabilization 14. Centrifugation, Application in food industry Poslední úprava: Bubník Zdeněk (01.10.2013)
|
|
||
Odborné články z databází: SciFinder, Chemical Abstracts, Food, Science and Technology Abstracts Poslední úprava: Bubník Zdeněk (01.10.2013)
|
|
||
Chemické inženýrství I Fyzikální chemie I Poslední úprava: Bubník Zdeněk (01.10.2013)
|
Zátěž studenta | ||||
Činnost | Kredity | Hodiny | ||
Účast na přednáškách | 1 | 28 | ||
Příprava na přednášky, semináře, laboratoře, exkurzi nebo praxi | 0.5 | 14 | ||
Příprava na zkoušku a její absolvování | 2 | 56 | ||
Účast na seminářích | 0.5 | 14 | ||
4 / 4 | 112 / 112 |
Hodnocení studenta | |
Forma | Váha |
Aktivní účast na výuce | 40 |
Zkouškový test | 60 |