Poslední úprava: Pánek Jan doc. Ing. CSc. (13.08.2013)
Předmět seznamuje s fyziologií gastrointestinálního traktu a souvisejícími orgány a procesy, s trávením a metabolismem jednotlivých živin. Pathofyziologie výživy seznamuje posluchače s poruchami fyziologických procesů gastrointestinálního traktu a se základy výživy a dietetiky v léčbě a prevenci chorob hromadného výskytu.
Poslední úprava: TAJ323 (16.08.2013)
The course introduces the physiology of the gastrointestinal tract and related organs and processes of digestion and metabolism of nutrients. Pathophysiology of nutrition introduces students to the disorders of physiological processes in the gastrointestinal tract and the basics of nutrition and dietetics in the treatment and prevention of diseases of the mass occurrence.
Výstupy studia předmětu -
Poslední úprava: Pánek Jan doc. Ing. CSc. (13.08.2013)
Studenti budou umět:
Vysvětlit význam a funkci jednotlivých částí gastrointestinálního traktu
Vysvětlit význam a funkci jater, ledvin a pankreatu
Objasnit změny, ke kterým dochází v organismu při poruchách příjmu potravy
Poslední úprava: TAJ323 (16.08.2013)
Students will be able to:
explain the meaning and function of each part of the gastrointestinal tract.
explain the importance and function of liver, kidney and pancreas.
explain the changes that occur in the organism during disorders of food intake.
Literatura -
Poslední úprava: Pánek Jan doc. Ing. CSc. (13.08.2013)
Z: Kohout P., Rušavý Z., Šerclová Z. Vybrané kapitoly z klinické výživy I. Forsapi, Praha, 2010. ISBN 978-80-87250-08-2
D: Krch F. D. Poruchy příjmu potravy. Grada Publishing a. s., Praha, 2005. ISBN 80-247-0840-X
D: Lukáš K., Žák A. Gastroenterologie a hepatologie. Grada Publishing a.s., Praha, 2007. ISBN 978-80-247-1787-6
D: Pánek J., Pokorný J., Dostálová J., Kohout P. Základy výživy. Svoboda Servis, Praha, 2002. ISBN 80-86320-23-5
D: Referenční hodnoty pro příjem živin. Společnost pro výživu. Výživa servis s.r.o., Praha, 2011. ISBN 978-80-254-6987-3
Z: Silbernagl S., Despopoulos A. Atlas fyziologie člověka. Grada Publishing a.s., Praha, 2004. ISBN 80-247-0630-X
D: Silbernagl S., Lang F. Atlas patofyziologie člověka. Grada Publishing a.s., Praha, 2001. ISBN 80-7169-968-3
Z: Svačina Š. a kol. Klinická dietologie. Grada Publishing a.s., Praha, 2008. ISBN-978-80-247-2256-6
D: Velíšek J., Hajšlová J. Chemie potravin. Ossis, Tábor, 2009. ISBN 978-80-86659-17-6
D: Vokurka M. a kol. Velký lékařský slovník. 8. Aktualizované vydání, Maxdorf, Praha, 2004. ISBN 978-80-7345-166-0
Poslední úprava: TAJ323 (28.08.2013)
R: Kohout P., Rušavý Z., Šerclová Z. Vybrané kapitoly z klinické výživy I. Forsapi, Praha, 2010. ISBN 978-80-87250-08-2.
A: Krch F. D. Poruchy příjmu potravy. Grada Publishing a. s., Praha, 2005. ISBN 80-247-0840-X.
A: Lukáš K., Žák A. Gastroenterologie a hepatologie. Grada Publishing a.s., Praha, 2007. ISBN 978-80-247-1787-6.
A: Pánek J., Pokorný J., Dostálová J., Kohout P. Základy výživy. Svoboda Servis, Praha, 2002. ISBN 80-86320-23-5.
A: Referenční hodnoty pro příjem živin. Společnost pro výživu. Výživa servis s.r.o., Praha, 2011. ISBN 978-80-254-6987-3.
R: Silbernagl S., Despopoulos A. Atlas fyziologie člověka. Grada Publishing a.s., Praha, 2004. ISBN 80-247-0630-X.
A: Silbernagl S., Lang F. Atlas patofyziologie člověka. Grada Publishing a.s., Praha, 2001. ISBN 80-7169-968-3.
