PředmětyPředměty(verze: 953)
Předmět, akademický rok 2015/2016
  
Výpočetní metody a modelování v oboru - N321016
Anglický název: Calculation Methods and Process Modelling
Zajišťuje: Ústav sacharidů a cereálií (321)
Fakulta: Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Platnost: od 2013 do 2016
Semestr: zimní
Body: zimní s.:4
E-Kredity: zimní s.:4
Způsob provedení zkoušky: zimní s.:
Rozsah, examinace: zimní s.:2/2, KZ [HT]
Počet míst: 15 / 15 (neurčen)
Minimální obsazenost: neomezen
Stav předmětu: vyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: prezenční
Způsob výuky: prezenční
Úroveň:  
Garant: Příhoda Josef doc. Ing. CSc.
Termíny zkoušek   Rozvrh   
Anotace -
Přehled speciálních veličin a jednotek používaných v technologiích oboru, technologické provozní výpočty v technologiích výroby cukru, škrobu, zpracování obilovin, pekárenské výroby. Jednotkové inženýrské operace míchání a hnětení, dezintegrace tuhých materiálů, sítového třídění, krystalizace, tepelné a hmotnostní bilance v cukrovaru a v pekárně. Výtěžnosti výrobků.
Poslední úprava: Sluková Marcela (26.01.2018)
Výstupy studia předmětu -

Znalost speciálních jednotek pužívaných v potravinářské technologii a vájemné přepočty mezi empirickými jednotkami a základními jednotkami SI. Výpočty energie na mletí tuhých materiálů, způsoby vyjádření granulačního spektra granulovaných materiálů, parametry skladování obilí, výroba páry, a stavové změny, bilance ethalpie a populace během krystalizace, účinnost pneumatické dopravy, bilance tepla a hmoty při pečení.

Poslední úprava: Sluková Marcela (26.01.2018)
Literatura -

Valtr V., Příhoda J., Číž K.: Výpočty a modelování v technologiích oboru II., Skriptum VŠCHT, 1987 (Z)

Valtr V., Hampl J.,Příhoda J., Bubník Z.: Výpočty a modelování v technologiích oboru III., Skriptum VŠCHT, 1988 (Z)

Příhoda J., Skřivan P., Hrušková M.: Cereální chemie a technologie I (cereální chemie, mlýnská technologie, technologie výroby těstovin, Skriptum VŠCHT, 2003 (D)

Příhoda J., Humpolíková P., Novotná D.: Základy pekárenské technologie, vyd. Pekař a cukrář, s.r.o. Praha 2003 (Z)

Poslední úprava: Sluková Marcela (26.01.2018)
Studijní opory

ref. database Food Science and Technology Abstracts,

Materiály of companies Bühler, AG., TOPOS s.r.o. Šluknov, J4 (ovens) s.r.o.Předměřice n.L., Kornfeil, s.r.o. (ovens) Čejč

Poslední úprava: Sluková Marcela (26.01.2018)
Sylabus -

1. Jednotky a veličiny ve fyzice a v technologii, jejich vzájemné vztahy.

2. Fyzikální a chemické vlastnosti potravinářských materiálů.

3. Procesy desintegrace - postup mletí ve mlýně a mlýnské pasáže.

4. Granulační rozdělěení, prosévání a typy sít, doprava materiálů.

5. Hmotnostní bilance v pekárně, ilance vedení jkvasů.

7. Bilance ve mlýně.

8. Výtěžnost jedlých mlýnských produktů, bilance popea, účinnost mletí.

9. Sdílení tepla v peci, bilance tepla při pečení.

10. Sušení, skladování, diagram vlhkosti vzduchu.

11. Tepelníé procesy, pára a změny jejího stavu a jejich výpočty.

12. Entalpické bilance v technologiích oboru.

13. Krystalizace, její kinetika, nukleace.

14. Distribuce částic, výpočty parametrů granulometrického spektra.

Poslední úprava: Sluková Marcela (26.01.2018)
Studijní prerekvizity

Mathematics I

Processes of Food and biochemical peroducts

Poslední úprava: Sluková Marcela (26.01.2018)
Zátěž studenta
Činnost Kredity Hodiny
Účast na přednáškách 1 28
Příprava na přednášky, semináře, laboratoře, exkurzi nebo praxi 0.5 14
Práce na individuálním projektu 0.5 14
Příprava na zkoušku a její absolvování 1 28
Účast na seminářích 1 28
4 / 4 112 / 112
Hodnocení studenta
Forma Váha
Aktivní účast na výuce 20
Obhajoba individuálního projektu 20
Zkouškový test 60

 
VŠCHT Praha