Zbožíznalecký popis jednotlivých druhů a skupin potravinářských surovin a výrobků (obiloviny, luštěniny, olejnatá semena, mlýnské výrobky z obilovin a luštěnin, pekařské výrobky, těstoviny, cukr a další sladidla, čokoláda, cukrovinky, škrob a výrobky ze škrobu, tuky a oleje a výrobky z nich, ovoce a zelenina a výrobky z nich, okopaniny, houby, droždí, mléko a mléčné výrobky, vejce, maso a masné výrobky, ryby, drůbež, zvěřina, nápoje, káva, čaj, koření, biopotraviny) včetně jejich kvalitativních znaků, významu v lidské výživě a popisu hlavních vad a způsobů falšování.
Poslední úprava: REBLOVAZ (16.07.2013)
Description of food commodities (cereals, legumes, oily seeds, mill products of cereals and legumes, baking products, pastries, sugar and other sweeteners, chocolate, confectionery, starch and products of it, fats and oils and products of them, fruits and vegetables and products of them, root crops, mushrooms, yeast, milk and dairy products, eggs, meat and meat products, fish, poultry, venison, drinks, coffee, tea, spice, organic foods) - including quality parameters, a signification in human nutrition, main defects and ways of adulteration.
Výstupy studia předmětu -
Poslední úprava: REBLOVAZ (30.11.2012)
Studenti budou umět:
Třídění jednotlivých druhů potravinářských výrobků a související terminologii.
Základní složení jednotlivých druhů a skupin potravinářských výrobků a jejich význam ve výživě.
Základní požadavky na jakost jednotlivých skupin potravinářských výrobků, jejich hlavní vady a nejčastější způsoby falšování.
Poslední úprava: REBLOVAZ (16.07.2013)
Students will be able to:
classify food products using the correct nomenclature;
characterize food commodities in relation to their composition and human nutrition;
describe quality parameters, main defects and ways of adulteration of various food commodities.
Literatura -
Poslední úprava: REBLOVAZ (06.08.2015)
Z: Záznamy z přednášek
Z: Příslušné legislativní předpisy
Z: Dostálová J., Kadlec P. (eds.) a kol.: Potravinářské zbožíznalství, KEY Publishing, 2014, ISBN 978-80-7418-208-2
D: Kadlec P. a kol.: Co byste měli vědět o potravinách, KEY Publishing, 2009, ISBN 978-80-7418-051-4
D: Pánek J., Pokorný J., Dostálová J.: Základy výživy, Svoboda Servis, Praha 2002, ISBN 80-86320-23-5
Poslední úprava: TAJ323 (28.08.2013)
R: Presetations from this subjetc.
R: Prováděcí vyhlášky k zákonu o potravinách a tabákových výrobcích č. 110/1997 Sb. (Pouze základní definice, třídění na druhy a skupiny a terminologie).
A: Kavina J.: Zbožíznalství potravinářského zboží 1.-3. díl, IQ 147, Praha, 1996-1997.
A: Anderle a kol. Zbožíznalsví, SNTL, Praha 1996, ISBN 80-902110-3-8.
A: Kadlec P. a kol.: Co byste měli vědět o potravinách, KEY Publishing, 2009, ISBN 978-80-7418-051-4.
A: Kohout P. (ed.) a kol.: Potraviny - součást zdravého životního stylu, SOLEN, Olomouc, 2010, ISBN 978-80-87327-39-5.
A: Pánek J., Pokorný J., Dostálová J.: Základy výživy, Svoboda Servis, Praha 2002, ISBN 80-86320-23-5.
Studijní opory -
Poslední úprava: REBLOVAZ (06.08.2015)
http://www.zakonyprolidi.cz/
http://eur-lex.europa.eu/cs/index.htm
http://web.vscht.cz/~reblovaz/
Poslední úprava: REBLOVAZ (16.07.2013)
http://sbirka.vscht.cz/
http://eur-lex.europa.eu/cs/index.htm
http://www.bezpecnostpotravin.cz/
Sylabus -
Poslední úprava: REBLOVAZ (06.08.2015)
1. Úvod do předmětu a organizace výuky
2. Maso a masné výrobky
3. Ryby a další vodní živočichové (a výrobky z nich); vejce a výrobky z nich
4. Mléko a mléčné výrobky
5. Jedlé tuky a oleje
6. Ovoce a výrobky z ovoce; houby; droždí
7. Zelenina a výrobky ze zeleniny; brambory a výrobky z nich
8. Pekařské a cukrářské výrobky (a těsta); těstoviny
9. Mlýnské produkty z obilovin; škrob a výrobky z něj; luštěniny a výrobky z nich; olejnatá semena
10. Koření; jedlá sůl; ochucovadla; hořčice; ocet
11. Sladidla; med; cukrovinky; čokoláda; kakao
12. Nealkoholické nápoje; káva, čaj a kávoviny
13. Alkoholické nápoje
14. Typy potravin jdoucí napříč komoditami (= zmrazené potraviny, potraviny určené pro zvláštní výživu, …) a doplňky stravy
Poslední úprava: REBLOVAZ (16.07.2013)
1. Cereals, legumes, poppy and other seeds
2. Mill products of cereals and legumes; baking products