R: Svačina Š. a kol. Klinická dietologie. Grada Publishing a.s., Praha, 2008. ISBN-978-80-247-2256-6.
A: Velíšek J., Hajšlová J. Chemie potravin. Ossis, Tábor, 2009. ISBN 978-80-86659-17-6.
A: Vokurka M. a kol. Velký lékařský slovník. 8. Aktualizované vydání, Maxdorf, Praha, 2004. ISBN 978-80-7345-166-0.
Studijní opory -
Poslední úprava: Pánek Jan doc. Ing. CSc. (13.08.2013)
Food and Nutrition Information Centre, http://fnic.nal.usda.gov/
Nutrition Government; http://www.nutrition.gov/
Food and Drug Administration (FDA); http://www.fda.gov/
European Food Safety Authority (EFSA); http://www.efsa.europa.eu
Poslední úprava: Pánek Jan doc. Ing. CSc. (13.08.2013)
Food and Nutrition Information Centre, http://fnic.nal.usda.gov/
Nutrition Government; http://www.nutrition.gov/
Food and Drug Administration (FDA); http://www.fda.gov/
European Food Safety Authority (EFSA); http://www.efsa.europa.eu
Sylabus -
Poslední úprava: Pánek Jan doc. Ing. CSc. (13.08.2013)
1. Význam hlavních živin, esenciálních látek a mikronutrientů ve výživě
2. Fyziologie gastrointestinálního traktu I
3. Fyziologie gastrointestinálního traktu II
4. Funkce a úloha jater a pankreatu
5. Vstřebávání a transport živin, úloha krevního a lymfatického oběhu ve výživě
6. Endokrinní žlázy, hormonální regulace trávení a metabolismu nutrientů
7. Regulace a poruchy metabolismu vápníků a dalších minerálních látek
8. Vylučování látek, úloha ledvin; příčiny a důsledky poruch funkcí ledvin
9. Výživa a poruchy příjmu potravy
10. Poruchy trávení a metabolismu sacharidů; výživa v prevenci a terapii diabetu
11. Výživa v prevenci a terapii kardiovaskulárních chorob a dyslipidemií
12. Výživa v prevenci a terapii nádorových onemocnění
13. Výživa v prevenci a terapii chorob gastrointestinálního traktu, pankreatu, jater a žlučníku
14. Potravní intolerance a alergie, výživa při dně
Poslední úprava: TAJ323 (16.08.2013)
1. The importance of major nutrients, essential substances and micronutrients in the diet.
2. Physiology of the gastrointestinal tract I.
3. Physiology of the gastrointestinal tract II.
4. The function and role of the liver and pancreas.
5. Absorption and transport of nutrients, the role of blood and lymphatic circulation in nutrition.
6. Endocrine glands, hormonal regulation of digestion and metabolism of nutrients.
7. Regulation and metabolic disorders of calcium and other minerals.
8. The excretion of substances, the role of the kidneys, causes and consequences of of renal impairment.
9. Nutrition and Eating Disorders.
10. Disorders of carbohydrate digestion and metabolism, diet in the prevention and treatment of diabetic patients.
11. Nutrition in prevention and treatment of cardiovascular disease and dyslipidemia.
12. Nutrition in prevention and treatment of cancer.
13. Nutrition in prevention and therapy of diseases of the gastrointestinal tract, pancreas, liver and gallbladder.
14. Food intolerance and allergies, nutrition at gout disease.
Vstupní požadavky -
Poslední úprava: Pánek Jan doc. Ing. CSc. (13.08.2013)
Chemie potravin, Biochemie
Poslední úprava: Pánek Jan doc. Ing. CSc. (13.08.2013)
Food Chemistry, Biochemistry
Studijní prerekvizity -
Poslední úprava: Pánek Jan doc. Ing. CSc. (13.08.2013)
Chemie potravin, Biochemie
Poslední úprava: Pánek Jan doc. Ing. CSc. (13.08.2013)
Food Chemistry, Biochemistry
Zátěž studenta
Činnost
Kredity
Hodiny
Konzultace s vyučujícími
0.1
3
Účast na přednáškách
1
28
Příprava na přednášky, semináře, laboratoře, exkurzi nebo praxi