PředmětyPředměty(verze: 952)
Předmět, akademický rok 2015/2016
  
Konzervárenství a technologie masa - N324025
Anglický název: Food Preservation and Meat Technology
Zajišťuje: Ústav konzervace potravin (324)
Fakulta: Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Platnost: od 2010 do 2021
Semestr: letní
Body: letní s.:4
E-Kredity: letní s.:4
Způsob provedení zkoušky: letní s.:
Rozsah, examinace: letní s.:2/1, Z+Zk [HT]
Počet míst: neurčen / neurčen (neurčen)
Minimální obsazenost: neomezen
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: prezenční
Způsob výuky: prezenční
Úroveň:  
Pro druh:  
Poznámka: předmět je možno zapsat mimo plán
povolen pro zápis po webu
Termíny zkoušek   Rozvrh   
Sylabus

1. Suroviny konzervárenského průmyslu. Ovoce a zelenina jako fyziologicky funkční potraviny. Nároky z hlediska technologického. Sklizeň a skladování.

2. Sortiment konzervárenských výrobků podle konzistence a konzervační koncovky. Společné operace: doprava, třídění, praní, loupání a dělení.

3. Výrobky kusovité konzistence: polotovary, sterilované, zmrazené a sušené výrobky, proslazené ovoce, mléčně kysaná zelenina. Hotová jídla v konzervárnách a mrazírnách.

4. Výrobky kašovité konzistence: sterilované, zmrazené a zahuštěné protlaky, ovocné pomazánky.

5. Výrobky tekuté konzistence: způsoby získávání ovocných a zeleninových šťáv. Dřeňové šťávy.

6. Výroba čirých šťáv, koncentrátů, sirupů, nealko nápojů, ovocných vín.

7. Speciální technologie - hořčice, pektin.

8. Definice masa, jeho zdroje, jatečná zvířata a drůbež. Histologická stavba a chemické složení masa.

9. Technologické a organoleptické vlastnosti masa.

10. Postmosrtální změny, PSE a DFD maso. Intravitální vlivy na jakost.

11. Nákup a přeprava jatečných zvířat. Jateční opracování, veterinární prohlídka.

12. Ošetření, chladírenské a mrazírenské skladování masa. Bourání masa, jeho údržnost a zacházení s masem.

13. Masná výroba, zajištění údržnosti, suroviny a přídatné látky.

14. Jednotlivé operace: solení, mělnění a míchání, narážení, uzení, tepelné opracování, sušení, fermentace.

Poslední úprava: TAJ324 (03.04.2006)
 
VŠCHT Praha