Poslední úprava: Poustka Jan prof. Dr. Ing. (03.03.2014)
Předmět je zaměřen na rozšíření znalostí v oblasti principů a aplikací moderních metod přípravy vzorku a instrumentálních metod v analýze potravin.
Přednášky jsou koncipovány do dvou částí:
1. Technická: a) odběr a příprava vzorku; b) separační, spektrometrické a elektrochemické metody;
2. Aplikační: charakteristika a analýza vybraných komponent potravin.
Poslední úprava: Poustka Jan prof. Dr. Ing. (03.03.2014)
The course is aimed at the knowledge expansion of the principles and applications of modern methods of sample preparation and instrumental methods in food analysis. The lectures are divided into two parts: 1 Technical: a) sampling and sample preparation, b) separation, spectrometric and electrochemical methods; 2 Application: characterization and analysis of selected food components.
Literatura -
Poslední úprava: Poustka Jan prof. Dr. Ing. (13.09.2023)
Kirk R.S., Sawyer R., Pearson's Composition and Analysis of Foods, Longman, 1991, ISBN 0-582-40910-1
Wilson R.H., Spectroscopic Techniques for Food Analysis, Wiley-Interscience, 1994, ISBN 047118554X
Wang J., Analytical Electrochemistry, VCH, Weiheim, New York, 1994, ISBN 1-56081-575-2
Kellner R. et al., Analytical Chemistry, The Approved Text to the FECS Curriculum Analytical Chemistry, Wiley - VCH, 1998, ISBN 3527288813
Milata V., Segla P., Vybrané metódy molekulovej spektroskopie, Slovenská technická univerzita, Bratislava, 2007, ISBN 978-80-227-2618-4
Silverstein R.M., Spectrometric Identification of Organic Compounds, 7th edition, Wiley, 2005, ISBN 978-0-471-39362-7
Pavia D.L. et al, Introduction to Spectroscopy 4th edition, Brooks/Cole Belmont, CA, USA, 2009, ISBN 978-0-495-11478-9
Belitz H.-D., Grosch W., Schieberle P., Food Chemistry, 4th ed., Springer-Verlag, Berlin 2009 (available as an e-book in the library of ICT Prague, ISBN 9783540699347)
Otles S., Methods of Analysis of Food Components and Additives, CRC Press, 2005 (available as an e-book in the library of ICT Prague, ISBN 9780203503751)
Odborné časopisy
Poslední úprava: Poustka Jan prof. Dr. Ing. (13.09.2023)
Kirk R.S., Sawyer R., Pearson's Composition and Analysis of Foods, Longman, 1991, ISBN 0-582-40910-1
Wilson R.H., Spectroscopic Techniques for Food Analysis, Wiley-Interscience, 1994, ISBN 047118554X
Wang J., Analytical Electrochemistry, VCH, Weiheim, New York, 1994, ISBN 1-56081-575-2
Kellner R. et al., Analytical Chemistry, The Approved Text to the FECS Curriculum Analytical Chemistry, Wiley - VCH, 1998, ISBN 3527288813
Milata V., Segla P., Vybrané metódy molekulovej spektroskopie, Slovenská technická univerzita, Bratislava, 2007, ISBN 978-80-227-2618-4
Silverstein R.M., Spectrometric Identification of Organic Compounds, 7th edition, Wiley, 2005, ISBN 978-0-471-39362-7
Pavia D.L. et al, Introduction to Spectroscopy 4th edition, Brooks/Cole Belmont, CA, USA, 2009, ISBN 978-0-495-11478-9
Belitz H.-D., Grosch W., Schieberle P., Food Chemistry, 4th ed., Springer-Verlag, Berlin 2009 (available as an e-book in the library of ICT Prague, ISBN 9783540699347)
Otles S., Methods of Analysis of Food Components and Additives, CRC Press, 2005 (available as an e-book in the library of ICT Prague, ISBN 9780203503751)
Scientific papers
Studijní opory -
Poslední úprava: Poustka Jan prof. Dr. Ing. (13.09.2023)
https://e-learning.vscht.cz/
Belitz H.-D., Grosch W., Schieberle P.: Food Chemistry, 4nd ed., Springer-Verlag, Berlin 2009 (available as an e-book in the library of ICT Prague, ISBN 9783540699347)
Otles S. (editor): Methods of Analysis of Food Components and Additives, CRC Press, 2005 (available as an e-book in the library of ICT Prague, ISBN 9780203503751)
Poslední úprava: Poustka Jan prof. Dr. Ing. (13.09.2023)
https://e-learning.vscht.cz/
Belitz H.-D., Grosch W., Schieberle P.: Food Chemistry, 4nd ed., Springer-Verlag, Berlin 2009 (available as an e-book in the library of ICT Prague, ISBN 9783540699347)
Otles S. (editor): Methods of Analysis of Food Components and Additives, CRC Press, 2005 (available as an e-book in the library of ICT Prague, ISBN 9780203503751)
Sylabus -
Poslední úprava: Poustka Jan prof. Dr. Ing. (03.03.2014)
1. Analytický proces, analytický postup, pracovní charakteristiky
2. Techniky zpracování laboratorního vzorku
3. Chromatografické metody separace - preparativní a analytické
4. Elektromigrační metody separace - preparativní a analytické
5. Spojení separačních metod a hmotnostní spektrometrie
6. Molekulová absorpční spektrometrie v UV/VID
7. Infračervená spektrometrie
8. NMR spektrometrie
9. Metody atomové spektrometrie
10. Elektrochemické metody - potenciometrie, konduktometrie, voltametrie, amperometrie
11. Metody analýzy peptidů a bílkovin
12. Metody analýzy fenolů a flavonoidů
13. Metody analýzy alkaloidů a organických kyselin
14. Metody analýzy aditiv včetně nanomateriálů a kontaminantů
Poslední úprava: Poustka Jan prof. Dr. Ing. (03.03.2014)