Poslední úprava: Plocková Milada doc. Ing. CSc. (18.10.2018)
Předmět je zaměřen na funkční vlastnosti, metabolismus a genetiku bakterií mléčného kvašení (BMK), pokroky a trendy v zákysových kulturách pro mlékárenské fermentace, na nové aplikace BMK v potravinářství, kosmetice a v preventivní medicíně a na metody selektivního stanovení BMK ve směsích.
Poslední úprava: Plocková Milada doc. Ing. CSc. (18.10.2018)
Subject is focused on functional properties, metabolism and genetics of lactic acid bacteria (LAB), progress and trends in dairy starter cultures, new applications of LAB in food production, cosmetics and preventive medicine and on the methods of selective enumeration of LAB in mixtures.
Výstupy studia předmětu -
Poslední úprava: Pátková Vlasta (18.05.2018)
Studenti budou znát:
• nové poznatky o funkčních vlastnostech BMK, o jejich metabolitech a obranných mechanismech vůči bakteriofágům,
• možné způsoby potravinářských a nepotravinářských aplikací BMK,
• metody kontroly stability BMK v produktech.
Poslední úprava: Pátková Vlasta (18.05.2018)
Students will be able to use:
• new information concerning functional properties of LAB, their metabolites and their defense mechanisms against bacteriophages,
• possible food and non-food applications of LAB,
• control methods of LAB stability in products.
Literatura -
Poslední úprava: Plocková Milada doc. Ing. CSc. (18.10.2018)
Z:Lahtinen S., Ouwehand A.C., Salminen S., von Wright A.: Lactic Acid Bacteria, Microbiological and Functional Aspects, 4th ed., CRC Press, Boca Raton, London, New York, 2012.
D:Mozzi F., Raya R.R., Vignolo G.M.: Biotechnology of Lactic Acid Bacteria, Novel Applications, Wiley-Blackwell, Singapore 2010.
Poslední úprava: Plocková Milada doc. Ing. CSc. (18.10.2018)
R:Lahtinen S., Ouwehand A.C., Salminen S., von Wright A.: Lactic Acid Bacteria, Microbiological and Functional Aspects, 4th ed., CRC Press, Boca Raton, London, New York, 2012.
A: Mozzi F., Raya R.R., Vignolo G.M.: Biotechnology of Lactic Acid Bacteria, Novel Applications, Wiley-Blackwell, Singapore 2010.
Studijní opory -
Poslední úprava: Pátková Vlasta (18.05.2018)
Samostudium původních vědeckých pramenů.
Poslední úprava: Pátková Vlasta (18.05.2018)
Self-study of scientific literature.
Sylabus -
Poslední úprava: Pátková Vlasta (18.05.2018)
• Charakteristika jednotlivých druhů BMK, aktuální taxonomie a bezpečnost.
• Metabolismus BMK a jeho regulace (sacharidy, EPS, proteolýza a katabolismus aminokyselin, citráty, antimikrobiálně a antivirově aktivní metabolity).
• Bakteriofágy BMK, obranné mechanismy BMK.
• Genetika BMK, vlastnosti vybraných geneticky modifikovaných kmenů BMK.
• Funkční vlastnosti BMK -probiotika, prebiotika, synbiotika.
• Nové aplikace BMK v potravinářství (produkce biologicky aktivních látek -vitaminů, bioaktivních peptidů).
• Aplikace BMK pro modulaci střevní mikroflóry (střevního imunitního systému), transformace cholesterolu, prevenci urovaginálních a respiračních infekcí.
• Klasické a molekulárně biologické metody stanovení BMK ve směsích.
Poslední úprava: Pátková Vlasta (18.05.2018)
• Characteristics of particular species of LAB, actual taxonomy and safety.
• Metabolism of LAB and its regulation (saccharides, EPS, proteolysis and amino acid catabolism, citrates, antimicrobially and antivirally active metabolites).
• Bacteriphages of LAB, defense mechanisms of LAB.
• Genetics of LAB, properties of chosen genetically modified LAB strains.
• Functional properties of LAB - probiotics, prebiotics, synbiotics.
• New applications of LAB in food processing (production of biologically active compounds-vitamines, bioactive peptides).
• LAB applications for gut microbiota modulation (gut immune system modulation), cholesterol transformations, preventive treatment of urovaginal and respiratory infections.
• Plate count and molecular-biologic methods of LAB estimation in mixtures.
Vstupní požadavky -
Poslední úprava: Plocková Milada doc. Ing. CSc. (18.10.2018)
Magisterský studijní program zaměřený na potravinářské technologie, mikrobiologii, biochemii nebo chemii potravin.
Poslední úprava: Plocková Milada doc. Ing. CSc. (18.10.2018)
Magister study programme focused on food technology, mikrobiology, biochemistry or food chemistry.