SubjectsSubjects(version: 953)
Course, academic year 2015/2016
  
Fermentation Technology - N319030
Title: Fermentační technologie
Guaranteed by: Department of Biotechnology (319)
Faculty: Faculty of Food and Biochemical Technology
Actual: from 2011
Semester: winter
Points: winter s.:4
E-Credits: winter s.:4
Examination process: winter s.:
Hours per week, examination: winter s.:2/1, C+Ex [HT]
Capacity: unknown / unknown (unknown)
Min. number of students: unlimited
State of the course: cancelled
Language: Czech
Teaching methods: full-time
Teaching methods: full-time
Level:  
Additional information: http://www.vscht.cz/main/soucasti/fakulty/fpbt/ostatni/miniatlas/mikr.htm
Note: course can be enrolled in outside the study plan
enabled for web enrollment
Guarantor: Fiala Jaromír Ing. Ph.D.
Examination dates   Schedule   
Literature - Czech

Boulton, R. a kol.: Principles and practices of winemaking, Springer Science+Business Media, Inc., USA, 1996,1999.

Casamayor, P.: Umění degustace, Fragment, Praha, 2004.

Farkaš, J.: Biotechnológia vína, Alfa Bratislava, 1983.

Kadlec, P. a kol.: Technologie potravin II, skriptum VŠCHT Praha 2002.

Kosař, K. a kol.: Technologie výroby sladu a piva, VÚPS, a.s., 2000.

Kraus, V. a kol.: Réva a víno v Čechách a na Moravě, Radix Praha, 1999.

Malík, F.: Ze života vína, Filip Trend Publishing, 2003.

McGovern, P.: Ancient wine: the search for the origins of viniculture, Princeton University Press, USA, 2003.

Pavloušek, P.: Vinohradnictví – odrůdy révy vinné, Mendelova zemědělská a lesnická universita v Brně, 1999.

Ribéreau-Gayon, P., Glories, Y., Maujean, A., Dubourdieu, D.: Handbook of Enology, Volume 1,2. John Wiley &

Sons Chichester, 2000.

Rychtera, M., Uher, J., Páca, J.: Lihovarství, drožďařství a vinařství, skriptum VŠCHT, SNTL, Praha 1987.

Steidl, R.: Sklepní hospodářství, Národní salon vín Valtice, 2002.

Steidl, R. a Renner, W.: Moderní příprava červeného vína, Národní salon vín Valtice, 2003.

Steidl, R. a Leindl, G.: Zrání vína v sudech barrique, Národní salon vín Valtice, 2003.

Šilhánková, L.: Mikrobiologie pro potravináře a biotechnology, Victoria publishing Praha, 1995.

Švejcar, V. a Voldřich, R.: Vinařství – technologie speciálních vín, Vysoká škola zemědělská v Brně, 1991.

vino.php5.cz

Last update: Fiala Jaromír (05.04.2006)
Syllabus - Czech

1. Úvod do problematiky fermentačních procesů, terminologie

2. Antibiotika, vitaminy

3. Aminokyseliny, exopolysacharidy

4. Sladařství I

5. Sladařství II

6. Pivovarství I

7. Pivovarství II

8. Vinařství I

9. Vinařství II

10.Organické kyseliny

11.Drožďárenství I

12.Drožďárenství II

13.Lihovarství I

14.Lihovarství II

Last update: Fiala Jaromír (05.04.2006)
 
VŠCHT Praha