PředmětyPředměty(verze: 953)
Předmět, akademický rok 2015/2016
  
Likvidace odpadů zemědělsko-potravinářského komplexu a jejich využití jako druhotných surovin - D324005
Anglický název: Disposal of Agricultural and Food Industry Wastes and their Usage as Secondary Raw Materials
Zajišťuje: Ústav konzervace potravin (324)
Fakulta: Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Platnost: od 2015 do 2018
Semestr: oba
Body: 0
E-Kredity: 0
Způsob provedení zkoušky:
Rozsah, examinace: 0/0, Jiné [HT]
Počet míst: zimní:neurčen / neurčen (neurčen)
letní:neurčen / neurčen (neurčen)
Minimální obsazenost: neomezen
Stav předmětu: vyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: prezenční
Způsob výuky: prezenční
Úroveň:  
Poznámka: předmět je určen pouze pro doktorandy
student může plnit i v dalších letech
předmět lze zapsat v ZS i LS
Garant: Horsáková Iveta Ing. Ph.D.
Šviráková Eva Ing. Ph.D.
Termíny zkoušek   Rozvrh   
Anotace -
Předmět je zaměřen na pochopení vzniku a základních postupů při likvidaci odpadů z potravinářského průmyslu a ze zemědělství, což je oblast úzce související s potravinářstvím. V první části se studenti seznámí se základními způsoby likvidace, jako jsou procesy skládkování, spalování atd. a způsoby biologické likvidace jako jsou kompostování a methanizace.Následně jsou popsány základní potravinářské technologie v souvislosti se vznikem jednotlivých odpadů. Předmět se také zabývá problematikou týkající se odpadů, které vznikají při haváriích, využitím odpadu jako druhotných surovin, recyklačními procesy a také problematikou obalových materiálů v potravinářství.
Poslední úprava: Horsáková Iveta (21.10.2015)
Výstupy studia předmětu -

Studenti budou umět:

Určit zdroje a cesty vzniku odpadu.

Popsat základní způsoby likvidace odpadu.

Pojmenovat jednotlivé odpady z potravinářských výrob a popsat způsoby jejich likvidace nebo využití.

Navrhnout možnosti využití odpadu jako druhotných surovin pro další výroby.

Navrhnout technologie s minimalizovanou tvorbou odpadů.

Poslední úprava: Horsáková Iveta (21.10.2015)
Literatura -

Z:Marek M.; Opatová H.; Voldřich M.: Odpady a druhotné suroviny v zemědělsko-potravinářském komplexu, Svazek 32. 1. vyd. Ostrava, 1996, ISBN 80-7078-382-6.

D:Wang L. K., Hung Y., Lo H. H., Yapijakis C.: Waste Treatment in the Food Processing Industry, vyd. Tailor and Francis Group, Boca Raton, LLC, 2006, ISBN 0-8493-7236-4

D:Oreopoulou V., Russ W.: Utilization of By-Products and Treatment of Waste in the Food Industry, svazek 3. 1. vyd. Springer Science+Business Media, New York, LLC, 2007, ISBN-13: 978-0387-33511-7.

D:Kuraš M.: Odpady, jejich využití a zneškodňování, Praha,Český ekologický ústav 1994, ISBN 80-85087-32-4.

D: Jelínek, A. et al.: Hospodaření a manipulace s odpady ze zemědělství a venkovských sídel. Ing. František Savov, Praha, 2001.

Poslední úprava: Horsáková Iveta (25.10.2015)
Metody výuky -

Samostudium, konzultace, návštěva přednášek předmětu Využití a likvidace odpadů zemědělsko-potravinářského komplexu - N324009

Poslední úprava: Horsáková Iveta (21.10.2015)
Sylabus -

1. Základní pojmy, vznik a druhy odpadů, nebezpečné odpady.

2. Zdroje energie - Obnovitelné x neobnovitelné (jaderné, uhelné elektrárny, využití biomasy, solární, vodní a větrné energie) Radioaktivní odpady.

3. Zemědělská prvovýroba (rostlinná a živočišná výroba). Lesnictví a zpracování dřeva.

4. Odpady z potravinářských výrob (mlékárenský průmysl, výroba tuků, olejů).

5.Odpady z potravinářských výrob (cukrovarnický průmysl, pivovarnický průmysl, lihovarnický průmysl, výroba vína).

6. Odpady z potravinářských výrob (výroba škrobu a mouky, zpracování ovoce a zeleniny, tabákový průmysl, výroba kávy, čaje, kakaa a čokolády)

7. Odpady z potravinářských výrob (masný průmysl, kafilerní zpracování odpadu, pitná voda, nealko).

8. Likvidace odpadu (skládkování, solidifikace, oxidace na mokré cestě).

9. Likvidace odpadu (spalování, pyrolýza, zplyňování).

10. Likvidace odpadu - biologické procesy (methanizace, kompostování, čištění odpadních vod).

11. Třídění odpadů, druhotné suroviny, recyklace

12. Prevence vzniku odpadů, obalové materiály.

13. Odpady vzniklé haváriemi a dekontaminace prostředí.

14. Exkurze do závodu ZEVO (Spalovna Malešice)/ Exkurze - PVaK

Poslední úprava: Horsáková Iveta (21.10.2015)
Studijní prerekvizity -

Nejsou vyžadovány

Poslední úprava: Horsáková Iveta (21.10.2015)
Podmínky zakončení předmětu (Další požadavky na studenta) -

Vypracování samostatné práce na zadané téma a případná prezentace

Ústní zkouška

Poslední úprava: Horsáková Iveta (25.10.2015)
 
VŠCHT Praha