PředmětyPředměty(verze: 952)
Předmět, akademický rok 2015/2016
  
Zpracování potravinářských informací - N322017
Anglický název: Food Information Processing
Zajišťuje: Ústav mléka, tuků a kosmetiky (322)
Fakulta: Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Platnost: od 2011 do 2021
Semestr: zimní
Body: zimní s.:5
E-Kredity: zimní s.:5
Způsob provedení zkoušky: zimní s.:
Rozsah, examinace: zimní s.:0/4, KZ [HT]
Počet míst: neurčen / neurčen (neurčen)
Minimální obsazenost: neomezen
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: prezenční
Způsob výuky: prezenční
Úroveň:  
Pro druh:  
Další informace: http://www.vscht.cz/tmt/ZPI
Garant: Štětina Jiří doc. Ing. CSc.
Pour Vladimír Ing. CSc.
Plocková Milada doc. Ing. CSc.
Termíny zkoušek   Rozvrh   
Anotace
Cílem předmětu je v rámci odborného tématu odpovídajícímu středoškolským znalostem studentů prokázat schopnost samostatné práce při vyhledávání, zpracování a prezentaci základních informací z potravinářství pomocí PC. Součástí předmětu jsou úvodní přednášky a pak vypracování a prezentace semestrální práce. Semestrální práce zahrnuje získání informací k zadanému tématu z elektronických, případně tištěných zdrojů, a jejich zpracování do krátké zprávy ve formě textového dokumentu (např. v MS Word, PDF nebo HTML dokument apod.) a presentace (např. v MS PowerPoint). Práce by měla v každém případě obsahovat grafy a tabulky vytvořené v Excelu, rastrové obrázky s doplněnými popisky. Vhodné je též použití multimediálních objektů. Práce by měla dále respektovat zásady odborného textu a především citace použitých zdrojů. Rozsah textového dokumentu cca 10 stran, délka presentace asi 10 minut. Témata semestrálních prací a jejich konzultanty zadávají ústavy fakulty prostřednictvím děkanátu ve třetím až čtvrtém týdnu zimního semestru. Způsob zveřejnění a postup při výběru témat projektu bude k dispozici na vývěsce děkanátu. Studenti se přihlásí na jedno z témat, kontaktují konzultanta a dle jeho pokynů a doporučení téma zpracují. Závěrečná presentace práce se uskuteční na ústavech, které téma zadaly a organizace je v jejich kompetenci.
Poslední úprava: Štětina Jiří (18.09.2006)
Literatura

přednášky a seznam témat samostané práce: viz URL odkaz na další informace

Poslední úprava: Štětina Jiří (17.10.2006)
Sylabus

1. Úvod do předmětu, charakterizace potravinářských informací

Organizace předmětu, informace a informační zdroje, informační systém VŠCHT a služby poskytované Výpočetním centrem VŠCHT Praha. Primární a sekundární odborná literatura, druhy vědeckých a odborných časopisů, struktura odborného článku, identifikace odborné publikace.

2. Vyhledávání informací, principy psaní odborných sdělení

Vyhledávání informací na internetu, informační server Ústřední knihovny VŠCHT Praha, příklady zdrojů potravinářských informací na internetu. Principy psaní odborných sdělení, členění textu, obrázky a tabulky, citace, publikační etika.

3. Principy přípravy presentací (MS PowerPoint), zásady mluveného projevu.

Zásady pro tvorbu presentace (cíl presentace, typ, struktura, grafická úprava, vyváženost obsahu a formy). Práce s MS PowerPoint (vkládání a formátování textů, tabulek, obrázků a dalších objektů, grafické řešení presentace, vytvoření prezentace s animovanými prvky, zvukovými prvky a s videoklipy). Převod presentace do html a pdf formátu. Editace a vkládání matematických vztahů a chemických vzorců (ISIS Draw).

4. Samostatná seminární práce na zadané téma a příprava presentace v programu PowerPoint.

Podle pokynů konzultanta: Získání základních informací pomocí WWW (případně dalších informačních zdrojů) o zadaném tématu. Grafické znázornění číselných údajů pomocí Excelu a úprava rastrových obrazových a multimediálních dat. Zpracování získaných informací do zprávy ve Wordu a Presentace v PowerPointu. Presentace výsledků na závěrečném semináři.

Poslední úprava: Štětina Jiří (18.09.2006)
 
VŠCHT Praha