PředmětyPředměty(verze: 963)
Předmět, akademický rok 2020/2021
  
Chemical Food Safety and Toxicology - S323002
Anglický název: Chemical Food Safety and Toxicology
Zajišťuje: Ústav analýzy potravin a výživy (323)
Fakulta: Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Platnost: od 2019 do 2020
Semestr: letní
Body: letní s.:5
E-Kredity: letní s.:5
Způsob provedení zkoušky: letní s.:
Rozsah, examinace: letní s.:3/0, Zk [HT]
Počet míst: neurčen / neurčen (neurčen)
Minimální obsazenost: neomezen
Stav předmětu: vyučován
Jazyk výuky: angličtina
Způsob výuky: prezenční
Způsob výuky: prezenční
Úroveň:  
Je zajišťováno předmětem: AM323001
Garant: Hajšlová Jana prof. Ing. CSc.
Termíny zkoušek   Rozvrh   
Anotace - angličtina
The course provides a comprehensive summary of information concerning chemical food safety, with an emphasis on current problems. Attention is paid to hazardous food components that originate during food processing from common precursors, food additives and contaminants of various origins, i.e. from the environment, agricultural practices or from food contacts materials. For each group of contaminants, physico-chemical and toxicological aspects are discussed, attention is focused on the possibilities of consumers´ protection and on minimisation of dietary exposure to these pollutants.
Poslední úprava: TAJ323 (23.08.2013)
Výstupy studia předmětu - angličtina

Students will be able to:

  • assess chemical food safety.
  • design procedures to eliminate the possibility of undesirable substances in food during food processing and storage.
  • design ways to reduce exposure of human population to xenobiotics from the diet.

Poslední úprava: TAJ323 (23.08.2013)
Literatura - angličtina

R: Ronald H. Schmidt, Gary E. Rodrick: Food Safety Handbook. Wiley-IEEE, Velká Británie, 2005, 0471210641

R: Velíšek J., Hajšlová J.: Chemie potravin, 2. díl, 2009, 978-80-86659-16-9

A: Watson, D.H. (ed.): Food Chemical Safety, Volume 1 - Contaminants, Woodhead Publishing. UK 2001, 1-85573-462-1

A: Watson, D.H. (ed.): Food Chemical Safety, Volume 2 - Additives, Woodhead Publishing. UK, 2002, 1-85573-563-6

Poslední úprava: TAJ323 (23.08.2013)
Sylabus

1. Chemical Food Safety, definitions, legal aspects

2. Summary of major groups of compounds associated with the chemical safety

3. Emerging groups of chemical compounds, global protection of the food chain

4. Food additives - the most important group, E-codes

5. Nanotechnologies and their use as additives in food production

6. Compounds improving sensory quality of food - characterisation, use

7. Compounds improving food durability - characterisation, use

8. Natural toxic substances - the most important groups, legislative aspects

9. Mycotoxins and bacterial toxins

10. Substances which result in food production - process contaminants

11. Characterization of the properties of exogenous contaminant and their enter into the food chain

12. Persistent organic pollutants

13. Modern pesticides and veterinary pharmaceuticals, bio products

14. Toxic metals, nitrates, radionuclides

Poslední úprava: TAJ323 (23.08.2013)
 
VŠCHT Praha