Last update: Cejpek Karel doc. Dr. Ing. (26.01.2018)
The course is focused on the chemical composition of foods and food raw materials, important properties of food components and their function in important commodities. Technological aspects and the most important changes occurring during the technological and culinary processing of various groups and sub-groups of food products and raw materials are also involved.
Last update: Cejpek Karel doc. Dr. Ing. (26.01.2018)
Předmět je zaměřen na chemické složení potravin a jejich surovin, významné vlastnosti jednotlivých složek potravin a jejich funkci v jednotlivých komoditách. Součástí přednášek je také popis technologických aspektů a nejvýznamnějších změn, ke kterým u jednotlivých druhů, skupin a podskupin potravinářských výrobků a surovin během jejich technologického a kulinárního zpracování dochází.
Aim of the course -
Last update: Cejpek Karel doc. Dr. Ing. (26.01.2018)
Students will be able to
identify the key factors that affect the properties of food materials and products at the molecular level in particular;
define the parameters determining the safety and quality of food;
describe how chemical and biochemical reactions affect the quality and safety of food products and raw materials;
apply the above findings in technological and culinary processes that lead to the maintenance and/or modification of the food composition and stability.
Last update: Cejpek Karel doc. Dr. Ing. (26.01.2018)
Studenti budou umět
identifikovat klíčové faktory, které ovlivňují vlastnosti potravinářských surovin a výrobků, a to zejména na molekulární úrovni;
definovat parametry určující bezpečnost a kvalitu potravin;
popsat, jak chemické a biochemické reakce ovlivňují kvalitu a bezpečnost potravinářských surovin a výrobků;
aplikovat výše uvedená zjištění u těch technologických procesů a kulinárních postupů, které vedou k zachování nebo naopak ke změně složení a stability potravin.
Literature -
Last update: Cejpek Karel doc. Dr. Ing. (26.01.2018)
R: Velíšek J., The Chemistry of Foods, Wiley-Blackwell, Chichester, 2014, 9781118383841.
Last update: Cejpek Karel doc. Dr. Ing. (26.01.2018)
http://mms02.vscht.cz/
http://lib-c.vscht.cz/
http://www.sciencedirect.com/
http://mms02.vscht.cz/chemreakce/?lang=en
Last update: Cejpek Karel doc. Dr. Ing. (26.01.2018)
http://mms02.vscht.cz/
http://lib-c.vscht.cz/
http://www.sciencedirect.com/
http://mms02.vscht.cz/chemreakce
Requirements to the exam -
Last update: Vlčková Martina Ing. (30.01.2018)
Within the extent of the syllabus.
Last update: Vlčková Martina Ing. (30.01.2018)
V rozsahu sylabu.
Syllabus -
Last update: Cejpek Karel doc. Dr. Ing. (26.01.2018)
1. Introduction to the chemistry of the key components determining physical-chemical and sensory properties of food.
2. Drinking water, water in foods.
3. Meat, poultry and products thereof.
4. Fish and aquatic organisms.
5. Eggs and egg products.
6. Milk and milk products.
7. Edible fats and oils.
8. Cereals and cereal products.
9. Legumes and potatoes.
10. Vegetables and vegetable products.
11. Fruits and fruit products.
12. Alcoholic beverages, sugar and honey.
13. Coffee, cocoa and tea; spices.
14. Seminars, case studies.
Last update: Cejpek Karel doc. Dr. Ing. (26.01.2018)
1. Úvod do chemie klíčových složek určujících fyzikálně-chemické a senzorické vlastnosti potravin.
2. Pitná voda, voda v potravinách.
3. Maso, drůbež a výrobky z nich.
4. Ryby a vodní organismy.
5. Vejce a vaječné výrobky.
6. Mléko a mléčné výrobky.
7. Jedlé tuky a oleje.
8. Obiloviny a výrobky z nich.
9. Luštěniny a brambory.
10. Zelenina a zeleninové výrobky.
11. Ovoce a ovocné výrobky.
12. Alkoholické nápoje, cukr a med.
13. Káva, kakao a čaj; koření.
14. Seminární diskuse, řešení případových studií.
Registration requirements -
Last update: Cejpek Karel doc. Dr. Ing. (26.01.2018)
Food Chemistry
Last update: Cejpek Karel doc. Dr. Ing. (26.01.2018)
Chemie potravin
Course completion requirements -
Last update: Cejpek Karel doc. Dr. Ing. (26.01.2018)
Successfully passed oral exam. During the term, students complete several short tests, which are not compulsory. However, the number and result of the completed tests is taken into account at the oral exam.
Last update: Cejpek Karel doc. Dr. Ing. (26.01.2018)
Úspěšné absolvování ústní zkoušky. V průběhu semestru studenti píší několik krátkých testů, jejichž absolvování není povinné, ale k počtu a výsledku vyplněných testů se u ústní zkoušky přihlíží.
Teaching methods
Activity
Credits
Hours
Konzultace s vyučujícími
0.1
3
Účast na přednáškách
1
28
Příprava na přednášky, semináře, laboratoře, exkurzi nebo praxi