Cílem předmětu je seznámit studenta se sladařským procesem, který se sestává z máčení, klíčení a hvozdění. Důraz bude kladen zejména na výrobu ječného sladu, ale i sladu pšeničného a dalších typů sladů vyrobených z netradičních obilovin. Součástí předmětu jsou i další pivovarské suroviny - voda a chmel (chmelové výrobky, upravený chmel, chmelový extrakt).
Poslední úprava: Hladíková Jana (20.12.2017)
The aim of the course is to introduce the students to malting process, which consists of steeping, germination and kilning. The focus will be mainly on the production of barley malt, wheat malt, but also and other types of malts produced from non-traditional cereals. The course includes other brewing ingredients - water and hops (hop products prepared hops, hop extract).
Výstupy studia předmětu -
Poslední úprava: Dostálek Pavel prof. Ing. CSc. (29.01.2018)
Studenti budou umět:
Orientovat se v problematice v rozsahu daného sylabu.
Na základě získaných znalostí navrhnout technologii pro výrobu určitého sladu a specifikaci pro použitou vodu a chmelové preparáty.
Poslední úprava: Dostálek Pavel prof. Ing. CSc. (29.01.2018)
Students will be able to:
Understand the issues within the scope of the syllabus.
Design technologies for production of various types of malt and create specifications for the use of hop preparates and water.
Literatura -
Poslední úprava: Dostálek Pavel prof. Ing. CSc. (29.01.2018)
Z:Basařová G., Šavel J., Basař P., Lejsek T.: Pivovarství: Teorie a praxe výroby piva, VŠCHT Praha (1. vydání, 2010), ISBN: 978-80-7080-734-7
Z:Kosař K., Procházka S. a kol.: Technologie výroby sladu a piva, Výzkumný ústav pivovarský a sladařský a.s., Praha
2000, ISBN 80-902658-6-3.
Z:Basařová G. a kolektiv: Sladařství: Teorie a praxe výroby sladu, Havlíček Brain Team, Praha (1.vydání, 2015), ISBN: 978-80-87109-47-2
D:Kunze W.: Technology Brewing and Malting, 4th Edition, VLB Berlin 2010, ISBN: 978-3-921690-64-2
Poslední úprava: Dostálek Pavel prof. Ing. CSc. (29.01.2018)
R:Basařová G., Šavel J., Basař P., Lejsek T.: Pivovarství: Teorie a praxe výroby piva, VŠCHT Praha (1. vydání, 2010), ISBN: 978-80-7080-734-7
R:Kosař K., Procházka S. a kol.: Technologie výroby sladu a piva, Výzkumný ústav pivovarský a sladařský a.s., Praha 2000, ISBN 80-902658-6-3
R:Basařová G. a kolektiv: Sladařství: Teorie a praxe výroby sladu, Havlíček Brain Team, Praha (1.vydání, 2015), ISBN: 978-80-87109-47-2
A:Kunze W.: Technology Brewing and Malting, 4th Edition, VLB Berlin 2010, ISBN: 978-3-921690-64-2
Studijní opory -
Poslední úprava: Dostálek Pavel prof. Ing. CSc. (29.01.2018)
http://elearning.vscht.cz/
Poslední úprava: Dostálek Pavel prof. Ing. CSc. (29.01.2018)
http://elearning.vscht.cz/
Sylabus -
Poslední úprava: Hladíková Jana (20.12.2017)
1. Historie, trendy a perspektivy sladařství. Kapacity. Přehled surovin.
2. Voda - složení, legislativa, úpravy. Technologické reakce iontů vody .
3. Chmel - rostlina, chemické složení, změny při skladování a zpracování.