PředmětyPředměty(verze: 948)
Předmět, akademický rok 2021/2022
  
Podniková ekonomika - B501002
Anglický název: Business Economics
Zajišťuje: Ústav ekonomiky a managementu (837)
Fakulta: Celoškolská pracoviště VŠCHT Praha
Platnost: od 2021 do 2021
Semestr: oba
Body: 6
E-Kredity: 6
Způsob provedení zkoušky:
Rozsah, examinace: 2/2, Z+Zk [HT]
Počet míst: zimní:neomezen / 96 (neurčen)
letní:neurčen / neurčen (neurčen)
Minimální obsazenost: neomezen
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: prezenční
Způsob výuky: prezenční
Úroveň:  
Pro druh: bakalářské
Poznámka: předmět je možno zapsat mimo plán
povolen pro zápis po webu
předmět lze zapsat v ZS i LS
Garant: Scholleová Hana doc. RNDr. Ing. Ph.D.
Záměnnost : AB501002
Pro tento předmět jsou dostupné online materiály
Literatura
Poslední úprava: Botek Marek Ing. Mgr. Ph.D. (17.01.2020)

Z: Synek, M. Podniková ekonomika. 6. vyd. Praha : C. H. Beck, 2015. ISBN 978-80-7400-274-8.

Z: Scholleová, H. Podniková ekonomika. Sbírka příkladů. Praha : C. H. Beck, 2015. ISBN: 978-80-7400-275-5.

D: Synek, M. Manažerská ekonomika. 5. vyd. Praha : Grada Publishing, 2011. ISBN 978-80-247-3494-1.

D: Garrison, R., Noreen, E., Brewer, P. 2017. Managerial Accounting. 16th Edition. McGraw-Hill Education. ISBN 978-1259307416.

D: Popesko, B., Papadaki, Š. Moderní metody řízení nákladů. 2. vyd. Grada Publishing, 2016. ISBN 978-80-247-5773-5.

D: Taušl Procházková, P. a kol. Úvod do podnikové ekonomiky. Západočeská univerzita. 2017. 978-80-261-0733-0.

Sylabus
Poslední úprava: Botek Marek Ing. Mgr. Ph.D. (17.01.2020)

1. Podnik, definice, pojetí, vymezení zákonem, podnik v kontextu podnikatelského prostředí.

2. Podnikové činnosti, typologie podniků.

3. Hodnotové veličiny sledované podnikovým výkaznictvím – výnosy, náklady, příjmy, výdaje, majetek, kapitál, zisk, cash flow.

4. Fáze životního cyklu podniku a řešené problémy.

5. Založení podniku – zakladatelský rozpočet.

6. Náklady – manažerské pojetí, fixní, variabilní náklady, nákladové modely.

7. Výnosová funkce, lineární modelování nákladů a výnosů, bod zvratu, zisk a navazující analýzy.

8. Provozní riziko – provozní páka, stupeň provozní páky, koeficient bezpečnosti, optimalizace volby technologie vzhledem k efektu i riziku.

9. Stanovení kapacit výroby, výkon, čas a jejich využití, normy pracnosti.

10. Výroba a trh – cenotvorba, stanovení dolní hranice ceny v závislosti na časovém horizontu.

11. Odchylky a vliv na celkovou hodnotu. Metody analýzy odchylek pro aditivní a multiplikativní vazbu rozkladu vrcholové veličiny.

12. Kalkulace – neúplná, úplná – kalkulační vzorce. Kalkulace prostá, s poměrovými čísly, přirážková, vícestupňová, zůstatková, limitní – target costing, ABC. Využití neúplné kalkulace – sortimentní analýza.

13. Procesní řízení nákladů.

14. Tvorba podnikových rozpočtů

Podmínky zakončení předmětu (Další požadavky na studenta)
Poslední úprava: Scholleová Hana doc. RNDr. Ing. Ph.D. (28.08.2022)

Požadavky na zápočet: min. 60 bodů ze 100; z toho může student získat 70 bodů za aktivitu na cvičeních a průběžné minitesty, 30 bodů za test psaný v polovině semestru.

Zkouška: písemná (min. 50 %) a ústní

 
VŠCHT Praha