Cílem předmětu je seznámit studenty s možnostmi využití metabolických schopností mikroorganismů (prokaryot i eukaryot) k produkci primárních a sekundárních metabolitů nacházejících uplatnění zejména v medicíně, v potravinářských technologiích a v zemědělství. Předmět je zaměřen na poznání základních faktorů ovlivňujících schopnost biosyntézy, biotransformace, biodegradace, bioakumulace a dalších aktuálních vlastností konkrétního buněčného typu za různých růstových podmínek. V rámci jednotlivých taxonomických kategorií (zejména rod, druh) je studentům poskytnut širší pohled na přirozený výskyt mikroorganismu a jeho základní charakteristiku. Poznání těchto skutečností umožní posílit (upevnit) požadovanou vlastnost využívanou v konkrétním biotechnologickém procesu. Významný nárůst poznatků zvláště v biologických vědách vede k intenzivnímu rozvoji především v oblasti biotechnologií a vzhledem k tomu je obsahová náplň předmětu je odpovídajícím způsobem aktualizována, což zvolená koncepce plně umožňuje.
Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
The aim of the subject is to acquaint students with possibilities of utilization of metabolic abilities of microorganisms (prokaryotes and eukaryotes) for the production of primary and secondary metabolites, especially in medicine, food technology and agriculture.The subject is focused on the knowledge of basic factors influencing the biosynthesis, biotransformation, biodegradation, bioaccumulation and other current properties of a particular cell type under different growth conditions. Within each taxonomic categories (especially genus and species) is provided to students a broader perspective on the natural occurrence of the microorganism and its basic characteristics. The knowledge of these facts will enable to strengthen (consolidate) the required property used in a particular biotechnological process. A significant increase in knowledge, especially in the biological sciences, leads to intensive development, especially in the field of biotechnology, and the content of the subject is accordingly updated, which the chosen concept allows.
Výstupy studia předmětu -
Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
Studenti po absolvování předmětu budou rozumět podstatě biotechnologického procesu (z pohledu mikrobiologie, fyziologie, biochemie). Naučí konstruovat nové a inovovat stávající biotechnologické procesy spolu se zhodnocením případných rizik. Ideálním způsobem k vytvoření schopnosti spojit teoretické poznatky a vyvíjet konkrétní interdisciplinární technologie je vypracování individuálních projektů, na jejichž řešení je předmět rovněž zaměřen. Dalším přínosem předmětu je schopnost psaní odborného textu a jeho prezentace.
Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
Students will understand the basis of the biotechnology process (from the point of view of microbiology, physiology, biochemistry). They will learn to create new and innovate existing biotechnology processes along with the assessment of potential risks. An ideal opportunity to create the ability to combine the theoretical knowledge and to develop specific interdisciplinary technologies is to elaborate individual projects, the solution of which is also focused on the subject. Another benefit of the subject is the ability to write a professional text and its presentation.
Literatura -
Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
Z: Michael T. Madigan, Kelly S. Bender, Daniel H. Buckley, W. Matthew Sattley, David A. Stahl: Brock Biology of Microorganisms. Pearson 2017. ISBN-13: 978-0134261928, ISBN-10: 0134261925
Z: Joanne Willey, Linda Sherwood, Christopher J. Woolverton: Prescott's Microbiology, McGraw-Hill Education 2017, ISBN-13: 978-0077350130, ISBN-10: 0077350138
Z: Lee Yunan Kun: Microbial Biotechnology. Principles and aplication, World Sientific 2013, 3rd Edition, ISBN-13: 978-9814366823, ISBN-10: 981436682X
Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
R: Michael T. Madigan, Kelly S. Bender, Daniel H. Buckley, W. Matthew Sattley, David A. Stahl: Brock Biology of Microorganisms. Pearson 2017. ISBN-13: 978-0134261928, ISBN-10: 0134261925
R: Joanne Willey, Linda Sherwood, Christopher J. Woolverton: Prescott's Microbiology, McGraw-Hill Education 2017, ISBN-13: 978-0077350130, ISBN-10: 0077350138
R: Lee Yunan Kun: Microbial Biotechnology. Principles and aplication, World Sientific 2013, 3rd Edition, ISBN-13: 978-9814366823, ISBN-10: 981436682X
Studijní opory -
Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
http://www.simbhq.org/
https://www.asm.org/
http://www.sfam.org.uk/
Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
http://www.simbhq.org/
https://www.asm.org/
http://www.sfam.org.uk/
Metody výuky -
Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
Úvodní přednášky a následné semináře, samostatné zpravovaní zvolených témat a jejich prezentace.
Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
Introductory lectures and subsequent seminars, individual prepatation of selected topics a their presentation.
Sylabus -
Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
Předmět zaměřený na využití přirozených a geneticky modifikovaných vlastností mikroorganismů vychází z poznání mikrobiologických, biochemických, fyziologických a genetických vlastností mikroorganismů s aplikačním potenciálem. V této souvislosti je zaměřena pozornost na zařazení příslušného mikroorganismu v rámci taxonomických kategorií, na jeho charakteristiku, nutriční požadavky, metabolismus, genom a příslušný biotop. Důraz je kladen na možnosti kultivace v laboratorním prostředí, případně v provozním měřítku (diskutováno je složení média, podmínky kultivace, uchovávání mikroorganismu). Hlavním cílem je studium technologicky využitelné vlastnosti (biosyntéza, biotransformace, biodegradace) a možnost jejího posílení (upevnění). Diskutována je charakteristika příslušného procesu (biochemická dráha, regulace). Důležitým tématem jsou výhody a nevýhody produkčního mikroorganismu a případná rizika. Na základě individuálně zvoleného mikroorganismu (taxonu) je vypracován projekt splňující požadovaná kritéria. Příprava projektů je konzultována a hodnocena.
Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
The course focuses on the use of natural and genetically modified properties of microorganisms based on knowledge of the microbiological, biochemical, physiological and genetic properties of microorganisms with application potential. In this context, attention is paid to the inclusion of the relevant microorganism within the taxonomic categories, its characteristics, nutritional requirements, metabolism, genome and the relevant biotope. The main focus is on the possibility of cultivation in the laboratory or industrial scale (discussed the composition of the medium, culture conditions, preservation of the microorganism). The aim is the study of technologically useful properties (biosynthesis, biotransformation, biodegradation) and the possibility of its strengthening (stabilization). It also discusses the characteristic of the particular process (biochemical pathway, regulation). An important topic is the advantages and disadvantages of the production microorganism and possible risks. On the basis of individually chosen microorganism is elaborated a project that meets the required criteria. Project preparation is consulted and evaluated.
Vstupní požadavky -
Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
nejsou
Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
none
Studijní prerekvizity -
Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
nejsou
Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
none
Podmínky zakončení předmětu (Další požadavky na studenta) -