PředmětyPředměty(verze: 953)
Předmět, akademický rok 2023/2024
  
Základy výživy a výživová politika - Z323005
Anglický název: Human Nutrition and Nutrition Policy
Zajišťuje: Ústav analýzy potravin a výživy (323)
Fakulta: Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Platnost: od 2007
Semestr: letní
Body: letní s.:3
E-Kredity: letní s.:4
Způsob provedení zkoušky: letní s.:
Rozsah, examinace: letní s.:2/0, Zk [HT]
Počet míst: neurčen / neurčen (neurčen)
Minimální obsazenost: neomezen
Stav předmětu: zrušen
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: prezenční
Způsob výuky: prezenční
Úroveň:  
Garant: Pánek Jan doc. Ing. CSc.
Je záměnnost pro: N323005
Termíny zkoušek   Rozvrh   
Sylabus

1. Základní pojmy o výživě, faktory určující výživovou hodnotu.

2. Hlavní živiny, metabolismus hlavních živin.

3. Hlavní živiny, metabolismus hlavních živin.

4. Esenciální látky a biofaktory.

5. Esenciální látky a biofaktory.

6. Energetické hospodářství organismu.

7. Fyziologie a pathofyziologie výživy.

8. Fyziologie a pathofyziologie výživy.

9. Anatomie trávicího systému, jeho funkce a regulace.

10. Anatomie trávicího systému, jeho funkce a regulace.

11. Hodnocení jednotlivých potravin z hlediska výživy.

12. Výživová doporučení, doporučené dávky živin a potravin, diferencování stravování.

13. Společné stravování. Různé směry ve výživě. Rozdíly mezi výživou lidí a zvířat.

14. Výživová politika. Organizace zabývající se výživou. Hygiena výživy.

Poslední úprava: SMIDOVAL (07.02.2006)
 
VŠCHT Praha