|
|
|
||
Předmět poskytuje studentům základní informace o metodách měření vybraných fyzikálně-chemických veličin. Vybrané veličiny (teplota, tlak, objem/hustota, tepelné vlastnosti) jsou základní vstupní veličiny pro klasickou termodynamiku, na jejímž základě lze vyhodnocovat neměřitelné termodynamické vlastnosti systémů.
Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.01.2018)
|
|
||
Zkouškový test Poslední úprava: Řehák Karel (02.03.2018)
|
|
||
Povinná:
Doporučená:
Volitelná:
Poslední úprava: Vopička Ondřej (11.06.2025)
|
|
||
Podmínkou získání klasifikovaného zápočtu je absolvování písemného testu s výsledkem min. 50 bodů ze 100 možných. V případě neúspěchu opakování testu nebo ústní zkouška (dle uvážení zkoušejícího). Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.01.2018)
|
|
||
1. Zpracování experimentálních dat - zákon šíření nejistot, nejistota parametrů vypočtených pomocí regrese. Mezinárodní teplotní stupnice ITS90. 2. Definice termodynamické teploty, jednotky teploty, teploměrné veličiny, záření černého tělesa. 3. Metody přesného měření teploty: odporové teploměry, termočlánky, atd. Dynamika jednoduchých tepelných soustav: teploměr, termostat. 4. Termická analýza: termogravimetrie, dielektrická a mechanická spektroskopie. 5. Měření tepla. Kategorizace kalorimetrů podle způsobu měření tepla (tepelného toku): kalorimetry diferenciální skenovací, tepelně vodivé, tepelně-pulzní, atd. 6. Konstrukce a kalibrace kalorimetrů, volba kalibračních látek. 7. Zpracování kalorimetrických dat: určení teplot fázových přechodů, tepel, tepelných kapacit, atd. Identifikace vratných a nevratných dějů. 8. Příklady interpretace experimentálních kalorimetrických záznamů: polymorfismus, konstrukce fázového diagramu, atd. 9. Čištění látek, zjišťování čistoty, nejdůležitější metody. Koncepce tlaku, generování tlaků, tlakové standardy. 10. Měření tlaku, mechanické a elektrické převodníky. Vakuum, získávání vakua, vývěvy, měření vakua. 11. Klasifikace metod měření volumetrických vlastností, analýza faktorů ovlivňujících hustotu (teplota, tlak, čistota, izotopické složení). 12. Přímé metody pro kapaliny, příklady zařízení pro PVT měření. Metody pro stavové chování plynů a pevných látek. 13. Nepřímé metody pro kapaliny (vibrační hustoměr, vztlakové metody, rychlost zvuku). 14. Praktická cvičení: diferenciální skenovací kalorimetrie, kalibrace teploměrů, trojný bod vody, sestavení a vlastnosti tepelné soustavy - termostatu. Poslední úprava: Vopička Ondřej (13.06.2025)
|
|
||
E-skriptum http://ufch.vscht.cz/files/uzel/0013864/ZaklaFyzChemVelicin_all_7.pdf : Ivan Cibulka,Lubomír Hnědkovský,Vladimír Hynek: Základní fyzikálně-chemické veličiny a jejich měření. Poslední úprava: Vopička Ondřej (05.02.2018)
|
|
||
Studenti budou umět: Absolvent předmětu by měl mít povšechnou znalost o metodách měření teploty, tlaku, objemu/hustoty a tepelných vlastností. V praxi by pak měl být schopen volby metody vhodné pro dané podmínky a požadavky. Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.01.2018)
|
|
||
Pro zápis tohoto předmětu je nutno mít absolvován nebo současně zapsán předmět N403011 (Fyzikální chemie I) nebo předmět N403035 (Fyzikální chemie A). Poslední úprava: Vopička Ondřej (05.02.2018)
|
|
||
Úspěšné absolvování předmětů: Obecná a anorganická chemie I Fyzika I nebo Fyzika A Poslední úprava: Vopička Ondřej (05.02.2018)
|
Zátěž studenta | ||||
Činnost | Kredity | Hodiny | ||
Příprava na zkoušku a její absolvování | 1.5 | 42 | ||
Účast na seminářích | 1.5 | 42 | ||
3 / 3 | 84 / 84 |