Předmět kombinuje teoretické znalosti s praktickými aplikacemi, připravující studenty na řešení reálných analytických výzev v oblasti environmentální a potravinářské chemie. Zaměřuje se na problematiku stanovení významných biologicky aktivních látek a kontaminantů životního prostředí a potravin s využitím
moderních instrumentálních technik. Studentky a studenti se seznámí s následujícími klíčovými oblastmi:
1. Vysvětlení příčin a možných řešení problémů, které jsou v praxi spojené s používáním kapalinové a plynové chromatografie ve spojení s různými detektory.
2. Aktuální trendy v analýze environmentálních a procesních kontaminantů, pesticidů, mykotoxinů, kanabinoidů, těkavých látek a vitaminů.
3. Hodnocení rizika se zaměřením na posuzování expozice člověka kontaminantům s důrazem na metody biologického monitoringu.
4. Základy studia metabolomu biologických systémů a jeho aplikace v analytické chemii.
Poslední úprava: Dvořáková Darina (05.12.2024)
The course combines theoretical knowledge with practical applications, preparing students to solve real analytical challenges in the field of environmental and food chemistry. It focuses on the issue of determining important biologically
active substances and contaminants of the environment and food using modern instrumental techniques. Students will be introduced to the following key areas:
1. Explanation of the causes and possible solutions to the problems that are connected in practice with the use of liquid and gas chromatography in connection with various detectors.
2. Current trends in the analysis of environmental and process contaminants, pesticides, mycotoxins, cannabinoids, volatile substances and vitamins.
3. Risk assessment focusing on assessing human exposure to contaminants with an emphasis on biological monitoring methods.
4. Basics of studying the metabolome of biological systems and its application in analytical chemistry.
Poslední úprava: Cibulková Jana (22.11.2024)
Podmínky zakončení předmětu (Další požadavky na studenta) -
K udělení zápočtu je nutné vypracovat skupinový projekt ve formě krátké prezentace, která shrne několik případových studií v oblasti analýzy vybrané skupiny biologicky aktivních látek a kriticky zhodnotí vhodnost použitých postupů. Udělení zápočtu je nutnou podmínkou pro skládání zkoušky, která se skládá z písemné části (test) a ústní zkoušky.
Poslední úprava: Dvořáková Darina (05.12.2024)
To obtain the course credit, it is necessary to complete a group project in the form of a short presentation that summarizes several case studies in the analysis of selected biologically active substances and critically evaluates the suitability of the used procedures. Obtaining the course credit is a necessary prerequisite for taking the exam, which consists of a written part (test) and an oral examination.
Poslední úprava: Dvořáková Darina (05.12.2024)
Metody výuky -
Přednášky vyučujících, které jsou doplněné o interaktivní testy pro procvičení probraného tématu.
Poslední úprava: Dvořáková Darina (05.12.2024)
Lectures by teachers, which are supplemented with interactive tests to practice the covered topics.
Poslední úprava: Dvořáková Darina (05.12.2024)
Požadavky ke zkoušce (Forma způsobu ověření studijních výsledků) -
V rozsahu sylabu.
Poslední úprava: Dvořáková Darina (05.12.2024)
Within the scope of the syllabus.
Poslední úprava: Dvořáková Darina (05.12.2024)
Sylabus -
1. Úvod do problematiky, představení a klasifikace biologicky aktivních látek a kontaminantů, strategie volby, vývoje a validace analytické metody
2. Kapalinová chromatografie (ve spojení různými detektory, příčiny a řešení problémů v praxi)
3. Plynová chromatografie (ve spojení různými detektory, příčiny a řešení problémů v praxi)
13. Metabolomika (úvod, definice - cílená vs. necílená metabolomika, strategie zpracování dat, specifika metabolomických přístupů pro různé cílové organismy / mikroorganismy, případové studie)
14. Zápočtové projekty, diskuze, příprava na zkouškový test
Poslední úprava: Dvořáková Darina (05.12.2024)
1. Introduction to the issue, presentation and classification of biologically active substances and contaminants, strategy for choosing, developing and validating an analytical method
2. Liquid chromatography (in conjunction with various detectors, causes and solutions to problems in practice)
3. Gas chromatography (in conjunction with various detectors, causes and solutions to problems in practice)
4. Analysis of environmental contaminants
5. Analysis of process contaminants
6. Analysis of pesticides
7. Analysis of mycotoxins
8. Analysis of cannabinoids
9. Analysis of volatile substances
10. Analysis of vitamins
11. Risk assessment (introduction, human exposure assessment strategy, case studies)
12. Biomonitoring (definition, biological samples, analytical methods, data quality assurance, case studies)
13. Metabolomics (introduction, definition - targeted vs. untargeted metabolomics, data processing strategy, specifics of metabolomic approaches for different target organisms / microorganisms, case studies)
14. Credit projects, discussions, preparation for the exam test
Poslední úprava: Dvořáková Darina (05.12.2024)
Studijní opory -
https://e-learning.vscht.cz/ a studijní skupina vytvořená na MS Teams.
Poslední úprava: Dvořáková Darina (05.12.2024)
https://e-learning.vscht.cz/ and a study group created on MS Teams.
Poslední úprava: Dvořáková Darina (05.12.2024)
Výsledky učení -
Studentky a studenti se budou umět orientovat v následujících oblastech:
Propojení znalosti principů moderních analytických metod s praxí (schopnost identifikovat a řešit běžné problémy při chromatografických analýzách)
Znalost postupů pro analýzu různých typů látek včetně schopnosti volit vhodnou analytickou metodu pro jejich stanovení
Pochopení základů hodnocení rizika a biomonitoringu, zkušenost s hodnocením expozice kontaminantům
Orientace v problematice metabolomiky
Poslední úprava: Dvořáková Darina (05.12.2024)
Students will be able to navigate the following areas:
Connecting knowledge of modern analytical methods principles with practice (ability to identify and solve common problems in chromatographic analyses)
Knowledge of sample preparation procedures for analyzing various types of substances, including the ability to select appropriate analytical methods for their determination
Understanding the basics of risk assessment and biomonitoring, experience with contaminant exposure assessment
Understanding the field of metabolomics
Poslední úprava: Dvořáková Darina (05.12.2024)
Vstupní požadavky -
Základní znalosti oborů: analytická chemie, chemie potravin, analýza potravin a přírodních produktů, chemická bezpečnost potravin
Poslední úprava: Dvořáková Darina (05.12.2024)
Basic knowledge of fields: analytical chemistry, food chemistry, analysis of food and natural products, chemical food safety