The subject is composed of lectures focused on the deepening of the theoretical knowledge in the field of chemistry of natural and modified polysaccharides and their practical application in various branches of industry. Individual lectures are dedicated to isolation, purification, physical properties, chemical modification and structural analysis of polysaccharides.
Last update: Pátková Vlasta (15.10.2018)
Předmět je sestaven z přednášek zaměřených na prohloubení teoretických znalostí v oblasti chemie přírodních a modifikovaných polysacharidů a jejich praktického využití v různých oborech průmyslu. Jednotlivé přednášky jsou věnovány postupům isolace, přečištění, fyzikálním vlastnostem, chemické modifikace a strukturní analýze polysacharidů.
Aim of the course -
Last update: Čopíková Jana prof. Ing. CSc. (28.03.2014)
Wide knowledge of polysaccharides, especially in the area of doctoral thesis
Last update: Čopíková Jana prof. Ing. CSc. (28.03.2014)
Rozšířené znalosti o polysacharidech s cílem na doktorskou práci.
Literature -
Last update: Čopíková Jana prof. Ing. CSc. (28.03.2014)
Food Polysaccharidws and Their Aoplications, eduted by Alistair M. Stephen, GlynO. Phillips, peter A. Williams, Taylorand Francis Group, ISBN 10:0-8247-5922-2
Last update: Čopíková Jana prof. Ing. CSc. (28.03.2014)
Food Polysaccharidws and Their Aoplications, eduted by Alistair M. Stephen, GlynO. Phillips, peter A. Williams, Taylorand Francis Group, ISBN 10:0-8247-5922-2
Learning resources -
Last update: Čopíková Jana prof. Ing. CSc. (06.04.2014)
Scientific databases, for example: SciFinder, journal, for example: : Carbohydrate Polymers, Carbohydrate Research, Cellulose.
Last update: Čopíková Jana prof. Ing. CSc. (06.04.2014)
Vědecké databáze, např. SciFinder, časopisy např.: : Carbohydrate Polymers, Carbohydrate Research, Cellulose.
Syllabus -
Last update: Pátková Vlasta (15.10.2018)
The subject contains several blocks: (a) occurrence and importance of polysaccharides in Nature, (b) preparative and analytical aspects, (c) modification of polysaccharides, (d) physical properties and biological activities of polysaccharides, and (e) use of polysaccharides in food structure formation and in pharmacy.
Most of the lectures are devoted to the overview of industrially and medically important polysaccharides from plant, animal, fungal and microbial sources.
Questions related to isolation, purification and analysis of composition, structure and molecular weight of polysaccharides will be discussed. Polysaccharides will be described as hydrocolloids, i.e. their behaviour in an aqueous environment. Extensions to the use of polysaccharides through chemical or other modifications will be discussed. The active participation of PhD students will be focused on the research of polysaccharides relevant to their doctoral works.
Last update: Pátková Vlasta (15.10.2018)
Předmět obsahuje několik bloků: (a) výskyt a význam polysacharidů v přírodě, (b) preparativní a analytické aspekty, (c) modifikace polysacharidů, (d) fyzikální vlastnosti a biologické aktivity polysacharidů, (e) využití polysacharidů při tvorbě struktury potravin a ve farmacii.
Velká část přednášek je věnovaná přehledu průmyslově a medicinálně významných polysacharidů z rostlinných, živočišných, fungálních a mikrobiálních zdrojů.
Dále budou probírány otázky vázáné s isolací, čištěním a analýzou složení, struktury a molekulové hmotností polysacharidů. Polysacharidy budou popsány jako hydrokoloidy, tj. jejich chovaní ve vodném prostředí. Budou probrány možnosti rozšíření využití polysacharidů cestou chemické nebo jiné modifikace. Aktivní účast studentů doktorského studia bude zaměřena na výzkum polysacharidů majících význam pro jejich doktorské práce.
Entry requirements -
Last update: Čopíková Jana prof. Ing. CSc. (06.04.2014)
Education on the level Magister.
Last update: Čopíková Jana prof. Ing. CSc. (06.04.2014)
Ukončené studium na úrovni magisterského studia.
Course completion requirements -
Last update: Pátková Vlasta (15.10.2018)
Assessment of the presentation devoted to the current topic in polysaccharide research. Final oral exam.
Last update: Pátková Vlasta (15.10.2018)
Hodnocená prezentace věnovaná aktuálnímu tématu v oblasti výzkumu polysacharidů. Závěrečná ústní zkouška.