PředmětyPředměty(verze: 965)
Předmět, akademický rok 2024/2025
  
Technologie zpracování ovoce a zeleniny I - M324010
Anglický název: Fruit and Vegetable Processing I
Zajišťuje: Ústav konzervace potravin (324)
Fakulta: Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Platnost: od 2022
Semestr: letní
Body: letní s.:3
E-Kredity: letní s.:3
Způsob provedení zkoušky: letní s.:
Rozsah, examinace: letní s.:2/0, Zk [HT]
Počet míst: neomezen / neurčen (neurčen)
Minimální obsazenost: neomezen
Stav předmětu: vyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: prezenční
Úroveň:  
Poznámka: předmět je možno zapsat mimo plán
povolen pro zápis po webu
Garant: Rajchl Aleš doc. Ing. Ph.D.
Pro tento předmět jsou dostupné online materiály
Anotace -
Předmět je zaměřen na problematiku zpracování ovoce a zeleniny. Student je v rámci tohoto předmětu detailně seznámen s problematikou technologie všech základních druhů výrobků z ovoce a zeleniny. Nedílnou součástí předmětu je i problematika volby suroviny, předběžných operací, vhodných konzervačních zákroků a kvality finálních výrobků.
Poslední úprava: Rajchl Aleš (26.04.2022)
Literatura -

Doporučená:

  • Kadlec, Pavel, Melzoch, Karel, Voldřich, Michal. Přehled tradičních potravinářských výrob, technologie potravin. Ostrava: Key Publishing, 2012, s. ISBN 978-80-7418-145-0.
  • Kadlec P., Melzoch K., Voldřich M. (editoři) a kolektiv. Procesy a zařízení potravinářských a biotechnologických výrob. Ostrava: Key Publishing , , s. ISBN 978-80-7418-086-6.
  • Sinha, Nirmal K., Sidhu, Jiwan S., Barta, József, Wu, James S. B., Cano, M. Pilar. Handbook of fruits and fruit processing. : , , s. ISBN 978-0-8138-0894-9.
  • Hui, Y. H.. Handbook of vegetable preservation and processing. New York: Marcel Dekker, 2004, s. ISBN 0-8247-4301-6.

Poslední úprava: prepocet_literatura.php (19.12.2024)
Sylabus -

1. Význam a historie konzervárenského a mrazírenského průmyslu

2. Doprava v potravinářských závodech

3. Předběžné operace: praní, třídění, loupání

4. Předběžné operace: odstopkování, odpeckování, dělení

5. Stabilizace suroviny během zpracování: blanšírování, antioxidační máčení

6. Vybrané konzervační zákroky v technologii ovoce a zeleniny

7. Technologie kusových ovocných výrobků: kompoty

8. Technologie kusových zeleninových výrobků: hrášek, okurky aj.

9. Technologie sušeného ovoce a zeleniny, kandované ovoce

10. Technologie zmrazeného ovoce a zeleniny

11. Technologie mělněných produktů: ovocné polotovary

12. Technologie mělněných produktů: rajčatový protlak

13. Technologie mělněných produktů: kečup, špenátový protlak aj.

14. Výpočty receptur, složení nálevů apod.

Poslední úprava: Rajchl Aleš (26.04.2022)
Studijní opory -

https://e-learning.vscht.cz/

Poslední úprava: Rajchl Aleš (26.04.2022)
Výsledky učení -

Studenti budou umět:

realizovat průmyslové technologii všech základních výrobků z ovoce a zeleniny,

zvolit příslušné technologické zařízení s hledem na velikost a specifika dané výroby,

v závislosti na druhu výrobku zvolit vhodnou surovinu,

posoudit kvalitu a bezpečnost finálních výrobků

Poslední úprava: Rajchl Aleš (26.04.2022)
Studijní prerekvizity -

Chemie potravin, Biochemie I, Mikrobiologie, Principy úchovy a balení potravin,

Vybrané procesy potravinářských a biochemických výrob.

Poslední úprava: Rajchl Aleš (30.08.2024)
 
VŠCHT Praha