![]() | V pondělí 28. 4. 2025 od 17 hodin budou nedostupné některé informační systémy školy z důvodu servisních prací. Jedná se hlavně o Studijní informační systém (SIS), Finanční IS (iFIS/webFIS), MIS/OBD/Verso, Kopla a navázané agendy. Předpokládá se, že v úterý ráno by již vše mělo být opět v provozu. Práce s elektronickou poštou či sdílené disky tímto nijak dotčeny nebudou. Výpočetní centrum |
|
|
|
||
Náplní předmětu jsou základní okruhy o chemickém složení potravin, fyzikálně-chemických, biochemických, senzorických a dalších vlastnostech jednotlivých složek, jejich funkci a významných interakcích a reakcích, které v potravinách probíhají při skladování, kulinárním a technologickém zpracování. Studenti budou seznámeni především se základními složkami výživy, tj. bílkovinami, tuky a sacharidy v jejich rozmanité podobě, ale také s dalšími esenciálními výživovými faktory (vitamíny, minerálními látkami) i látkami antinutričními a toxickými.
Poslední úprava: Doležal Marek (14.04.2025)
|
|
||
K udělení zápočtu je nutné splnit pět kontrolních testů v průběhu semestru, popř. úspěšně absolvovat dodatečný souhrnný test. Udělený zápočet je nutnou podmínkou pro skládání zkoušky. Zkouška je kombinovaná - písemná a ústní. Poslední úprava: Doležal Marek (14.04.2025)
|
|
||
Z: Velíšek J., Hajšlová J.: Chemie potravin I, 3. vydání, OSSIS, Tábor, 2009, 978-80-86659-15-2 Z: Velíšek J., Hajšlová J.: Chemie potravin II, 3. vydání, OSSIS, Tábor, 2009.978-80-86659-16-9 D: Belitz H.-D., Grosch W., Schieberle P.: Food Chemistry, 4th revised edition, Springer, Berlin, 2009, 978-3-540-69933-0 D: Damodaran S., Parkin K.L., Fennema O.R. (eds.): Fennema´s Food Chemistry, 4th edition, CRC Press, Boca Raton 2008, 0849392721 Poslední úprava: Doležal Marek (14.04.2025)
|
|
||
Zkouška se skládá z písemné a ústní části - v rozsahu sylabu. Písemná část je povinná, k ústní části lze přistoupit pouze po získání alespoň 50 bodů ze 100 z písemné části – při dosažení méně než 50 bodů je zkouška hodnocena stupněm F. Při neúspěšné ústní části je možno opakovat pouze tuto část. Poslední úprava: Doležal Marek (14.04.2025)
|
|
||
1. Úvod, historie, voda 2. Bílkoviny, peptidy, aminokyseliny 3. Sacharidy 4. Maillardova reakce a další reakce sacharidů 5. Lipidy 6. Autooxidace a další reakce lipidů 7. Vitaminy 8. Minerální látky a stopové prvky 9. Sloučeniny ovlivňující vůni potravin 10. Sloučeniny ovlivňující chuť potravin 11. Sloučeniny ovlivňující barvu potravin 12. Přirozené toxické látky 13. Potravinářská aditiva 14. Kontaminanty potravin Poslední úprava: Doležal Marek (14.04.2025)
|
|
||
http://web.vscht.cz/dolezala/subpage1.html http://e-knihovna.vscht.cz/admin/ http://www.sciencedirect.com/ Poslední úprava: Doležal Marek (14.04.2025)
|
|
||
Studenti budou umět: Základní chemické složení potravinářských surovin a potravin Posoudit možné chemické přeměny látek během technologického i kulinárního zpracování potravinářských surovin a potravin Posoudit hodnotu potravinářských surovin a potravin z nutričního hlediska Poslední úprava: Doležal Marek (14.04.2025)
|
|
||
Pro zápis tohoto předmětu je nutno mít minimálně zapsány předměty Organická chemie 1 a Biochemie 1 Poslední úprava: Doležal Marek (14.04.2025)
|
|
||
Obecná a anorganická chemie I, Organická chemie I Poslední úprava: Doležal Marek (14.04.2025)
|
Zátěž studenta | ||||
Činnost | Kredity | Hodiny | ||
Účast na přednáškách | 1.5 | 42 | ||
Příprava na přednášky, semináře, laboratoře, exkurzi nebo praxi | 1 | 28 | ||
Příprava na zkoušku a její absolvování | 2 | 56 | ||
Účast na seminářích | 0.5 | 14 | ||
5 / 5 | 140 / 140 |