Poslední úprava: Kocourek Vladimír prof. Ing. CSc. (29.01.2018)
Kvalita výrobků/služeb je rozhodující pro úspěšnost a důvěryhodnost výrobce/poskytovatele a tím spíše pro jejich uživatele i celou společnost. To zahrnuje i parametry významné pro ochranu zdraví, životního prostředí ale i pro ochranu spotřebitele a tržního prostředí. Stejně jako provozovatelé potravinářských podniků, také zkušební laboratoře musí systémovou péči o kvalitu zahrnout do své strategie a aktivně ji řídit. Znalosti mezinárodně uznávaných systémových požadavků na management kvality a bezpečnosti a pravidel pro jejich využití v praxi patří k základním znalostem na všech manažerských úrovních. Tento předmět má za cíl uvést studenty do problematiky managementu kvality jak při výrobě a distribuci potravin, tak i ve zkušebních a výzkumných laboratořích a dalších testovacích zařízeních, která se zabývají hodnocením kvality a bezpečnosti potravin, krmiv, léčiv, a kontrolou znečištění složek životního prostředí, zejména vody. Součástí předmětu je seznámení s právními a technickými normami nezbytnými pro zajištění kvality a bezpečnosti při výrobě potravin a s postupy, jak tyto požadavky v reálné praxi dosáhnout. V přednáškách a cvičeních jsou prezentovány příklady a případové studie, které se využijí i pro praktické procvičení.
Poslední úprava: Kocourek Vladimír prof. Ing. CSc. (29.01.2018)
Quality is an essential prerequisite for the credibility and success of producer or provider of service, such as laboratory testing. The quality management system where a laboratory needs to demonstrate its ability to provide services that fulfill customer and regulatory requirements are explained. Students shall understand the fundamentals of quality management systems and the relevant terminology used in (food) testing laboratories involved either in food/water quality and safety control or environmental monitoring. Good Laboratory Practice (GLP), quality control (QC) and Quality assurance (QA) rules are explained, students shall be able to assess the uncertainty of their analytical results and to use this information to decide on compliance with limits. Validation of analytical methods, traceability of measurement, sampling strategy and the participation in proficiency testing are also substantial part of general requirements for the competence of testing and calibration laboratories as defined by the international standards. Moreover, lectures are aimed at strategies and procedures used for food quality and food safety management. Both model and real-life examples are used to explain professional attitude and tools for solution of typical needs in food production.
Výstupy studia předmětu -
Poslední úprava: Kocourek Vladimír prof. Ing. CSc. (13.09.2023)
Studenti budou umět:
aplikovat principy řízení kvality ve zkušebních laboratořích různého typu a při odběrech vzorků potravin a složek životního prostředí,
dokumentovat a validovat analytické metody vhodné pro daný účel a provádět výpočet nejistoty výsledků zkoušek,
posuzovat shodu výsledků analýz se specifikacemi - limity, tolerancemi aj.,
uplatňovat principy SWOT a analýzy spolehlivosti v systému FMEA,
porozumět analýze rizika v systému kritických bodů (HACCP) a uplatňovat zásady správné hygienické a výrobní praxe,
využívat statistické metody pro řízení procesů ve výrobě i v laboratoři,
orientovat se v požadavcích na akreditaci laboratoří, certifikaci výrobků a příslušných systémů managementu
uplatňovat v praxi základní principy managementu kvality a bezpečnosti při zpracování a distribuci potravin.
Poslední úprava: Kocourek Vladimír prof. Ing. CSc. (13.09.2023)
Students will be able to:
understand basic principles of the quality assurance and quality control tools (QA/QC) in the testing laboratories and food/environmental sampling,
document and validate (chemical) analytical methods and to calculate the uncertainty of test results,
understand, design and perform procedures used for quality control in analytical / testing laboratories and manufacturing, including statistical process control procedures,
assess compliance of test results with specifications - limits, tolerances, etc.,
understand principles of Good Hygienic and Good Manufacturing Practice, understand HACCP system and to be able to project, perform and validate effective measures,
consider the risks and opportunities associated with the laboratory / production activities (SWOT, FMEA),
understand requirements on the competence of testing laboratories as essential prerequisite for their accreditation; requirements on certification of products and management systems,
understand principles of food quality and food safety management and food inspection.
