Poslední úprava: Hajšlová Jana prof. Ing. CSc. (14.04.2014)
Výuka v rámci předmětu Analýza potravin a přírodních produktů vychází ze znalosti základů analytická chemie a
chemie potravin. V úvodu budou diskutovány systémy zajištění jakosti generovaných dat, jak na úrovni rutinních /
kontrolních analýz, tak i v rámci výzkumných aktivit. Akcentována bude též problematika vzorkování. Navazující
výukové bloky se postupně zaměří na prezentaci nejen klasických ale především moderních postupů analýzy
vody, minerálních látek i dalších makronutrientů - lipidů, bílkovin a sacharidů. Diskutovány budou i postupy
stanovení vitamínů a dalších nutričně významných lítek. Prezentovány budou dále metody stanovení senzoricky
aktivních sloučenin, potravinových aditiv, přírodních toxinů a různých skupin kontaminantů.
Poslední úprava: Hajšlová Jana prof. Ing. CSc. (14.04.2014)
The teaching process within the course Analysis of food, natural products and environmental compartments is based on the knowledge obtained earlier within the courses concerned with analytical chemistry and food chemistry. In the first phase, the systems supporting quality of generated analytical data will be discussed, both at the level of routine / control analyses and within the frame of research activities. Attention will be also paid to the sampling strategies. In the next phase, the both ´classic´ and, above all, modern strategies employed for analysis of basic food components represented by water, minerals and other macronutrients such as lipids, proteins and/or carbohydrates. The subject of discussion will be also analytical methods dedicated for determination of vitamins and other nutritionally important components, flavor significant compounds, natural toxins and various groups of food contaminants.
Výstupy studia předmětu -
Poslední úprava: Hajšlová Jana prof. Ing. CSc. (14.04.2014)
Studenti budou umět:
posoudit podmínky zajištění kvality analytických dat
zhodnotit pracovní charakteristziky analytických metod
vybrat vhodnou ,rtodu pro různé skupiny analytů
zvolit vhodnou instrmentální či bioanalytickou techniku
Poslední úprava: Hajšlová Jana prof. Ing. CSc. (14.04.2014)
Students will be able to understand:
conditions needed for supporting quality of generated data
assessemt of method performance characteristics
select suitable method for various groups of contaminants
select suitable either instrumental or bioanalytiocal method
Literatura -
Poslední úprava: Hajšlová Jana prof. Ing. CSc. (13.04.2014)
Food Analysis (S. Suzanne Nielsen, editor), Springer, 2010