Předmět je tvořen přednáškami a individuálními semináři zaměřenými na využití konkrétních vlastností
mikroorganismů v biotechnologii. Každá vlastnost (biosyntéza, biotransformace, biodegradace, bioakumulace,
případně jejich kombinace) je geneticky determinovaná, fyziologicky manipulovatelná a je podmíněna daným
buněčným typem (buňka prokaryotní, jednoduchá buňka eukaryotní, geneticky modifikovaný mikrorganismus) a
fyziologickým stavem (buňka rostoucí v suspenzi, buňka upoutaná). Díky široké rozmanitosti metabolických drah,
jimiž disponují mikroorganismy vyskytující se jak v běžných prostředích, tak v prostředích s extrémními parametry
a rovněž zásluhou poměrně snadné manipulovatelnosti (ve smyslu posílení, stability) dané vlastnosti, se nabízejí
možnosti vytvářet nové biotechnologické procesy (interdisciplinární technologie), včetně zhodnocení možných
rizik.
Poslední úprava: Čejková Alena prof. Ing. CSc. (27.03.2014)
The course consists of lectures and individual tutorials focusing on the use of specific properties of microorganisms in biotechnology. Each property (biosynthesis, biotransformation, biodegradation, bioaccumulation, or combinations thereof) is determined genetically, physiologically manipulated and conditioned by a given cell type (prokaryotic cell, unicellular eukaryote, genetically modified microrganismus) and physiological state (cells growing in suspension, adhered cell). Due to a wide variety of metabolic pathways, which have microorganisms occurring both in normal environments and in environments with extreme parameters and also due to relatively easy manipulation (in terms of strengthening, stability) of the properties are offered the possibility to create new biotechnological processes (interdisciplinary technology) including evaluation of the potential risks.
Výstupy studia předmětu -
Poslední úprava: Čejková Alena prof. Ing. CSc. (27.03.2014)
Student bude umět:
Na základě zadaných požadavků navrhnout/inovovat biotechnologický proces.
Posoudit rizika související s využitím daného mikroorganismu.
Uplatnit se ve vedoucí pozici ve vědeckovýzkumné oblasti.
Poslední úprava: Čejková Alena prof. Ing. CSc. (27.03.2014)
Student will be able:
Based on the specified requirements to design innovate biotechnological process
Consider the risks associated with the application of the microorganism.
Assert in the leading position in the research area.
Literatura -
Poslední úprava: Čejková Alena prof. Ing. CSc. (27.03.2014)
Z:Dworkin M.D., The Prokaryotes, 3rd edition,Springer, New York, 2006, 0387254765
Z:Madigan M.T., Brock Biology of Microorganisms, 12th edition, Pearson Benjamin Cummings, San Francisco, 2009, 01302324601
D:Hanson J.R.,The Chemistry of Fungi , 2008, Royal Society of Chemistry, Cambridge, ISBN:978-0-85404-136-7
Poslední úprava: Čejková Alena prof. Ing. CSc. (27.03.2014)
R:Dworkin M.D., The Prokaryotes, 3rd edition,Springer, New York, 2006, 0387254765
R:Madigan M.T., Brock Biology of Microorganisms, 12th edition, Pearson Benjamin Cummings, San Francisco, 2009, 01302324601
A:Hanson J.R.,The Chemistry of Fungi , 2008, Royal Society of Chemistry, Cambridge, ISBN:978-0-85404-136-7
Sylabus -
Poslední úprava: Čejková Alena prof. Ing. CSc. (27.03.2014)
Mikrobní diverzita
Metabolická diversita
Fyziologie mikroorganismů
Mikroorganismy v biotechnologickém procesu
Produkty pro farmaceutický a potravinářský průmysl
Poslední úprava: Čejková Alena prof. Ing. CSc. (27.03.2014)
Microbial diversity
Metabolic diversity
Microbial physiology
Microorganisms in biotechnological processes
Products for pharmaceutical and food industry
Vstupní požadavky
Poslední úprava: Čejková Alena prof. Ing. CSc. (31.03.2014)