Předmět Laboratoř analýzy biologicky aktivních přírodních látek je určený studentům, kteří absolvovali předmět Analýza biologicky aktivních přírodních látek. Cílem předmětu je studenty prakticky seznámit s vybranými moderními technikami pro přípravu vzorku, vývojem a optimalizací separace analytů, detekcí, zpracováním naměřených dat a jejich interpretací. Laboratoře jsou koncipovány jako samostatná činnost studentů na zadaném tématu (projektu), kdy nejprve na základě literární rešerše navrhnou vhodný analytický postup a po konzultaci s vyučujícím jej zrealizují. Naměřená data následně vyhodnotí, provedou jejich interpretaci a vše zpracují do zprávy.
Poslední úprava: Pulkrabová Jana prof. Ing. Ph.D. (03.07.2013)
The course Analysis of Natural Bioactive Compounds: Laboratory is designed for students who have completed the course Analysis of Natural Bioactive Compounds. The aim of the course is to introduce to students selected modern techniques for sample preparation, development and optimization of analyte separation, detection of compounds, data handling and interpretation. Laboratories are designed as single handed activities of students on their projects, the first part is based on a literature review and proposal of a suitable analytical procedure and after the consultation with the teacher, the project can be realized in the laboratory. The measured data are evaluated and interpreted in the final report.
Výstupy studia předmětu -
Poslední úprava: TAJ323 (23.08.2013)
Studenti budou umět:
Připravit a naplánovat experimentální činnost v moderní laboratoři.
Pod vedením realizovat přípravu vzorku a instrumentální detekční koncovku pro analýzu organických látek.
Zpracovat a interpretovat naměřená data.
Poslední úprava: TAJ323 (23.08.2013)
Students will be able to:
prepare and plan the experimental work in the modern laboratory.
under the leadership to realise the sample preparation and final instrumental analysis of organic compounds.
process and interpret the measured data.
Literatura -
Poslední úprava: TAJ323 (10.12.2012)
Z: Otles S. (ed.): Handbook of Food Analysis Instruments. CRC Press, Boca Raton, USA, 2009, e-zdroj VŠCHT, ISBN 9781420045666.
Z: W.M.A. Niessen: Current Practice of Gas Chromatography-Mass Spectrometry. Marcel Dekker, Inc., USA, 2001, ISBN 9780824704735.
Z: W.M.A. Niessen: Liquid Chromatography-Mass Spectrometry. CRC Press, Boca Raton, USA, 2006, ISBN 978-0-8247-4082-5.
Z: Watson J. T., Sparkman O. D.: Introduction to Mass Spectrometry. Wiley, Chichester, Velká Británie, 2007, ISBN 978-0-470-51634-8.
Poslední úprava: Pulkrabová Jana prof. Ing. Ph.D. (03.07.2013)
R: Otles S. (ed.): Handbook of Food Analysis Instruments. CRC Press, Boca Raton, USA, 2009, e-zdroj VŠCHT, ISBN 9781420045666.
R: W.M.A. Niessen: Current Practice of Gas Chromatography-Mass Spectrometry. Marcel Dekker, Inc., USA, 2001, ISBN 9780824704735.
R: W.M.A. Niessen: Liquid Chromatography-Mass Spectrometry. CRC Press, Boca Raton, USA, 2006, ISBN 978-0-8247-4082-5.
R: Watson J. T., Sparkman O. D.: Introduction to Mass Spectrometry. Wiley, Chichester, Velká Británie, 2007, ISBN 978-0-470-51634-8.