PředmětyPředměty(verze: 953)
Předmět, akademický rok 2015/2016
  
Speciální mikrobiologie - N320047
Anglický název: Advanced Microbiology
Zajišťuje: Ústav biochemie a mikrobiologie (320)
Fakulta: Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Platnost: od 2013 do 2015
Semestr: zimní
Body: zimní s.:3
E-Kredity: zimní s.:3
Způsob provedení zkoušky: zimní s.:
Rozsah, examinace: zimní s.:2/0, Zk [HT]
Počet míst: neurčen / neurčen (neurčen)
Minimální obsazenost: neomezen
Stav předmětu: vyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: prezenční
Způsob výuky: prezenční
Úroveň:  
Garant: Stiborová Hana doc. Ing. Ph.D.
Lovecká Petra doc. Ing. Ph.D.
Termíny zkoušek   Rozvrh   
Anotace
Předmět je sestaven z přednášek o významu mikroorganismů v přírodě a průmyslu, rozdělení mikroorganismů podle fysiologických vlastností, o metodách a přístupech užívaných k identifikaci mikroorganismů (morfologické, cytologické, fyziologické, genotypizační a metabolické metody). Jsou probírány jednotlivé skupiny bakterií, kvasinek a mikromycet. Je věnována pozornost metabolismu mikroorganismů.
Poslední úprava: Lovecká Petra (14.11.2012)
Výstupy studia předmětu

Studenti budou umět:

taxomomie bakterií, kvasinek, mikromycet

mikrobiální metabolismus

identifikační mikrobiální metody (mikroskopické, imunochemické, molekulárně biologické)

Poslední úprava: Lovecká Petra (14.11.2012)
Literatura

Z: Atlas. R. M., Principle of Microbiology, WCB McGraw-Hill, 1996, 0-8151-0889-3

D: Votava M., Lékařská mikrobiologie, Vyšetřovací metody, Neptun, 2005, 80-86850-005

Poslední úprava: Lovecká Petra (15.11.2012)
Studijní opory

www.sciencedirect.com

Poslední úprava: Lovecká Petra (15.11.2012)
Sylabus

1. Hodnocení rizika jednotlivých skupin mikroorganismů

2. Rozdělení metod a přístupů užívaných k identifikaci mikroorganismů.

3. Morfologické, cytologické a fyziologické metody.

4. Metabolické metody.

5. Genotypizační metody založené na analýze DNA a RNA,16S RNA.

6. Interpretace dat a kriteria pro taxonomické zařazení.

7. Gramnegativní bakterie

8. Grampozitivní bakterie

9. Archaebakterie

10. Nesporulující kvasinky.

11. Sporulující kvasinky.

12. Mikromycety - zygomycetní.

13. Mikromycety - deuteromycetní

14. Mikromycety - askomycetní.

Poslední úprava: Lovecká Petra (14.11.2012)
Studijní prerekvizity

Mikrobiologie, Biochemie I

Poslední úprava: Lovecká Petra (14.11.2012)
Zátěž studenta
Činnost Kredity Hodiny
Účast na přednáškách 1 28
Práce na individuálním projektu 1 28
Příprava na zkoušku a její absolvování 1 28
3 / 3 84 / 84
Hodnocení studenta
Forma Váha
Aktivní účast na výuce 20
Zkouškový test 30
Ústní zkouška 50

 
VŠCHT Praha