SubjectsSubjects(version: 953)
Course, academic year 2015/2016
  
Food Preservation and Meat Technology - N324025
Title: Konzervárenství a technologie masa
Guaranteed by: Department of Food Preservation (324)
Faculty: Faculty of Food and Biochemical Technology
Actual: from 2010 to 2021
Semester: summer
Points: summer s.:4
E-Credits: summer s.:4
Examination process: summer s.:
Hours per week, examination: summer s.:2/1, C+Ex [HT]
Capacity: unknown / unknown (unknown)
Min. number of students: unlimited
State of the course: not taught
Language: Czech
Teaching methods: full-time
Teaching methods: full-time
Level:  
Note: course can be enrolled in outside the study plan
enabled for web enrollment
Examination dates   Schedule   
Syllabus - Czech

1. Suroviny konzervárenského průmyslu. Ovoce a zelenina jako fyziologicky funkční potraviny. Nároky z hlediska technologického. Sklizeň a skladování.

2. Sortiment konzervárenských výrobků podle konzistence a konzervační koncovky. Společné operace: doprava, třídění, praní, loupání a dělení.

3. Výrobky kusovité konzistence: polotovary, sterilované, zmrazené a sušené výrobky, proslazené ovoce, mléčně kysaná zelenina. Hotová jídla v konzervárnách a mrazírnách.

4. Výrobky kašovité konzistence: sterilované, zmrazené a zahuštěné protlaky, ovocné pomazánky.

5. Výrobky tekuté konzistence: způsoby získávání ovocných a zeleninových šťáv. Dřeňové šťávy.

6. Výroba čirých šťáv, koncentrátů, sirupů, nealko nápojů, ovocných vín.

7. Speciální technologie - hořčice, pektin.

8. Definice masa, jeho zdroje, jatečná zvířata a drůbež. Histologická stavba a chemické složení masa.

9. Technologické a organoleptické vlastnosti masa.

10. Postmosrtální změny, PSE a DFD maso. Intravitální vlivy na jakost.

11. Nákup a přeprava jatečných zvířat. Jateční opracování, veterinární prohlídka.

12. Ošetření, chladírenské a mrazírenské skladování masa. Bourání masa, jeho údržnost a zacházení s masem.

13. Masná výroba, zajištění údržnosti, suroviny a přídatné látky.

14. Jednotlivé operace: solení, mělnění a míchání, narážení, uzení, tepelné opracování, sušení, fermentace.

Last update: TAJ324 (03.04.2006)
 
VŠCHT Praha