| 
 | 
 | 
| 
 | ||
| Cílem předmětu je objasnění současné strategie toxikologického hodnocení zdravotních rizik dietární expozice různým nebezpečným sloučeninám, které se mohou vyskytnout v potravním řetězci, jako jsou např.  environmentální kontaminanty, přírodní toxiny a další sloučeniny vznikající v průběhu produkce a technologického zpracování potravin. Vedle vysvětlování základních principů, je  pozornost soustředěna na příklady hodnocení a komunikaci rizik v případě globáoních krizí. Poslední úprava: Fialová Jana (19.12.2017)
                                
                                 | 
| 
 | ||
| Vypracování a obhájení semestrálního projektu. 
 Písemná a ústní zkouška. Poslední úprava: Pulkrabová Jana (28.01.2018)
                                
                                 | 
| 
 | ||
| Z: Püssa T. Principles of Food Toxicology, CRC Press, 2007, ISBN 0849380901 Z: Dabrowski W.D., Sikorski Z.E. eds Toxins in Food, CRC Press, 2005, eBook ISBN: 978-0-203-50235-8 Poslední úprava: Fialová Jana (19.12.2017)
                                
                                 | 
| 
 | ||
| V rozsahu sylabu. Poslední úprava: Pulkrabová Jana (24.01.2018)
                                
                                 | 
| 
 | ||
| Úvod do toxikologie potravin. Definice základních pojmů. 2. Toxikologické laboratorní testování potravinových kontaminantů. 3. Problematika epidemiologických průzkumů, citlivé skupiny populace. 4. Hodnocení zdravotního rizika z kontaminace životního prostředí. 5. Toxické kovy, perzistentní organické sloučeniny. 6. Látky používané v produkci potravin (pesticidy, veterinární léčiva). 7. Kontaminanty přecházející do potravin z kontaktních materiálů. 8. Potravinové přísady (sladidla, barviva, konzervační prostředky, antioxidanty). 9. Mykotoxiny a další mikrobiální toxiny. 10. Přírodní toxiny rostlinného a živočišného původu. 11. Porovnání rizika a užitku ("risk-benefit") při konečném hodnocení reziduí chemických látek v potravinách. 12. Biotechnologie, nové typy poživatin a jejich nezávadnost. 13. Doplňky stravy a produkty přírodního léčitelství. 14. Komunikace rizik kontaminantů a potravinových přísad vnímaných konzumenty. Poslední úprava: Fialová Jana (19.12.2017)
                                
                                 | 
| 
 | ||
| http://www.who.int/en/ 
 http://www.efsa.europa.eu/ Poslední úprava: Fialová Jana (19.12.2017)
                                
                                 | 
| 
 | ||
| Studenti budou umět: 
 
 Poslední úprava: Fialová Jana (19.12.2017)
                                
                                 | 
| 
 | ||
| Nejsou vyžadovány. Poslední úprava: Pulkrabová Jana (24.01.2018)
                                
                                 | 
| Zátěž studenta | ||||
| Činnost | Kredity | Hodiny | ||
| Konzultace s vyučujícími | 0.5 | 14 | ||
| Účast na přednáškách | 1 | 28 | ||
| Příprava na přednášky, semináře, laboratoře, exkurzi nebo praxi | 0.5 | 14 | ||
| Práce na individuálním projektu | 1 | 28 | ||
| Příprava na zkoušku a její absolvování | 1 | 28 | ||
| 4 / 4 | 112 / 112 | |||

