Last update: Štětina Jiří doc. Ing. CSc. (06.11.2015)
The course is aimed at a deeper understanding of the application of unit operations in the technology of dairy products and their impact on the physico-chemical changes, and chemical and biochemical reactions occurring during processing and storage of raw materials and dairy products. In addition it includes the potential use of modern technologies enabling the production of new functional foods.
Last update: Štětina Jiří doc. Ing. CSc. (06.11.2015)
Předmět je zaměřen na hlubší pochopení uplatnění jednotkových operací v technologii mléčných výrobků a jejich vliv na fyzikálně chemické změny a chemické a biochemické reakce probíhajících při zpracování a skladování mléčných surovin a výrobků. Dále zahrnuje potenciální využití moderních technologií umožňující výrobu nových funkčních potravin.
Aim of the course -
Last update: Štětina Jiří doc. Ing. CSc. (06.11.2015)
Students will be able to:
describe and explain the technology of dairy products and ongoing physical changes and chemical reactions.
To propose a modification of technology for innovation in the production and utilization of new technologies in the development of new functional foods.
Last update: Štětina Jiří doc. Ing. CSc. (06.11.2015)
Studenti budou umět:
popsat a vysvětlit technologii mléčných výrobků a probíhající fyzikální změny a chemické reakce. Navrhnout modifikaci technologie při inovaci výroby a využití nových technologií při vývoji nových funkčních potravin.
Literature -
Last update: Štětina Jiří doc. Ing. CSc. (06.11.2015)
Walstra P., Wouters J. T. M., Geurts T. J.: Dairy Science and Technology, CRC Press 2006
Fuquay J., Fox P.F., McSweeney P.L.H.: Encyclopedia of Dairy Science, Academic Press, London 2011
Last update: Štětina Jiří doc. Ing. CSc. (06.11.2015)
Walstra P., Wouters J. T. M., Geurts T. J.: Dairy Science and Technology, CRC Press 2006
Fuquay J., Fox P.F., McSweeney P.L.H.: Encyclopedia of Dairy Science, Academic Press, London 2011
Learning resources -
Last update: Štětina Jiří doc. Ing. CSc. (06.11.2015)
Self-study of scientific literature.
Last update: Štětina Jiří doc. Ing. CSc. (06.11.2015)
Samostudium původních vědeckých pramenů.
Syllabus -
Last update: Štětina Jiří doc. Ing. CSc. (06.11.2015)
Milk composition and properties, fundamental processes in milk processing. Traditional and new technologies and types of liquid and fermented dairy products, butter and anhydrous milk fat, ice cream, cheesea, evapored and dried milk products. Modern products based on the use of functional components of milk, whey and protein concentrate.
Last update: Štětina Jiří doc. Ing. CSc. (06.11.2015)
Složení a vlastnosti mléka, základní procesy při zpracování mléka.
Tradiční a nové technologie a druhy tekutých a fermentovaných mléčných výrobků, másel a bezvodého mléčného tuku, mražených krémů, sýrů, zahuštěných a sušených mléčných výrobků. Moderní výrobky založené na využití funkčních složek mléka, syrovátky a koncentrátů bílkovin.
Entry requirements -
Last update: Štětina Jiří doc. Ing. CSc. (06.11.2015)
Magister study programme of chemistry, food chemistry or food technology.
Last update: Štětina Jiří doc. Ing. CSc. (06.11.2015)
Magisterský studijní program chemie, potravinářské chemie nebo potravinářské technologie.
Registration requirements -
Last update: Štětina Jiří doc. Ing. CSc. (06.11.2015)
Food chemistry, physical chemistry, biochemistry, food microbiology, chemical engineering.
Last update: Štětina Jiří doc. Ing. CSc. (06.11.2015)