Mikroorganismy (prokaryota a jednobuněčná eukaryota) disponují vlastnostmi, pro které jsou využívány v biotechnologiích. Předmět je zaměřen na konkrétní taxony, jejichž společným znakem je žádaná biochemická aktivita (biosyntetická, biodegradační) uplatňující se v širokém spektru fyzikálně chemických podmínek. Pozornost je věnována mikrobiologické, biochemické, a genetické charakteristice mikroorganismů, jejichž obrovská diverzita představuje zároveň široké spektrum nových metabolických drah.
Poslední úprava: Hladíková Jana (20.12.2017)
Microorganisms (prokaryotes and single-celled eukaryotes) possess characteristics which are used in biotechnology. The course focuses on particular taxons whose common characteristic is the required biochemical activity (biosynthetic, bioremediation) involved in a wide range of physico-chemical conditions. The focus is put on microbiological, biochemical, and genetic characteristics of microorganisms, which enormous diversity is also broad spectrum of new metabolic pathways.
Poslední úprava: Hladíková Jana (20.12.2017)
Podmínky zakončení předmětu (Další požadavky na studenta) -
Zápočet na základě seminární práce.
Ústní zkouška.
Poslední úprava: Čejková Alena (04.02.2018)
Course credit based on the seminar paper.
Oral exam.
Poslední úprava: Čejková Alena (04.02.2018)
Literatura -
Doporučená:
Dworkin, Martin. The prokaryotes, a handbook on the biology of bacteria. New York: Springer, 2006, https://vufind.techlib.cz/Record/000935563 s. ISBN 978-0-387-25476-0, .
Madigan, Michael T, Bender, Kelly S, Buckley, Daniel H, Sattley, W. Matthew, Stahl, David A. Brock Biology of Microorganisms, Global Edition. : , 2023, https://vufind.techlib.cz/Record/001874096 s. ISBN 9781292235103.
Willey, J.M.. Prescott´s Microbiology. : McGraw-Hill, 2023, s. ISBN 9781265123031.
Poslední úprava: prepocet_literatura.php (19.12.2024)
Recommended:
Dworkin, Martin. The prokaryotes, a handbook on the biology of bacteria. New York: Springer, 2006, https://vufind.techlib.cz/Record/000935563 s. ISBN 978-0-387-25476-0.
Madigan, Michael T, Bender, Kelly S, Buckley, Daniel H, Sattley, W. Matthew, Stahl, David A. Brock Biology of Microorganisms, Global Edition. : , 2022, https://vufind.techlib.cz/Record/001874096 s. ISBN 9781292235103.
Willey, J.M.. Prescott´s Microbiology. : McGrawHill, 2023, s. ISBN 9781264088393.
Poslední úprava: prepocet_literatura.php (19.12.2024)
Požadavky ke zkoušce (Forma způsobu ověření studijních výsledků) -
Zpracování seminární práce
Poslední úprava: Čejková Alena (04.02.2018)
Preparation of the seminar paper.
Poslední úprava: Čejková Alena (04.02.2018)
Sylabus -
1. VYUŽITÍ PROKARYOT V BIOTECHNOLOGIÍCH. Rod Pseudomonas.
7. Methylotrofie: typ fyziologie prokaryot i eukaryot.
8. Rod Zymomonas.
9. Aktinomycety.
10. Rody Agrobactterium, Deinococcus, Thermus.
11. VYUŽITÍ EUKARYOT V BIOTECHNOLOGIÍCH. Rod Aspergillus.
11. Rody Penicillium,Trichoderma,Fusarium.
12. Rod Claviceps.
13. Rody Saccharomyces, Candida, Hansenula, Rhodotorula a další.
14. Jednobuněčné řasy.
Poslední úprava: Hladíková Jana (20.12.2017)
1. The use of prokaryotes in biotechnologies. The genus Pseudomonas
2. The genus Bacillus
3. The spore-forming anaerobes
4. Amino acid synthesis in bacteria
5. Lactic, acetic, and propionic acid bacteria
6. Methanogenesis: catabolism of the domain Archaea
7. Methylotrophy: physiology of prokaryotes and eukaryotes
8. The genus Zymomonas
9. Actinomycetes (The genus Streptomyces and others)
10. The genera Agrobacterium, Deinococcus, Thermus
11. The use of single cells eukaryotes in biotechnologies. The genera Aspergillus, Penicillium
12. The genera, Trichoderma, Fusarium, Claviceps
13. Tha genera Saccharomyces, Candida, Hansenula, Rhodotorula and others
14. Single-celled algae
Poslední úprava: Hladíková Jana (20.12.2017)
Studijní opory -
https://e-learning.vscht.cz
Poslední úprava: Čejková Alena (14.01.2018)
https://e-learning.vscht.cz
Poslední úprava: Čejková Alena (14.01.2018)
Výsledky učení -
Studenti budou umět: kvalifikovaně zvolit mikroorganismus pro přípravu biotechnologického procesu, a to se všemi možnými riziky.Vysoká profesní adaptabilita umožní inovovat a vytvářet jak tradiční, tak nové biotechnologie.Získané znalosti mohou studenti uplatnit rovněž ve vědeckovýzkumné oblasti.
Poslední úprava: Hladíková Jana (20.12.2017)
Students will be able to:
Carry out qualified selection of microorganisms to design biotechnological process with regard to potential risk.
Innovate and create both traditional and new biotechnologies with highly professional adaptability.
Apply the acquired knowledge also in the research area.