Last update: Pánek Jan doc. Ing. CSc. (24.01.2018)
The course introduces the physiology of the gastrointestinal tract and related organs and processes of digestion and metabolism of nutrients. Pathophysiology of nutrition introduces students to the disorders of physiological processes in the gastrointestinal tract and the basics of nutrition and dietetics in the treatment and prevention of diseases of the mass occurrence.
Last update: Pánek Jan doc. Ing. CSc. (24.01.2018)
Předmět seznamuje s fyziologií gastrointestinálního traktu a souvisejícími orgány a procesy, s trávením a metabolismem jednotlivých živin. Pathofyziologie výživy seznamuje posluchače s poruchami fyziologických procesů gastrointestinálního traktu a se základy výživy a dietetiky v léčbě a prevenci chorob hromadného výskytu.
Aim of the course -
Last update: Pánek Jan doc. Ing. CSc. (24.01.2018)
Students will be able to:
explain the meaning and function of each part of the gastrointestinal tract and interactions with intestinal microbiome.
explain the importance and function of liver, kidney and pancreas.
to clarify the changes occurring in the organism in gastrointestinal disorders and above mentioned organs
Last update: Pánek Jan doc. Ing. CSc. (24.01.2018)
Studenti budou umět:
Vysvětlit význam a funkci jednotlivých částí gastrointestinálního traktu a interakce se střevním mikrobiomem
Vysvětlit význam a funkci jater, ledvin a pankreatu
Objasnit změny, ke kterým dochází v organismu při poruchách gastrointestinálního traktu a výše uvedených orgánů
Literature -
Last update: Pánek Jan doc. Ing. CSc. (24.01.2018)
R: Kohout P., Rušavý Z., Šerclová Z. Vybrané kapitoly z klinické výživy I. Forsapi, Praha, 2010. ISBN 978-80-87250-08-2
A: Krch F. D. Poruchy příjmu potravy. Grada Publishing a. s., Praha, 2005. ISBN 80-247-0840-X
A: Lukáš K., Žák A. Gastroenterologie a hepatologie. Grada Publishing a.s., Praha, 2007. ISBN 978-80-247-1787-6
A: Pánek J., Pokorný J., Dostálová J., Kohout P. Základy výživy. Svoboda Servis, Praha, 2002. ISBN 80-86320-23-5
A: Referenční hodnoty pro příjem živin. Společnost pro výživu. Výživa servis s.r.o., Praha, 2011. ISBN 978-80-254-6987-3
A: Rokyta R.a kol. Fyziologie a patologická fyziologie pro klinickou praxi. Grada, Praha, 2015; ISBN: 978-80-247-4867-2
R: Silbernagl S., Despopoulos A. Atlas fyziologie člověka. Grada Publishing a.s., Praha, 2016. ISBN 978-80-247-4271-7
A: Silbernagl S., Lang F. Atlas patofyziologie člověka. Grada Publishing a.s., Praha, 2012. ISBN 978-80-247-3555-9
R: Svačina Š. a kol. Klinická dietologie. Grada Publishing a.s., Praha, 2008. ISBN-978-80-247-2256-6
A: Svačina, Š. a kol. Poruchy metabolismu a výživy. 1. vyd. Praha: Galén, 2010. ISBN 978-807-2626-762.
A: Velíšek J., Hajšlová J. Chemie potravin. Ossis, Tábor, 2009. ISBN 978-80-86659-17-6
A: Vokurka M. a kol. Velký lékařský slovník. 10. Aktualizované vydání, Maxdorf, Praha, 2015. ISBN 978-80-7345-456-2
Last update: Pánek Jan doc. Ing. CSc. (24.01.2018)
Z: Kohout P., Rušavý Z., Šerclová Z. Vybrané kapitoly z klinické výživy I. Forsapi, Praha, 2010. ISBN 978-80-87250-08-2
D: Krch F. D. Poruchy příjmu potravy. Grada Publishing a. s., Praha, 2005. ISBN 80-247-0840-X
D: Lukáš K., Žák A. Gastroenterologie a hepatologie. Grada Publishing a.s., Praha, 2007. ISBN 978-80-247-1787-6
D: Pánek J., Pokorný J., Dostálová J., Kohout P. Základy výživy. Svoboda Servis, Praha, 2002. ISBN 80-86320-23-5
D: Referenční hodnoty pro příjem živin. Společnost pro výživu. Výživa servis s.r.o., Praha, 2011. ISBN 978-80-254-6987-3
D: Rokyta R.a kol. Fyziologie a patologická fyziologie pro klinickou praxi. Grada, Praha, 2015; ISBN: 978-80-247-4867-2
Z: Silbernagl S., Despopoulos A. Atlas fyziologie člověka. Grada Publishing a.s., Praha, 2016. ISBN 978-80-247-4271-7
D: Silbernagl S., Lang F. Atlas patofyziologie člověka. Grada Publishing a.s., Praha, 2012. ISBN 978-80-247-3555-9
Z: Svačina Š. a kol. Klinická dietologie. Grada Publishing a.s., Praha, 2008. ISBN-978-80-247-2256-6
D: Svačina, Š. a kol. Poruchy metabolismu a výživy. 1. vyd. Praha: Galén, 2010. ISBN 978-807-2626-762.
D: Velíšek J., Hajšlová J. Chemie potravin. Ossis, Tábor, 2009. ISBN 978-80-86659-17-6
D: Vokurka M. a kol. Velký lékařský slovník. 10. Aktualizované vydání, Maxdorf, Praha, 2015. ISBN 978-80-7345-456-2
Learning resources -
Last update: Pánek Jan doc. Ing. CSc. (24.01.2018)
Food and Nutrition Information Centre, http://fnic.nal.usda.gov/
Nutrition Government; http://www.nutrition.gov/
Food and Drug Administration (FDA); http://www.fda.gov/
European Food Safety Authority (EFSA); http://www.efsa.europa.eu