Poslední úprava: Štětina Jiří doc. Ing. CSc. (06.11.2015)
Předmět je zaměřen na hlubší pochopení uplatnění jednotkových operací v technologii mléčných výrobků a jejich vliv na fyzikálně chemické změny a chemické a biochemické reakce probíhajících při zpracování a skladování mléčných surovin a výrobků. Dále zahrnuje potenciální využití moderních technologií umožňující výrobu nových funkčních potravin.
Poslední úprava: Štětina Jiří doc. Ing. CSc. (06.11.2015)
The course is aimed at a deeper understanding of the application of unit operations in the technology of dairy products and their impact on the physico-chemical changes, and chemical and biochemical reactions occurring during processing and storage of raw materials and dairy products. In addition it includes the potential use of modern technologies enabling the production of new functional foods.
Výstupy studia předmětu -
Poslední úprava: Štětina Jiří doc. Ing. CSc. (06.11.2015)
Studenti budou umět:
popsat a vysvětlit technologii mléčných výrobků a probíhající fyzikální změny a chemické reakce. Navrhnout modifikaci technologie při inovaci výroby a využití nových technologií při vývoji nových funkčních potravin.
Poslední úprava: Štětina Jiří doc. Ing. CSc. (06.11.2015)
Students will be able to:
describe and explain the technology of dairy products and ongoing physical changes and chemical reactions.
To propose a modification of technology for innovation in the production and utilization of new technologies in the development of new functional foods.
Literatura -
Poslední úprava: Štětina Jiří doc. Ing. CSc. (06.11.2015)
Walstra P., Wouters J. T. M., Geurts T. J.: Dairy Science and Technology, CRC Press 2006
Fuquay J., Fox P.F., McSweeney P.L.H.: Encyclopedia of Dairy Science, Academic Press, London 2011
Poslední úprava: Štětina Jiří doc. Ing. CSc. (06.11.2015)
Walstra P., Wouters J. T. M., Geurts T. J.: Dairy Science and Technology, CRC Press 2006
Fuquay J., Fox P.F., McSweeney P.L.H.: Encyclopedia of Dairy Science, Academic Press, London 2011
Studijní opory -
Poslední úprava: Štětina Jiří doc. Ing. CSc. (06.11.2015)
Samostudium původních vědeckých pramenů.
Poslední úprava: Štětina Jiří doc. Ing. CSc. (06.11.2015)
Self-study of scientific literature.
Sylabus -
Poslední úprava: Štětina Jiří doc. Ing. CSc. (06.11.2015)
Složení a vlastnosti mléka, základní procesy při zpracování mléka.
Tradiční a nové technologie a druhy tekutých a fermentovaných mléčných výrobků, másel a bezvodého mléčného tuku, mražených krémů, sýrů, zahuštěných a sušených mléčných výrobků. Moderní výrobky založené na využití funkčních složek mléka, syrovátky a koncentrátů bílkovin.
Poslední úprava: Štětina Jiří doc. Ing. CSc. (06.11.2015)
Milk composition and properties, fundamental processes in milk processing. Traditional and new technologies and types of liquid and fermented dairy products, butter and anhydrous milk fat, ice cream, cheesea, evapored and dried milk products. Modern products based on the use of functional components of milk, whey and protein concentrate.
Vstupní požadavky -
Poslední úprava: Štětina Jiří doc. Ing. CSc. (06.11.2015)
Magisterský studijní program chemie, potravinářské chemie nebo potravinářské technologie.
Poslední úprava: Štětina Jiří doc. Ing. CSc. (06.11.2015)
Magister study programme of chemistry, food chemistry or food technology.
Studijní prerekvizity -
Poslední úprava: Štětina Jiří doc. Ing. CSc. (06.11.2015)