PředmětyPředměty(verze: 953)
Předmět, akademický rok 2015/2016
  
Cereální chemie a technologie II - N321009
Anglický název: Cereal Chemistry and Technology II
Zajišťuje: Ústav sacharidů a cereálií (321)
Fakulta: Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Platnost: od 2013 do 2015
Semestr: zimní
Body: zimní s.:7
E-Kredity: zimní s.:7
Způsob provedení zkoušky: zimní s.:
Rozsah, examinace: zimní s.:3/2, Z+Zk [HT]
Počet míst: neurčen / neurčen (neurčen)
Minimální obsazenost: neomezen
Stav předmětu: vyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: prezenční
Způsob výuky: prezenční
Úroveň:  
Poznámka: předmět je možno zapsat mimo plán
povolen pro zápis po webu
Garant: Příhoda Josef doc. Ing. CSc.
Termíny zkoušek   Rozvrh   
Anotace -
Pekařské suroviny, kvalitativní charakteristiky, vlivy na technologickíé postupy a na výsledné výrobky, nutriční hodnoty. Vlivy ingrediencí na zpracovatelské postupy a na kvalitu výrobků. Principy tradičních a moderních postupů, fermentační procesy. Biochemické procesy v těstě, reologické vlastnosti těst, náplní a cukrářských materiálů. Mechanické zpracování těst a hmot. Pečení, tepelné a hmotnostní bilance, koloidní změny při pečení a chladnutí. Trvanlivé pečivo, cereální snack výrobky. Hlavní operace v cukrářské výrobě.
Poslední úprava: PRIHODAJ (03.10.2013)
Výstupy studia předmětu -

Absolventi se uplatní v řízení a kontrole kvality v pekárnách a cukrárnách, ve výrobě trvanlivého pečiva a snack výrobků v potravinářských kontrolních institucích a institucích nutričního výzkumu.

Po získání potřebných zkušeností také budou připraveni k řízení technologických operací ve výrobních firmách a při vývoji výrobků.

Poslední úprava: PRIHODAJ (03.10.2013)
Literatura -

Příhoda J., Humpolíková P., Novotná D.: Základy pekárenské technologie, Pekař a cukrář s.r.o., Praha 2003, ISBN 80-902922-1-6

Příhoda J., Hrušková M.: Hodnocení kvality, Svaz průmyslových mlýnlů ČR, Praha 2007, ISBN 978-80-239-9475-9

D: Popper L., Schäfer W., Fruend W.: Future of flour, Agri Media, Bergen, SRN 2006, ISBN 978-3-86037-309-5

D: Fast R. B., Caldwell E.F.: Breakfast cereals and how they are made, Amer. Assoc. of Cereal Chemists, St. Paul, USA 1993, ISBN 0-913250-70-8

Poslední úprava: PRIHODAJ (03.10.2013)
Studijní opory -

Elektronický přehled přednášek v Power Pointu (u přednášejícího)

Poslední úprava: PRIHODAJ (03.10.2013)
Požadavky ke zkoušce (Forma způsobu ověření studijních výsledků) -

Písemný test během semestru, závěrečná ústní zkouška

Poslední úprava: PRIHODAJ (03.10.2013)
Sylabus -

1. Pekařské suroviny, mouka a její hlavní složky.

2. Žitná mouka, polysacharidy, tuk, nutričně významné složky.

3. Kypření,mikroorganisy kvasu, další přísady, enzymy.

4. Povrchově aktivní přídatné látky,oxidanty, tvroba struktury těsta.

5. Reologie těst, krémů, náplní,polev, vlivy technologie.

6. Způsoby zpracování těst, metody laboratorní kontroly.

7. Tradiční a kontiuální systémy přípravy kvasů, hnětení těst.

8. Mechanické zpracování těst, automatizované linky.

9. Pece, přestup tepla a vlhkosti během pečení, hmotnostní bilance, kontrola kvality výrobků.

10. Technologie jemného pečiva a cukrářských výrob.

11. Trvanlivé pečoivo - sušenky.

12. Oplatky, trvanlivé šlehané výrobky, perník a další trvanlivé výrobky.

13. Cereální snack výrobky (extrudované, pufované, smažené).

14. Výrobní bilance, marketing, legislativa výroby a produktů.

Poslední úprava: PRIHODAJ (03.10.2013)
Studijní prerekvizity -

Bc. úroveň:

Fyzika I

Biochemie I

Mikrobiologie

Fyzikální vlastnosti potravin I

Sensorická analysa

Mgr.úroveň:

Vybrné procesy potravin a biochemických výrobků a výživová hodnota

Fyzikální vlastnosti potravin II

Poslední úprava: PRIHODAJ (03.10.2013)
Zátěž studenta
Činnost Kredity Hodiny
Konzultace s vyučujícími 0.5 15
Účast v laboratořích (na exkurzi nebo praxi) 0.6 16
Obhajoba individuálního projektu 0.4 10
Účast na přednáškách 1.1 32
Příprava na přednášky, semináře, laboratoře, exkurzi nebo praxi 0.9 25
Příprava na zkoušku a její absolvování 1 28
Účast na seminářích 2.5 70
7 / 7 196 / 196
Hodnocení studenta
Forma Váha
Aktivní účast na výuce 30
Obhajoba individuálního projektu 10
Průběžné a zápočtové testy 20
Ústní zkouška 40

 
VŠCHT Praha