PředmětyPředměty(verze: 953)
Předmět, akademický rok 2015/2016
  
Cereální chemie a technologie I - N321008
Anglický název: Cereal Chemistry and Technology I
Zajišťuje: Ústav sacharidů a cereálií (321)
Fakulta: Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Platnost: od 2013 do 2015
Semestr: letní
Body: letní s.:2
E-Kredity: letní s.:2
Způsob provedení zkoušky: letní s.:
Rozsah, examinace: letní s.:2/0, KZ [HT]
Počet míst: neurčen / neurčen (neurčen)
Minimální obsazenost: neomezen
Stav předmětu: vyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: prezenční
Způsob výuky: prezenční
Úroveň:  
Poznámka: předmět je možno zapsat mimo plán
povolen pro zápis po webu
Garant: Příhoda Josef doc. Ing. CSc.
Hrušková Marie doc. Ing. CSc.
Termíny zkoušek   Rozvrh   
Anotace -
Přehled obilovin a pseudocereálií, jejich vlastnosti, složení a výživový význam. Posklizňové chemické a biologické změny zrna. Skladování obilí. Nákup obilí a kontrola kvality. Čistírna obilí. Principy mletí obilí, rozdíly u pšenice a žita. Výroba komerčních mouk, jejich třídění a kontrola kvality. Zpracování ječmene, ovsa, prosa. Výroba těstovin.
Poslední úprava: PRIHODAJ (03.10.2013)
Výstupy studia předmětu -

Absolventi se uplatní v řízení a kontrole kvality ve mlýnech a těstárnách, v obchodě s obilím, v potravinářských kontrolních institucích a institucích nutričního výzkumu.

Po získání potřebných zkušeností také budou připraveni k řízení technologických operací ve výrobních firmách a při vývoji výrobků.

Poslední úprava: PRIHODAJ (03.10.2013)
Literatura -

Popper L., Schäfer W., Fruend W.: Future of flour, Agri Media, Bergen, SRN 2006, ISBN 978-3-86037-309-5

Příhoda J., Skřivan P., Hrušková M.: Cereální chemie a technologie I, skriptum VŠCHT, Praha 2003, ISBN 80-7080-530-7

Příhoda J., Hrušková M.: Hodnocení kvality, Svaz průmyslových mlýnů ČR, Praha 2007, ISBN 978-80-239-9475-9

Poslední úprava: PRIHODAJ (03.10.2013)
Studijní opory -

Elektronický přehled přednášek v Power Pointu (u přednášejícího)

Poslední úprava: PRIHODAJ (03.10.2013)
Požadavky ke zkoušce (Forma způsobu ověření studijních výsledků) -

Písemný test v průběhu semestru, závěrečný klasifikovaný test

Poslední úprava: PRIHODAJ (03.10.2013)
Sylabus -

1. Nákup obilí a kontrola kvality. Obiloviny: pšenice.

2. Obiloviny a pseudocereálie: žito, oves, ječmen, kukuřice,rýže, pohanka, proso,, čirok.

3. Cer.chemie I: Složky zrna: bílkoviny.

4. Cer.chemie II: Sacharidy, glykoproteiny, lipoproteiny, lipidy a další.

5. Fyzikální vlastnosti masy obilí.

6. Posklizňové zpracování obilí, podmínky skladování zrna

7. Kvalitativní změny během skladování, obilní škůdci.

8. Technologie mletí I: Kontrola kvality zrna na příjmu, čištění před mletím.

9. Technologie mletí II: Čistírenské procesy.

10.Technologie mletí III: Příprava směsí na zámel, biologické změny zrna.

11.Technologie mletí IV: Desintegrace, mlýnské pasáže

12.Technologie mletí V: Třídění krupic, doprava ve mlýně, mlýnský diagram, výtěžnost produktů.

13.Mlýnské zpracování ječmene a ovsa.

14.Výroba těstovin.

Poslední úprava: PRIHODAJ (03.10.2013)
Studijní prerekvizity -

Bc. stupeň:

Fyzika I

Biochemie I

Microbiologie

Fyzikální vlastnosti potravin I

Sensorická analýza

Mgr. stupeň:

Vybrané procesy potravinářských výrob a nutriční význam

Fyzikální vlastnosti potravin II

Poslední úprava: PRIHODAJ (03.10.2013)
Podmínky zakončení předmětu (Další požadavky na studenta) -

Účast na seminářích, absolvování průběžného seminárního a závěrečného testu.

Poslední úprava: PRIHODAJ (03.10.2013)
Zátěž studenta
Činnost Kredity Hodiny
Obhajoba individuálního projektu 0.7 20
Účast na přednáškách 0.4 10
Příprava na přednášky, semináře, laboratoře, exkurzi nebo praxi 0.3 8
Účast na seminářích 0.4 10
2 / 2 48 / 56
Hodnocení studenta
Forma Váha
Aktivní účast na výuce 30
Zkouškový test 50
Průběžné a zápočtové testy 20

 
VŠCHT Praha