PředmětyPředměty(verze: 953)
Předmět, akademický rok 2015/2016
  
Jakost odběru a analýzy vzorků v kontrole potravin - D323032
Anglický název: Quality in food sampling and testing
Zajišťuje: Ústav analýzy potravin a výživy (323)
Fakulta: Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Platnost: od 2014 do 2015
Semestr: oba
Body: 0
E-Kredity: 0
Způsob provedení zkoušky:
Rozsah, examinace: 0/0, Jiné [HT]
Počet míst: zimní:neurčen / neurčen (neurčen)
letní:neurčen / neurčen (neurčen)
Minimální obsazenost: neomezen
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: prezenční
Způsob výuky: prezenční
Úroveň:  
Pro druh:  
Další informace: http://web.vscht.cz/kocourev/sampling.html
Poznámka: předmět je určen pouze pro doktorandy
předmět lze zapsat v ZS i LS
Garant: Kocourek Vladimír prof. Ing. CSc.
Tomaniová Monika Ing. Ph.D.
Termíny zkoušek   Rozvrh   
Anotace -
Jsou prezentovány principy a postupy kontroly potravin a krmiv praktikované v EU, zejména požadavky na odběry kontrolních vzorků a na kompetence zkušební laboratoře. Jsou objasněny zásady pro vytvoření vzorkovacích plánů a diskutovány nejčastější techniky a postupy odběru vzorků plodin, potravin a složek životního prostředí. Pozornost je věnována validaci vzorkovacích postupů a relevantních zkušebních metod a odhadu nejistoty výsledků. Je objasněna statistická přejímka a rozhodovací kritéria v návaznosti na řízení kvality a bezpečnosti potravin.
Poslední úprava: Kocourek Vladimír (28.02.2014)
Výstupy studia předmětu -

Studenti budou umět:

1. připravit a realizovat plány vzorkování pro potraviny a složky prostředí,

2. provést odhad nejistoty vzorkování,

3. navrhnout vhodný postup statistické přejímky a zhodnotit účinnost přejímacího plánu

Poslední úprava: Kocourek Vladimír (28.02.2014)
Literatura -

Velíšek, Hajšlová: Chemie potravin I,II, OSSIS Tábor, 2009.

General Guidelines on sampling. Codex Alimentarius Standard (CAC/GL 50-2004).

Principles for the use of sampling and testing in international Food Trade. Codex Alimentarius Standard (CAC/GL 83-2013).

Poslední úprava: Kocourek Vladimír (28.02.2014)
Studijní opory -

http://web.vscht.cz/~kocourev/study.html

Poslední úprava: Kocourek Vladimír (28.02.2014)
Sylabus -

1. Strategie pro volbu metod analýzy a odběru vzorků; typy vzorkování, reprezentativnost vzorku, vhodnost pro daný účel;

2. Vzorkovací plány a techniky vzorkování - volba a příprava procesu, kriteria pro výběr postupů a podmínek;

3. Vzorkovací zařízení, typy vzorkovačů, balení, ochrana a transport vzorků; redukce a homogenizace vzorků, laboratorní před-úprava a uchování vzorků.

4. Validace vzorkovacích postupů a analytických metod - principy a postupy.

5. Specifika vzorkování potravin, pokrmů, plodin a krmiv - podle charakteru matrice a požadavků na analýzu.

6. Postupy, techniky a požadavky na odběry a analýzy vzorků vody, půdy, ovzduší a odpadů; požadavky na měření prováděná v místě vzorkování

7. Interpretace výsledků laboratorního vyšetření vzorků ve vztahu k posuzovanému subjektu; dokumentování procesu analýzy a vzorkování.

8. Metody řízení kvality vzorkování (slepé / kontrolní vzorky, regulační diagramy, duplikáty, mezilaboratorní porovnání aj.)

9. Statistická přejímka, účinnost přejímacích plánů a přechodová pravidla.

Poslední úprava: Kocourek Vladimír (28.02.2014)
Vstupní požadavky -

Požaduje se znalost v přiměřeném rozsahu:

Analytická chemie I (N402002)

Analytická chemie II (N402004)

Analýza potravin a přírodních produktů (N323035),

Aplikovaná statistika (N413004).

Poslední úprava: Kocourek Vladimír (28.02.2014)
Podmínky zakončení předmětu (Další požadavky na studenta) -

Účast na výuce a konzultacích a závěrečná zkouška.

Poslední úprava: Kocourek Vladimír (28.02.2014)
Hodnocení studenta
Forma Váha
Aktivní účast na výuce 30
Ústní zkouška 70

 
VŠCHT Praha