Literatura -
Poslední úprava: Kocourek Vladimír prof. Ing. CSc. (13.09.2023)
Z: Právní předpisy EU a ČR, technické normy doporučené v přednáškách
Z: Koplík R., Poláková Š, Šrámek I.: Vzorkování III - Potraviny, zemědělství a předměty běžného užití. 2 THETA, Český Těšín 2016. ISBN 978-80-86380-80-3.
Z: Pokyn Eurachem / CITAC: Průvodce kvalitou v analytické chemii Pomůcka k akreditaci, Barwick (Ed), třetí vydání 2016). ISBN 978-80-86322-10-0. Dostupný z www.eurachem.cz
D: B. Magnusson and U. Örnemark (eds.) Eurachem Guide: The Fitness for Purpose of Analytical Methods – A Laboratory Guide to Method Validation and Related Topics, (2nd ed. 2014). ISBN 978-91-87461-59-0. Available from www.eurachem.org.
D: Guide to the Expression of Uncertainty in Measurement. ISO, Geneva (1993). (ISBN 92-67-10188-9) (Reprinted 1995: Reissued as ISO Guide 98-3 (2008), also available from http://www.bipm.org as JCGM 100:2008)
D: Analytical quality control and method validation procedures for pesticide residues analysis in food and feed. Guidance document SANTE/11312/2021. Available from www.eurl-pesticides.eu/docs/public/N
D: IFS Standard for auditing product and process compliance in relation to food safety and quality (version 8), IFS Berlin 2023. Available from www.ifs-certification.com.
Poslední úprava: Kocourek Vladimír prof. Ing. CSc. (13.09.2023)
R: Relevant EU legal acts (https://eur-lex.europa.eu/), and technical standards (EN, ISO) recommended in lectures,
R: General Guidelines on sampling. CAC/GL 50-2004. available from https://www.fao.org/uploads/media/Codex_2004_sampling_CAC_GL_50.pdf.
A: B. Magnusson and U. Örnemark (eds.) Eurachem Guide: The Fitness for Purpose of Analytical Methods – A Laboratory Guide to Method Validation and Related Topics, (2nd ed. 2014). ISBN 978-91-87461-59-0. Available from www.eurachem.org.
A: Guide to the Expression of Uncertainty in Measurement. ISO, Geneva (1993). (ISBN 92-67-10188-9) (Reprinted 1995: Reissued as ISO Guide 98-3 (2008), also available from http://www.bipm.org as JCGM 100:2008)
D: Analytical quality control and method validation procedures for pesticide residues analysis in food and feed. Guidance document SANTE/11312/2021. Available from www.eurl-pesticides.eu/docs/public/N
D: IFS Standard for auditing product and process compliance in relation to food safety and quality (version 8), IFS Berlin 2023. Available from www.ifs-certification.com.
Studijní opory -
Poslední úprava: Kocourek Vladimír prof. Ing. CSc. (13.09.2023)
e-learning (https://e-learning.vscht.cz/)
http://www.cai.cz
http://www.eurachem.cz/metodicke-listy.php
http://eur-lex.europa.eu/
http://www.szpi.gov.cz/
Poslední úprava: Kocourek Vladimír prof. Ing. CSc. (13.09.2023)
https://e-learning.vscht.cz/
http://www.cai.cz
http://www.eurachem.cz/metodicke-listy.php
http://eur-lex.europa.eu/
http://www.szpi.gov.cz/
Požadavky ke zkoušce (Forma způsobu ověření studijních výsledků) -
Poslední úprava: Vlčková Martina Ing. (30.01.2018)
V rozsahu sylabu.
Poslední úprava: Vlčková Martina Ing. (30.01.2018)
Within the extent of the syllabus.
Sylabus -
Poslední úprava: Kocourek Vladimír prof. Ing. CSc. (29.01.2018)
1. Systémy managementu kvality a bezpečnosti ve výrobě a zkušebních laboratořích, modely managementu (ISO 9001 a 22000, GLP, ISO 17025).
2. Mezinárodní standardizace a zkušebnictví, certifikace výrobků a procesů, inspekce výroby, odpovědnost za výrobek.
3. Základní pojmy a definice používané analytickou laboratoří, přesnost výsledků zkoušek.
4. Výběr, verifikace a validace analytických metod, pracovní charakteristiky, standardizace.